Gezonde voordelen van Afrikaanse broodvrucht
Rijkdom delen behoort aldus tot de aardse natuur, een gegeven waar veel mensen nu ver vanaf staan.
Omschrijving fruit Afrikaanse broodvrucht
Er is een verschil want bij de gewone broodvrucht wordt het vruchtvlees gekookt of gefrituurd en is dit een heerlijk gerecht op zich.
Bij de Afrikaanse broodvrucht kunnen alleen de zaden worden gebruikt van de veel kleinere vruchten dan broodvrucht.
Deze zaden kunnen rauw worden worden gegeten, volgens Ghanezen.
Vaker worden de zaden vermalen tot een meel, broodvruchtmeel, waarvan brood kan worden gebakken.
Meerdere variëteiten Afrikaanse broodvrucht
- •Treculia africana subsp. africana Decne. ex Trec
- •Treculia africana subsp. madagascarica (N.E. Br.) C.C. Berg
- •Treculia africana var. ilicifolia (Leandri) C.C. Berg
- •Treculia africana var. inversa J.C. Okafor
- •Treculia africana var. mollis (Engl.) Léonard
- •Treculia africana var. sambiranensis (Leandri) C.C. Berg
Huishoudelijk gebruik Afrikaanse broodvrucht
In verscheidene landen in Afrika kun je de Afrikaanse broodvrucht op de markt zien liggen.
Het is dus een economisch item van belang. Daarnaast worden de bladeren gebruikt als diervoer.
Het fruit kan tevens worden gebruikt om alcoholische dranken te maken, omdat het net als al het fruit wat suikers bevat.
Verder is het hout van economisch belang. Het kan worden gebruikt voor meubels, maar het wordt ook gebruikt als basis voor hardboard.
Behalve de broodvrucht zelf worden ook de zaden ervan gebruikt om een olie te maken.
De zaden bevatten enkele toxische stoffen, maar door het traditionele verwerkingsproces worden deze eruit gehaald.
Inhoudsstoffen Afrikaanse broodvrucht
De Afrikaanse broodvrucht is relatief gezond, hoewel men nog niet exact weet welke stoffen er allemaal in zitten.
Men onderzoekt eerst welke stoffengroepen het bevat, dan welke afzonderlijke stoffen, en vervolgens kan men pas op zoek gaan naar onbekende fytocomponenten.
Traditioneel gebruik in Ghana
De bladeren worden gekneusd en op de tong gelegd als antihoestmiddel. Het bladsap is een middel bij oorpijn. De as van de bladeren wordt ingezet bij miltproblemen.
Traditioneel gebruik in Nigeria
- Gemalen bladeren worden toegepast op de tong als behandeling voor keelinfecties en voor spruw bij kinderen.
- De latex wordt toegepast als een antibacterieel middel in oordruppels. Sap van de bladeren kan ook lokaal worden gebruikt als oordruppels.
- Het wordt gebruikt voor de behandeling van hoest, reuma, huiduitslag, malaria, maagaandoeningen, mondtrillingen en de regeneratie van verouderde milt en levercellen.
- De as van de bladeren wordt gebruikt als een remedie voor vergrote milt.
- Afkooksels van verschillende plantendelen worden gebruikt als ontstekingsremmend middel en bij de behandeling van kinkhoest.
- Het wordt ook gebruikt bij sommige gemeenschappen als een effectieve behandeling van maagproblemen en andere gastro-intestinale infecties.
Medicinaal bewezen werkingen Afrikaanse broodvrucht
- Tegen honger,
- Tegen diabetes,
- Tegen verhoogde bloedsuikerspiegel,
- Antibacterieel,
- Als antioxidant,
- Ontstekingsremmend.
Afrikaanse broodvrucht is veilig om te eten
In elk zaad en graansoort zitten non-nutriënten zoals hydroxycyanide, oxalaat en fytinezuur. Daarom onderzoeken wetenschappers of het aantal non-nutriënten onder de acceptabele waarde liggen.
Het blijkt dat broodvruchtzaad minder gifstoffen bevat dan andere zaden en granen die allang bekend zijn. Daarnaast is het zo dat een stof als fytinezuur ook eigenschappen tegen kanker heeft.
Van andere stoffen zeggen de onderzoekers dat er te weinig in zit, maar in het onderzoek wordt geen rekening gehouden met het feit dat het menselijk lichaam vitaminen en mineralen zelf kan aanmaken uit andere mineralen.
Alleen van vitamine C is nog nooit aangetoond dat de mens het zelf aanmaakt.
Fotoserie Afrikaanse broodvrucht
Afrikaanse broodvrucht reguleert Bloedsuikerspiegel
Men vertelt eerst wat de traditionele toepassingen zijn van broodvrucht. Broodvruchtmeel kan worden verwerkt tot brood, pasta en babyvoedsel en de zaden tot bakolie en margarine. Verder kan het meel, dat bijna 6% proteïnen bevat dienen als diervoedsel.
Mogelijkerwijs is de plant ook een middel om in te zetten bij obesitas.
Geroosterde zaden van Afrikaanse broodvrucht
Daardoor zijn ze makkelijker te consumeren. Een onderzoek laat zien dat de zaden ook tot meel kunnen worden verwerkt en dat er dan allerlei lokale gerechten mee kunnen worden genaakt.
Er zitten veel koolhydraten, maar ook allerlei voedingsstoffen in de zaden dus ze geven veel energie maar zorgen er ook voor dat het lichaam gezond blijft.
Bronnen bij artikel Afrikaanse broodvrucht
- Kaartje geografische verspreiding: Thomas Dijkman
- Kopfoto: Atamari
- Tekening zwart wit" Engler, Adolf, 1844-1930
- Kleurentekening: Joseph Dalton Hooker
- Alle overige foto's (waarvoor hartelijk dank): http://www.westafricanplants.senckenberg.de
- Informatie is deels afkomstig uit interviews
- Wetenschappelijke informatie komt uit onderstaande downloadbare bronnen:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5