Lao Tze, Te-Tao Ching:
-De weg naar de hemel is als het spannen van een boog,
het hoge gaat naar beneden, het lage omhoog.-
Botanische, Latijnse naam: Graptophyllum pictum
Graptophyllum pictum groeit van oorsprong alleen in Nieuw Guinea en naburige eilanden, zoals de Molukken. Tegenwoordig is de plant verspreid in een groot deel van de tropen zoals India, Mexico, Verenigde Staten, Ghana en Bolivia.
In Indonesië wordt het ook wel daun Nugini of daun Puding hitam genoemd. Nugini is de pidgin-Engelse naam van Nieuw Guinea. Verder heb ik in Nieuw Guinea de naam Daun Manado gehoord. Manado is een stad op van de Sulawesi.
De plant bevat allerlei werkzame medicinale stoffen zoals fosfaten, carbonaten, natrium, kalium, magnesium en calcium. In het algemeen bevat de plant over organische fytoconstituenten zoals alkaloïden, glycosiden, saponinen, flavonoïden, tanninen, coumarines, anthrachinonen, fenolen, suikers en steroïden.
Graptophyllum pictum (G. pictum), of lokaal bekend als "Puding" of paars blad is een bekende traditionele medicinale fabriek in Maleisië.
De bladeren van G. pictum worden vaak geconsumeerd als culinaire gerechten door de Maleisische gemeenschap . Traditioneel wordt G. pictum geconsumeerd om vruchtbaarheid te verbeteren , voor het behandelen van zweren en om constipatie tegen te gaan.
In de ayurveda wordt een extract van de Graptophyllum pictum vaak gebruikt tegen diabetes. Verder is het gebruikt om de vruchtbaarheid te bevorderen, als pulp op wonden ter wondheling, en het tegengaan van zwellingen. Het wordt verder traditioneel toegepast bij tegen zweren, abcessen, aambeien, constipatie, reumatische aandoeningen zoals artritis, artrose en jicht, urineweginfecties, schurft, leveraandoeningen, oorziekten en tegen plaque, een aanslag die wonden en ontstekingen veroorzaakt aan de wanden van de aders. Deze laatste aandoening noemen we ook wel aderverkalking.
In vitro studies hebben aangetoond dat G. pictum rijk is met fytochemische bestanddelen en het bezit een werking tegen:
Het bladextract van deze plant is beoordeeld op het zonbeschermend vermogen.
Wetenschappers geloven dat de chemische componenten op sommige planten, zoals anthocyanen, Proanthocyanidine en carotenoïden kunnen fungeren als een natuurlijke "zonnebrandcrème", die de cellen beschermt tegen te veel licht.
De bladeren van G. pictum met sterke bruine en paarse kleur hebben hoge zonbeschermende eigenschappen.
Hieruit kunnen wetenschappers concluderen dat deze meerkleurige plant inderdaad medicinale werkingen heeft.
Wanneer de nieren slecht werken is er een hoge waarde van creatinine en urinezuur te meten in de urine.
Graptophyllum pictum helpt mee om creatinine- en urinezuurniveaus naar normale waarden te brengen.
Graptophyllum pictum heeft een antibacteriële werking tegen de bacterie Enteroccocus faecalis. Deze bacterie kan, als hij in overgroei voorkomt in de darmen, voor allerlei ontstekingsproblemen zorgen. Het Indonesische onderzoek onderzocht alleen de werking van Graptophyllum pictum op deze bacterie. Meestal heeft een medicinale plant werking tegen een reeks aan bacteriën.
Een onderzoek uit 2017 laat zien dat een extract van Graptophyllum pictum goed werkt tegen een borstkankercellijn, met de naam: MCF-7. Kankeronderzoekers gebruiken vaker cellijnen die soms al jaren oud zijn, en afkomstig uit de tumors van enkele mensen. De letters MCF staat voor Michigan Cancer Foundation. En het cijfer 7 hoort bij de naam Francis Mallon, die reeds in 1970 is overleden. Kankercellen uit haar lichaam zijn blijkbaar 50 jaar na dato nog steeds geschikt voor onderzoek.
De resultaten van alle experimenten suggereren dat de bladeren van deze meerkleurige geneesplant een natuurlijke kandidaat zijn voor een nieuw medicijn tegen kanker.
De geneeskracht is volgens de onderzoekers waarschijnlijk gelegen in een rijke bron van antioxidanten die verder chemisch onderzoek inspireren.