Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Gezondheidsvoordelen van Afrikaanse basilicum


Latijnse naam: Ocimum gratissimum
Ocimum gratissimum

Deze basilicumsoort komt van nature in Afrika voor. Het is deel van de lipbloemenfamilie of Lamiaceae-familie. In Engelssprekende landen wordt deze lichtelijk naar kruidnagel geurende basilicum clove basil of African basil genoemd. In het Nederlands is Afrikaanse basilicum een logische naam.
In Ghana heet dit aromatisch medicijn Onunum. In de Ghanese traditionele geneeskunde heeft het meerdere interessante toepassingen op medicinaal gebied. Het blad wordt gebruikt als wondkruid, eetlustopwekker, tegen catarre, verkoudheid, hoest en diarree.

Het blad en de wortel wordt voorgeschreven bij koorts, maagpijn, slangenbeten, dysenterie, malaria en catarre. Daarnaast wordt de hele plant gebruikt om zijn zweetafdrijvende werking.


Antibacteriële werking Afrikaanse basilicum

Ocimum gratissimum is door wetenschappers onderzocht op zijn synergische werking met bestaande farmaceutische antibiotica en antischimmelmedicijnen.

Het blijkt dat de essentiële olie van deze basilicumsoort de werking van de synthetische medicijnen sterk verbeterd. Dat komt met name omdat de basilicumsoort zelf antibiotische en antischimmelwerkingen heeft.

De onderzoekers deden hun onderzoek om te controleren of basilicum misschien de werking van farmaceutische antibiotica in de weg zit, maar het omgekeerde blijkt het geval.
Volgens de onderzoekers is aangetoond dat de traditionele inzet van basilicum, bijvoorbeeld als wondkruid door dit onderzoek wordt gerechtvaardigd.

De bacteriekolonies die verantwoordelijk zijn voor het infecteren van wonden worden ingedamd zodat het risico op infecties daalt.


Ocimum gratissimum Geografische verspreiding Afrikaanse bailicum


Basilicum beschermt lever

Onderzoekers luiden hun studie naar de leverbeschermende werking van Ocimum gratissimum als volgt in:
''liver damage due to natural, industrial toxins or drugs is common but rarely recognized''


Vertaling:


''Leverschade door natuurlijke, industriële gifstoffen is gewoon, maar wordt zelden herkend.''

Men vervolgt even later:


''To avoid the side effects by administration of western medicines, growing studies of Ocimum species were performed to investigate their therapeutic potentials on hepatic disorders''


Vertaling


''Om de bijwerkingen van westerse medicijnen te vermijden, worden een groeiend aantal studies naar basilicumsoorten uitgevoerd, om hun therapeutisch potentieel bij leverziekten te onderzoeken.''


Je zou het ook een schrijnende situatie kunnen noemen dat er überhaupt nog medicijnen bestaan die slecht zijn voor de lever of bijwerkingen in het algemeen hebben.

Als er sprake zou zijn geweest van enorme vooruitgang op het gebied van medicijnen, dan hadden we mogen verwachten dat het fenomeen ''bijwerkingen'' al lang tot de verleden tijd behoort.
De werkelijkheid is anders. 

Medicijnen hebben enorm veel bijwerkingen, vooral voor de lever, wat het grootste en eigenlijk het meest belangrijkste orgaan is in de mens.
Terug naar het onderzoek. Silymarine, de stof uit Silybum marianum ofwel mariadistel, is de stof waarvan bekend is dat het de meest beschermende stof is voor de lever.

De onderzoekers vergeleken de werking van een extract van de basilicumplant met silymarine en zagen dat de werking van de basilicumsoort nauwelijks onderdoet voor silymarine.
Hierbij moet wel gezegd worden dat van de hele plant Ocimum gratissimum een waterextract werd gebruikt, en silymarine is geëxtraheerd uit de plant mariadistel. In het waterextract zitten aldus veel meer fytochemische componenten die met elkaar samenwerken, want silymarine is maar één plantcomponent.


  • Wild_Basil_or_Hedge_Calaminth_(Clinopodium_vulgare)_-_William_Catto_-_ABDAG016198
  • Manjericao_Ocimum_gratissimum
  • Ocimum gratissimum kleiner
  • 640px-Ocimum_gratissimum_(21913853081)
  • 640px-Starr-151213-0983-Ocimum_gratissimum-seedheads-South_Trail_Hakioawa-Kahoolawe_(26218575351)
  • 640px-Starr-151213-0888-Ocimum_gratissimum-habit_with_Jamie-South_Trail_Hakioawa-Kahoolawe_(26192277732)
  • 640px-Starr_030202-0010_Ocimum_gratissimum
  • 640px-Ocimum_gratissimum_-_Mounts_Botanical_Garden_-_Palm_Beach_County,_Florida_-_DSC03706
  • De_historia_stirpium_commentarii_insignes;_wild_basil._Wellcome_L0022868
  • Clinopodium_vulgare_-_51374949139
  • 640px-Ocimum_gratissimum_-_Mounts_Botanical_Garden_-_Palm_Beach_County,_Florida_-_DSC03705


Afrikaanse basilicum tegen diarree

Onderzoekers uit Nigeria wilden graag weten of basilicum werkt tegen diarree. Diarree wordt veroorzaakt door een teveel aan bacteriën. In afgelegen gebieden in Afrika worden mensen soms belazerd met nepmedicijnen.
Dat is maar een deel van het totale probleem. ''Echte'' medicijnen zoals de antibioticasoorten penicilline, ampicilline, en carbenicilline, werken vaak helemaal niet meer tegen bacteriekolonies omdat die resistent zijn geworden.

Daarom kunnen we deze officiële, reguliere medicijnen in feite ook als nepmedicijnen kwalificeren.
Daarnaast doet zich het probleem voor dat industriële medicijnen voor veel Afrikanen gewoon te duur zijn.

Al deze redenen bij elkaar vormen de basis voor onderzoekers uit derdewereldlanden, en soms ook uit westerse landen, om op zoek te gaan naar goedkope, makkelijk beschikbare en goed werkzame medicijnen. Dan komt men vaak bij geneesplanten uit.
Uit onderzoek blijkt dat Ocimum gratissimum werkzaam is tegen de diarreeveroorzakende bacteriën Aeromonas sobria, Escherichia coli, Plesiomonas shigelloides, Salmonella typhi, en Shigella dysenteriae.

Uit het onderzoek bleek dat het basilicumextarct het best werkzaam is tegen S. dysenteriae

In het extract zit thymol en die stof zou volgens de onderzoekers wel eens verantwoordelijk kunnen zijn voor het antidiarree-effect. Thymol zit ook in tijm


Ocimum gratissimum


Basilicum is een ontstekingsremmende pijnstiller

Uit gecombineerd Nigeriaans-Oegandees onderzoek blijkt dat een extract van deze basilicum werkt als ontstekingsremmende pijnstiller.

De werking is vergelijkbaar met die van het synthetisch medicijn indomethacine, een ontstekingsremmende pijnstiller, maar het synthetisch medicijn brengt schade aan het spijsverteringskanaal en het basilicumextract niet. In feite is het basilicum dus prefereerbaar.


Medicinale werkingen Ocimum gratissimum

Onderstaande medicinale werkingen zijn door wetenschappers bevestigd:


  1. Blad onderbreekt borstkankertumorgroei
  2. Blad bloedsuikerspiegelverlagend
  3. Blad antibacterieel
  4. Blad antioxidant
  5. Hele plant Antischimmel
  6. Blad antimalaria
  7. Hele plant ontwormend
  8. Hele plant zweetafdrijvend
  9. Blad antileishmanias
  10. Blad antibacterieel
  11. Blad anti-vergrote lever
  12. Blad onderbreekt prostaatkankertumorgroei
  13. Blad kankerceldodende activiteit bij botkanker
  14. Blad hersenenbeschermend
  15. Blad antidiarree
  16. Blad bloedsuikerspiegelregulerend
  17. Blad anti trypanosomale activiteit, trypanosomen zijn een vorm van parasieten.


Bronnen Afrikaanse basilicum

  • Kaartje geografische verspreiding: Thomas Dijkman
  • Foto's: Wikimedia commons, ook uit Publiek Domein
  • Laag bij de grond groeiende basilicum: Kim en Forest Starr: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Starr_030202-0010_Ocimum_gratissimum.jpg
  • Bloeisel basilicum: Kim en Forest starr: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Starr-151213-0983-Ocimum_gratissimum-seedheads-South_Trail_Hakioawa-Kahoolawe_(26218575351).jpg
  • Kleine paarse bloem: Sonnia Hill: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Clinopodium_vulgare_-_51374949139.jpg
  • Close up plant met bloeisel: Rison Thumboor: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ocimum_gratissimum_(21913853081).jpg
  • Foto basilicum in het wild met hiker: Forest en Kim Starr https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Starr-151213-0887-Ocimum_gratissimum-habit_with_Jamie-South_Trail_Hakioawa-Kahoolawe_(25681987473).jpg
  • Tekening plant met wortel: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:De_historia_stirpium_commentarii_insignes;_wild_basil._Wellcome_L0022868.jpg
  • Informatie is tot stand gekomen via interviews.
  • Wetenschappelijke informatie komt uit onderstaande downloadbare onderzoeken:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5