Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Saus met geneeskracht maken

Mayonaise kan een medicijn zijn als je de goede olie gebruikt

We denken vaak dat sauzen extra ongezond zijn voor ons dus dat we er maar weinig van moeten nemen. Maar we kunnen zelf ook sauzen maken die een medicijn kunnen zijn. Het zelf maken van een saus is niet erg moeilijk. Het resultaat kan verbluffend zijn. Zelf sauzen maken levert veel lekkerder sauzen op dan door fabrieken gemaakte producten. Wat uit de fabriek komt is een soort eenheidssaus; dat moet iedereen lekker vinden. Ieder mens heeft echter andere smaakpapillen; daarom kan het zelf leren maken van sauzen leiden tot veel voldoening. Bovendien verkrijg je een veel breder palet aan smaken.


Goedkoper, lekkerder en gezonder

Zelf sauzen maken is een stuk gezonder dan de sauzen uit de fabriek gebruiken. In fabriekssauzen zitten altijd oliën op basis van transvetten want deze zijn goedkoop. Winstmarge staat op nummer één bij de fabrieksdirecteuren.

Als je zelf olie gebruikt in een saus, gebruik dan altijd koudgeperste biologische oliën want deze zijn niet alleen biologisch maar ook onbewerkt en dat betekent dat ze geen transvetten bevatten. Transvetten zorgen voor verhoogd risico op welvaartsziekten.


Recept bechamelsaus

Een basissaus voor vele sauzen is de bechamelsaus. In het buitenland wordt dit sauce Hollandaise genoemd. Bechamelsaus wordt normaliter gemaakt van melk, roomboter en bloem. Het is beter om het te maken van biologische melk, roomboter en volkoren tarwemeel of een andere volkoren meelsoort zoals durummeel of speltmeel.

Met een snufje zwarte peper en himalayazout of Keltisch zeezout maak je de bechamelsaus af. Dit is de basis waarop eindeloos kan worden gevarieerd. 


Variëren op de basis kan door een kruid of ander product door de basissaus te doen. 

  • Doe er wat meer room doorheen, en je hebt een roomsaus.
  • Gebruik extra veel peterselie, en je hebt een peterseliesaus. 
  • Doe er wilde kruiden als hondsdraf, duizendblad en robertskruid bij en e hebt een wilde kruidensaus.
  • Doe er munt bij en je hebt een muntsaus. 
  • Doe er mosterd bij en je hebt een mosterdsaus. 

Alle groene kruiden kun je gebruiken om er een saus van te maken. Vele specerijen komen eveneens in aanmerking. De bechamelsaus in zijn meest pure vorm wordt als traditionele saus voor bij de bloemkool gebruikt. 


Recept Mayonaise

Zelf mayonaise maken is lekkerder en gezonder, met name als je een biologische olie gebruikt. Bovendien kun je variëren met de bereiding zodat je je favoriete mayonaisesmaak kan verkrijgen. De ingrediënten zijn vrij basis: olie, azijn, mosterd en ei. Zelf gemaakte mayonaise kun je ook met yoghurt verrijken om een yoghurtmayonaise te maken.

  • Doe azijn, eigeel en mosterd, eventueel met citroensap in een blenderbeker.
  • Voeg langzaam olie toe en gebruik dan bijvoorbeeld walnotenolie, biologische zonnebloemolie of olijfolie. Houd in de gaten dat er slechts een dun straaltje tegelijk valt.
  • Zodra je de olie toevoegt doe je ook de blender aan. Zet hem in de zachtste stand.
  • Als het goed is ontstaat er nu mayonaise. Mocht het gaat schiften, dan heb je de olie te snel erbij gevoegd.


Recept champignonsaus

Champignons

Bak champignons met een uitje en een teentje knoflook. Als de champignons gaar zijn doe je het geheel in de blender samen met room een een eetlepel tarwemeel of ander vol meel zoals teffmeel of boekweitmeel.

Let er goed op dat jouw blenderbeker tegen warme producten kan. 

Je kunt het ook met een handblender in een pan mixen. Gebruik de blender totdat alles goed is gemixt is tot een gladde saus. Zo maak je zelf eenvoudig een heerlijke champignonsaus.


Recept tomatensaus

Schil de tomaten. Dat doe je door ze een minuutje te koken. Eventueel kun je aan de bovenkant een kruis in de tomaten zetten; dat vergemakkelijkt het schillen. De geschilde tomaten kun je zo in een blender doen.

Het is ook lekker om een sjalotje, een stukje gember, een teentje knoflook, een eetlepel verse versnipperde basilicum, een eetlepel peterselie en een gekookte wortel door de saus te doen. 

De wortel is wat zoet en die smaak heft het zurige van de tomaten op.


Recept pepersaus

Voor het maken van een pepersaus maak je eerst een bechamelsaus. Je doet een pannetje met water op het vuur en voegt daar volkoren tarwemeel of desgewenst een andere biologische meelsoort aan toe zoals havermeel.

Zwarte peper

Witte tarwebloem moet je niet gebruiken; dat heeft geen voedingswaarde. Vervolgens roer je in het pannetje tot er een gladde saus ontstaat. Het is ook een goed idee om het met een garde op te kloppen. Voeg er voor de smaak en de gezondheid wat room aan toe.

Hierna kun je met een pepermolen de saus lekker peperachtig laten worden. Doe er ook wat hele peperkorrels door. Deze geven veel van hun smaak af aan de saus en ze ogen gezellig.


Recept zelf sambal maken

Sambal maken is vrij simpel. Je hebt voor een basissambal chilipeper nodig en zout. Als je 250 gram chilipeper gebruikt, kun je een leuk oud jampotje vullen met sambal.

Chilipeper

Je haalt de groene steeltjes van de pepers af. Vervolgens doe je de chilipepers in een blender met een beetje water. Je mixt het tot een gladde saus. Nu kun je ervoor kiezen om de sambal extra lekker te maken en wat milder.

Tomaat is een veel gebruikt middel wat echt goed helpt om de saus milder te maken is suiker. Maar omdat dat ongezond is kun je beter biologische honing of kokosbloesemsuiker gebruiken. 

Je kunt ook én honing én tomaat gebruiken. Andere ingrediënten om een sambal lekker te maken zijn: gefruit uitjepalmsuiker, appelazijn en boemboekruidenmix.


Recept oorspronkelijke Indonesische pindasaus

Gebruik hele pinda's en maal ze zelf

In pindasaus uit de fabriek zit vaak gemodificeerd zetmeel, allerlei E-nummers, transvetten en gejodeerd keukenzout, wat allemaal ziekmakende, industriële  ingrediënten zijn. Je kunt veel beter zelf verse pindasaus maken. Hier heb je een platte schaal voor nodig met een vijzel met een plat oppervlak.

Deze zijn bij sommige kruidenwinkels te koop maar ook bij goede keukenartikelenwinkels. Met deze platte stenen schaal kun je eenvoudig zelf pinda´s malen met wat hete pepers, verse kurkuma, verse knoflook, tamarinde en verse laos.. Hierbij doe je boemboe uit een pakje van de Indonesische toko, ketjap en water. De ketjap voeg je er pas op het laatst toe.


Recept voor Yoghurtsaus

  1. Halve liter biologisch-dynamische yoghurt
  2. Eetlepel gesneden muntblad
  3. Theelepel koriander
  4. Theelepel komijn
  5. Theelepel dille
  6. Limoensap van een halve limoen
  7. Twee uitgeperste teentjes knoflook
  8. Meng het geheel in een kom. Deze saus is erg lekker bij een groene salade.


Gegrilde paprikasaus

  1. 4 paprika´s
  2. Uitje en teentje knoflook
  3. Kokosolie
  4. Snufje peper en zout
  5. Crème fraîche
  6. Paar takjes peterselie

Allereerst schil je de paprika´s. Daarna doe je deze in grove stukken in de blender. Je fruit in kokosolie een uitje met knoflook voor de smaak. Dat doe je bij de blender. Nu kun je alles tot een gladde saus blenderen. 

Als het klaar is voeg je er peper en zout naar smaak aan toe. Gebruik het liefst himalayazout of Keltisch zeezout in de vorm van sole. Sole is water waarin Keltisch zeezout is opgelost. Als je de saus opdient kun je crème fraîche in het midden doen. Leg hier een paar takjes peterselie op voor het oog en de extra smaak.


Dipsauzen op basis van yoghurt

Een dipsaus op basis van een biodynamische roomyoghurt is erg gezond. Doe eens wat yoghurt in een schaaltje en voeg er een theelepel kerrie en een paar stukjes verse ananas aan toe; zo maak je een heerlijke kerrie-ananassaus.
Ketchup kun je mengen met paprikapoeder en een zeer fijngesneden chilipeper om een hete chilisaus te maken. In plaats van de chilipeper kun je sambal gebruiken. Het is ook lekker om aan de chilisaus yoghurt toe te voegen.
Het is ook een goede tip om in plaats van yoghurt biodynamische kwark te gebruiken. Om de sauzen iets romiger te maken kun je er een eetlepel zelfgemaakte mayonaise aan toevoegen.


Avocado als basis voor een saus

Avocado

Een van de makkelijkste basissen voor een saus is het gepureerde fruitvlees van avocado. De avocado is weliswaar een fruit maar het smaakt net echt zoet en je kunt het goed gebruiken voor een warme saus. De vetten in het vruchtvlees maken avocado geschikt voor het opnemen van allerlei smalen en het maken van een romige, veganistische saus.
Een koude saus van avocado kennen we in de vorm van guacamole. Als je ene uitje fruit samen met knoflook dan heb je al wat smaakmakers voor een saus. Doe er wat hete peper bij om het pittig te maken.

Nu kun je er avocado bij doen en een aantal groene kruiden die je voorkeur hebben. Koriander, oregano, basilicum, rozemarijn, dille en majoraan zijn allemaal kruiden die goed passen in een groene avocadosaus. Het is heerlijk voor bij de gebakken aardappelen of over een pasta.


Maak van je saus je medicijn!

Voorzie een saus van medicinale keukenkruiden en maak op die manier van je saus een medicijn. Een mayonaise, bechemelsaus of champignonsaus kun je

Oregano

voorzien van allerlei medicinale keukenkruiden om het deel te laten zijn van medicinale voeding. Met voeding gericht op het genezen van ziekten kun je soms medicijnen laten staan, omdat je de oorzaak van ziekten wegneemt.

Met knoflook ondersteun je bijvoorbeeld andere delen van je lichaam dan kurkuma, en zo kan je zelf de kruiden uitzoeken die bij je passen.


Medicinale voeding

Een kruidensaus is niet de enige manier om medicinale voeding te gebruiken. Andere manieren zijn keuzes van groenten, theesoorten, keuzes van fruitsoorten en allerlei andere voedingskeuzes.

Je kunt zo een pakket aan voeding samenstellen wat goed is voor de longen, tegen hart – en vaatziekten, goed voor de hersenen of wat goed is voor de spijsvertering. Voor elk lichaamsdeel is andere voeding beter.


Dieet tegen ziekten

Elke voedingsplant heeft een andere geneeskracht. Daarom is het van belang om uit te zoeken welke voeding het best voor jou is. Een fruitsalade of groentesalade is allebei gezond, maar hebben een andere medicinale werking.

Door de voedingskeuzes af te stemmen op je persoonlijke behoefte kun je een 


Bronnen bij artikel saus met geneeskracht maken

  • Pindasaus: interview met Indonesische kok
  • http://www.mijnreceptenboek.nl/recept/sauzen_en_marinades/paprikasaus-13360.html
  • https://kruidenrek.wordpress.com/2012/12/13/samosas-met-frisse-yoghurtsaus/