Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Gezonde voordelen van maca of Peruaanse ginseng 

Latijnse naam: Lepidium meyenii, Lepidium peruvianum
Nederlandse naam: maca, Peruaanse ginseng
Duitse naam: Maca-Pflanze, Peru Ginseng
Engelse naam: Maca, Peruvian ginseng
Lokale namen: Maca-maca, maino, ayak chichira, ayak willku


Lepidium meyenii
Maca groeit van nature op 4000 meter hoogte in het Andesgebergte van Zuid-Amerika. De aldaar wonende indianen hebben het kruid al millennialang als aansterkende voedselbron gezien. Maca wordt ook wel Peruaanse ginseng genoemd. Het is geen familie van de Panax ginseng, maar net als bij deze plant wordt de wortel gebruikt, en geeft de plant veel energie. Het wordt verkocht als poeder en heeft een lichtzoete smaak. De Spanjaarden die als eerste Europeanen in contact kwamen met maca, zagen dat het door de indianen traditioneel als afrodisiacum werd gebruikt. 

Vanwege het gebruik voor de ondersteuning van het libido werd maca een product dat de hele wereld over is gegaan.


Vier kleuren macawortel

Er zijn vier kleuren macawortel: Zwart, paars, rood en geel. In 2017 is een onderzoek gedaan naar de chemische samenstelling van de wortel per kleur en op verschillende kweekhoogten. 

Het blijkt dat elke kleur wortel een iets andere chemische samenstelling en daarmee andere medicinale werkzaamheid heeft.

Lepidium meyenii macapoeder


Glucosinolaten en kleuren macawortel

 

De macaplant is familie van de kruisbloemigen waartoe onder andere ook spruitjes, mosterd en alle koolsoorten behoren.
Glucosinolaten zijn een belangrijke medicinale stof in maca. Het blijkt dat hoe hoger de regio is gelegen waar rode en paarse maca wordt gekweekt, des te meer glucosinolaten het bevat. 

Bij zwarte macawortel is het juist andersom: hoe lager het wordt gekweekt, des te meer glucosinolaten het bevat. 

Bij de gele macawortel is dit verschil in kweekhoogte niet waarneembaar.

Glucosinolaten zijn vooral medicinaal van belang als het gaat om de vruchtbaarheidsverhogende aspecten. 

Maca wordt van oudsher een afrodisiacum genoemd, en het zijn de glucosinolaten die deze afrodisiacwerking geven. Rode macawortel heeft, relatief de meest glucosinolaten in zich.


Maca ondersteunt aanpassingsvermogen

Maca wordt alleen oraal ingenomen. Maca is een sterk adaptogeen

Een adaptogeen is een middel dat het aanpassingsvermogen van de mens verbetert. Je kan beter tegen wisselingen in temperatuur, de negatieve gevolgen van chemotherapie, bestraling en stralingen van röntgenapparatuur, mobiele telefoons en andere elektronische apparatuur.


Lepidium meyenii Macaplant, foto: Frank Vincentz


Maca versterkt lichaam en geest

Maca is een tonicum voor lichaam en zenuwen. Je krijgt meer energie om te handelen en om geestelijke te presteren. 

Maca verbetert de stresscontrole, het geheugen, de concentratie en het maakt je meer alert. 

Daarnaast is het een natuurlijk antidepressivum. In de fytotherapie is maca een middel dat de volgende aandoeningen kan tegengaan:

 


Maca als hormoontherapie

De hypothalamus-hypofyse-bijnier-as is belangrijk voor ons hormonale stelsel. Maca verbetert de endocrienenbalans. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. 

In gewone taal betekent het dat maca de geslachtsklieren, bijnieren, pancreas en schildklier ondersteunt in het uitvoeren van hun lichaamsfuncties. 

Macaïnen werken positief voor de bijnier. Zowel voor de man als de vrouw is maca een afrodisiacum. 

Om deze medicinale kenmerken wordt maca door natuurgeneeskundigen soms voorgeschreven bij

 

  • Verminderde bijnierfunctie,
  • Gebrek energie en vitaliteit,
  • Overgangsklachten,
  • Vroegtijdige menopauze,
  • Osteoporose door menopauze,
  • Uitblijvende en onregelmatige menstruatie,
  • Verminderde vruchtbaarheid bij de man en vrouw, s
  • Onvoldoende spermakwaliteit,
  • Verminderde libido bij man en vrouw,
  • Impotentie
  • Onvoldoende spierontwikkeling,


Maca tegen osteoporose

Maca verhoogt de botdichtheid en versterkt zo het botweefsel. Naast calcium zit er kiezelzuur in. Deze twee stoffen zijn beide bevorderend voor de botsopbouw. 

Ook fosfor is belangrijk voor het botweefsel en maca heeft een positieve invloed op het fosformetabolisme. 

Omdat het naast al deze medicinale werkingen voor de botten de hormoonbalans op orde kan brengen, wordt maca regelmatig voorgeschreven door natuurgeneeskundigen en fytotherapeuten bij vrouwen in de overgang.


Diaserie maca

  • 640px-Kluse_-_Lepidium_meyenii_-_Maca_01_ies
  • 640px-Kluse_-_Lepidium_meyenii_-_Maca_03_ies
  • Screenshot 2023-06-06 at 09-40-27 CN9PXA_Peru_maca.jpg (JPEG-afbeelding 2400 × 1600 pixels) - Geschaald (46%)
  • Screenshot 2023-06-06 at 09-40-57 raiz-maca.jpg (JPEG-afbeelding 1386 × 924 pixels) - Geschaald (80%)
  • Screenshot 2023-06-06 at 09-44-51 maca_powder_bowl_with_root_1.jpg (JPEG-afbeelding 3012 × 2000 pixels) - Geschaald (36%)
  • Screenshot 2023-06-06 at 09-44-43 maca_powder_bowl_with_root_1.jpg (JPEG-afbeelding 3012 × 2000 pixels) - Geschaald (36%)
  • Screenshot 2023-06-06 at 09-41-44 maca.jpg (JPEG-afbeelding 1800 × 1299 pixels) - Geschaald (56%)
  • Screenshot 2023-06-06 at 09-41-23 Maca.jpg (JPEG-afbeelding 2048 × 1365 pixels) - Geschaald (54%)


Hoe gebruik je maca in de keuken?

Maca heeft een licht zoetige smaak. Daardoor kun je het best maca verwerken in een recept voor zoetige lekkernijen. Gebruik het bijvoorbeeld samen met steviabladbananenmeel, kokosbloesemsuiker of palmsuiker.
Hieronder volgen een aantal culinaire tips om unieke gerechten te maken met toevoeging van de medicinale kwaliteiten die maca biedt.

 

  1. Maca is eenvoudig te verwerken in een smoothie, muesli, pudding, havermoutpap en allerlei recepten voor biologische taarten, cakes, koekjes en zelfs biologisch brood. Je kunt vrijwel elk bestaand recept voor een zoet bakproduct aanpassen door maca toe te voegen. Hiermee maak je van je eigen gemaakte bonbon, brownie, muffin, appeltaart of muesli, een medicijn.
  2. Net zoals de Indianen van Peru kun je van maca een drank maken door er warm water of melk aan toe te voegen. Het is goed te mengen met cacao. Maak in een handomdraai je eigen, unieke maca-cacaodrank.
  3. Je kunt maca ook gebruiken in combinatie met vanille voor een warme pudding. Voor de pudding kun je behalve koemelk ook amandelmelk of kokosmelk gebruiken.
  4. Je kunt een extra lekkere en gezonde pannenkoek maken door maca door het beslag te doen.
  5. Mensen die zelf vla kunnen maken, kunnen dit recept verrijken door maca te gebruiken als een van de alternatieve zoetstoffen.
Lepidium meyenii Maca wprtel

 

Veilige, werkzame dosis maca

  • Van maca wordt 25 gram verse wortel als maximale dosis aanbevolen.
  • Van gedroogd macapoeder wordt maximaal 5 gram per dag aanbevolen.


Bijwerkingen maca

Maca is een veilig middel als de aangegeven doses niet overschreden worden.


Contra-indicaties maca:

  • Oudere mannen met verhoogde PSA-waarden dienen geen maca te gebruiken.
  • Mensen met nierinsufficiëntie moeten geen maca nemen.
  • Bij zwangerschap en tijdens borstvoeding geven wordt maca afgeraden.
  • Bij hormoongerelateerde kankers zoals borstkanker moet maca niet worden ingenomen.


Interacties maca

Interacties met medicijnen of andere geneeskruiden zijn onbekend.



Bronnen: artikel maca

  • Algemene wetenschappelijke info: Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, Geert Verhelst
  • Fotos's planten maca: Frank Vincentz, via Wikimedia commons
  • Overige foto's publiek domein
  • Kweekhoogte en glucosinolaten: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5542917/
  • Kleuren macawortel: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4841986/
  • Maca tegen overgangsklachten: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4841986/
  • Maca reguleert hormoonbalans: http://www.naturalhi.com/downloads/NAMS%20Macapause%20Abstract_a-low%20res_FINAL.pdf