Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Eenvoudig zelf een limonade maken


Zelfgemaakte limonade

In de wereld van vandaag staat de supermarkt vol met producten die allerlei kunstmatige smaakstoffen bevatten waarvan het maar de vraag is of ze gezond zijn. Vele producten bevatten schadelijke chemische stoffen. Het is bekend dat ziekten zoals ADHD kunnen ontstaan door supermarktlimonade. Daarnaast is het zeer waarschijnlijk dat synthetische toevoegingen aan dranken en voeding allerlei ziekten veroorzaken waarvoor wetenschappelijke onderzoeken nog geen definitief verband hebben gelegd. Er is een groot aantal duidelijke aanwijzingen dat vooral suiker en artificiële toevoegingen ontstekingsreacties in het lichaam doen ontstaan die een voorwaarde zijn voor het krijgen van ziekten zoals kanker, diabetes en obesitas.


Waarom zelf maken?

Limonade zelf maken is gezonder. Steeds meer mensen beginnen aan te voelen dat het eten van synthetische stoffen in voeding en drank nooit gezond kan zijn. Wetenschappelijk onderzoek ondersteunt deze hartwijsheid. 

De medische praktijk bewijst dat doordat er vandaag de dag veel meer mensen ziek zijn van kankerdiabetes en hart- en vaatziekten, terwijl er toch erg veel synthetische supplementen worden ingenomen..Stelt niemand zich de vraag: Hoe kan het dat sinds de invoering van synthetische supplementen mensen vaker en ernstiger ziek zijn geworden? 

Het schijnt moeilijk te zijn om de lange termijneffecten van ons westers industrievoedsel doorspekt met synthetica te onderzoeken. Het besef dat een teveel aan nutriëntloze chemicaliën schadelijk kan zijn voor de gezondheid dringt steeds meer door tot de mens, getuige het wereldwijde succes van biologische winkels.


De eenvoud zelve

Wie een siroopdrank of thee kan maken, kan ook een limonade maken. Sterker nog het is zeer simpel om zelf een limonade te maken. Vroeger deden mensen dit gewoon zelf. Supermarkten bestaan namelijk slechts vanaf het begin van de 20e eeuw en deze instellingen hebben de mens afgeleerd om zelf producten te maken.

De kennis om zelf limonade te maken is voor het grote publiek verloren gegaan, maar aangezien we steeds meer waarde gaan hechten aan lekkere smaak in plaats van de statuswaarde om een blikje frisdrank in je handen te hebben, is het te verwachten dat deze kennis voor een groot deel van de mensheid nooit helemaal zal verdwijnen.


Priklimonade

Natriumbicarbonaat

Limonade bevat geen prik maar zelfs dit is redelijk makkelijk te maken. Je hebt natriumbicarbonaat nodig; dat is een rijsmiddel dat in Duitse en Engelse supermarkten vaak te koop is. In Nederland is het nog niet overal te koop, maar het is per internet of in speciale winkels verkrijgbaar.

Vroeger werd er zelfs limonade gemaakt van appelazijn. Je doet een eetlepel appelazijn in een glas en voegt er water aan toe. Zo verkrijg je al een voor vele mensen zeer drinkbare limonade.

Wanneer je aan dit glas een half theelepeltje natriumbicarbonaat toevoegt zul je zien dat het geheel gaat bruisen. 

Als je het opdrinkt zul je ervaren dat het lichtjes prikt; je hebt zelf een priklimonade gemaakt. Wanneer je in plaats van water palmsuikerwater gebruikt, is deze drank zoetzurig.


Gemberlimonade

Gemberlimonade is makkelijk zelf te maken door thee te zetten van verse gember. Je snijdt op een hele liter gemberthee twee eetlepels gember fijn. De fijne stukjes geven veel smaak af aan het water, met name als het heet water is.

Vervolgens kun je aan dit hete theewater enkele schepjes kokosbloesemsuiker toevoegen, of zo je wilt een paar blaadjes stevia, een alternatief en gezond zoetmiddel wat veilig is voor diabetici.

Limonade gemaakt met citroen en munt


Citroenlimonade

Citroenlimonade is eenvoudig om zelf te maken. Je perst een citroen uit, doet er afgekoeld suikerwater bij en klaar is kees. In Colombia maakt men een citroendrank wat in vrijwel elke horecatent te koop is. Dat is een ijskoude limoenadedrank wat gemaakt is door een uitgeperste limoen toe te voegen aan een glas waarin rietsuikersap zit. Vervolgens wordt er heet water in het glas gedaan. Het glas wordt half gevuld. 

De andere helft wordt gevormd door ijsblokjes. De ijsblokjes zullen bijna allemaal gelijk smelten en het effect is dat je een ijskoude drank maakt, maar wel supervers.'

Deze drank kun je ook warm maken. In Indonesië heet het dan een 'jeruk panas'. In Nederland noemen we warme citroendrank 'kwast'.


Rozenlimonade

Rozenbloemblaadjes kun je gebruiken om siroop van te maken. Rozensiroop maak je door ingedikt warm palmsuikerwater te overgieten met 5 ons rozenblaadjes.

De siroop zal rood worden als je de bloemblaadjes van een rode roos gebruikt. Door ijsblokjes in een glas te doen en de siroop met water te vermengen ontstaat er een afkoelende rozenlimonade. Zelf gemaakte rozensiroop kun je minstens een jaar bewaren.


Bitter lemon

Het is mogelijk om zelf een bitter lemon te fabriceren. In een bitter lemon zit citroen maar het is ook lekker om er echt iets bitters in te doen. In Afrika groeit de bittere sinaasappel, en je kunt in Nederland en België de gedroogde schil ervan kopen. In Nederland groeit de absinthstruik waarvan je een lichte thee kan zetten.

Voor de bittere smaak kun je een weinig limoenschilthee of absinththee toevoegen.

Absinththee wordt snel bitter, dus gebruik slechts een kleine hoeveelheid thee hiervan. Vervolgens pers je eveneens een citroen uit. Aan deze citroen voeg je natriumbicarbonaat toe. Deze gaat reageren met zuur zoals azijn en citroen. Doe er vervolgens afgekoeld suikerwater bij en je hebt zelf een bitter lemon geproduceerd.


IJsthee is ook limonade

Een ijsthee kun je maken in diverse smaakvariaties. De ijsthee uit de supermarkt is vaak veel te zoet en bevat bovendien allerlei kunstmatige toevoegingen. Het is veel lekkerder om zelf ijsthee te maken.

Rooibos, groene thee, zwarte thee en vele kruidentheeën zoals citroengrasthee zijn geschikt voor het maken van een ijsthee. Je moet er gewoon even mee experimenteren totdat je je favoriete smaak ontdekt. Een ijsrooibosthee wordt regelmatig gedronken in zuidelijk Afrika, waar de rooibosstruik oorspronkelijk vandaan komt.


Aardbeilimonade

Aardbeien kun je samen met afgekoeld palmsuikerwater of een calorieloze steviathee in een blender doen. Laat het geheel goed mixen, zodat er zo min mogelijk stukjes aardbei in zitten. In de blender kun je ook ijsblokjes doen zodat de aardbeilimonade lekker koud is.

Limonade et gember en citroengras


Citroengraslimonade

Een citroengrasthee of een theemix waar voornamelijk citroengras zit, leent zich bij uitstek voor het maken van een limonade. Je zoet de thee met suiker of stevia en laat het vervolgens afkoelen in de koelkast.

Je kunt ervoor kiezen om de thee te bewaren in een leeg glazen waterflesje van een halve liter; zo kun je de koele thee mee nemen als je buiten de deur gaat. Je kunt deze limonade ook een citroengrasijsthee noemen. Maar een ijsthee is eigenlijk ook een limonade.


Alternatieven voor suiker

Hierboven staan vele eenvoudige recepten beschreven voor een limonade. Meestal wordt er aanbevolen om palmsuiker te gebruiken of stevia. Stevia is veel gezonder dan palmsuiker aangezien het geen calorieën bevat en het de bloedsuikerspiegel minder verhoogt. Je kunt een zoet steviawater gebruiken in plaats van suikerwater. Verder kun je honing gebruiken om het geheel mee te zoeten. In het artikel 10 suikervervangers staan meer goede en gezonde manieren om voeding en drank te zoeten. 

Bovenal kan er palmsuiker of kokosbloesemsuiker gebruikt worden. 

Deze suikersoorten zijn een stuk gezonder dan gewone witte kristalsuiker omdat ze zo kort mogelijk bewerkt zijn. Ze bevatten de mineralen die nodig zijn om koolhydraten te verteren en insulineresistentie te voorkomen. Je kunt ook een combinatie gebruiken, bijvoorbeeld steviathee en palmsuiker.


Rozijnwater

Misschien is het leuk om te weten dat ze vroeger dingen zoet maken door rozijnen te weken.  Het water werd rozijnwater genoemd, en daarmee maakte men zoete taartjes en dranken. 

Je kunt rozijnwater in elk van de hierboven beschreven recepten gebruiken. In plaats van water gebruik je dan rozijnwater door heet water over rozijnen te gieten. Als het is afgekoeld hou je zoet water over.
In de 17e eeuw gebruikte men nauwelijks witte suiker, en maakte men vooral rozijnwater, en iets minder vaak dadelwater, wat uiteraard water van geweekte dadels is. 

Suiker kwam  pas in de 18e en 19e eeuw voor het grote publiek voor handen, daarvoor was het net zo duur als peper en alleen voor de elite bestemd.


Bronnen artikel zelf limonade maken

  1. Foto's Wikimedia commons
  2. Foto lemongrass drink: Navjot Singh from London, Shanghai, United Kingdom
  3. Foto drinken munt en limoen: Raj Patel - Keto Coach
  4. Foto gember drank: Geoprofi Lars