Gezonde voordelen van de Afrikaanse plant hondenpenis
In Ghana heeft deze plant twee bekende namen, namelijk aduro kokoo, wat rood medicijn betekent en okramankote, wat hondenpenis beduidt. In het Engels heet het Dog penis. De aan de binnenkant helder gele wortels hebben een zure smaak en worden gebruikt om op te kauwen. De wortels zijn kaarsrecht, en wie wel eens een geërecteerde hondenpenis heeft gezien kan zich de naam goed voorstellen.
Deze plant wordt hooguit anderhalve meter hoog en maakt deel uit van de ondergroei van een regenwoud.
Traditioneel gebruik hondenpenis
- Deze wortel wordt in Ghana gebruikt als traditioneel medicinaal middel bij constipatie, maagpijn en het is een antihoestmiddel. Verder wordt het ingezet bij sikkelcelziekte, een erfelijke bloedarmoede-aandoening, reumatische ziekten als jicht, artrose en artritis, en andere ontstekingsproblemen.
- In Ghana wordt de wortel ook gekauwd als stimulant op het centrale zenuwstelsel. Daarnaast geeft het kauwen een afrodisiacumwerking. Voor dit doel wordt het in alcohol gedaan, of in sterke drank en na een paar dagen wordt het gedronken als een medicinaal bittertje.
- Het geeft de penis van mannen een meer krachtige erectie. Deze verbeterde erectie wordt gedurende een aantal dagen verkregen, na het eenmalig gebruik. De wortel wordt verder gebruikt om mentale ziekten zoals depressie mee tegen te gaan. Ook worden er ontstekingscondities en pijn mee behandeld. De gedroogde en verpoederde wortel wordt gemengd met antimalariaplanten. Daarnaast wordt koorts en spierpijn met dit middel behandeld. De bovengrondse delen worden ingezet bij chronische wonden, koorts en hoest. Het antihoestmiddel wordt vermengd met Piper guineense en limoensap.
- In Nigeria wordt op de wortels gekauwd om constipatie tegen te gaan en de eetlust en spijsvertering te verbeteren.
- In Ghana en Ivoorkust wordt de wortel gebruikt bij hoge bloeddruk, borstkanker, onregelmatige menstruatie en diabetes mellitus.
- Tegen pijn in de middel wordt de wortel verpoederd en gemengd met alligator pepper, paradijspeper, paradijszaad of Aframomum meleguata, zout en palmolie van de Elaeis guineensis. Het fruit is een eetbare snack tegen vermoeidheid.
- Het verkoolde fruit wordt gebruikt als medicijn bij vleesbomen.
- Een afkooksel van het blad wordt gebruikt bij parasieten in de ingewanden, zoals lintworm,
- Het is een medicijn wat zorgt dat er geen bloed meer in speeksel zit.
Eigen observatie in Ghana
In Butre, een klein dorpje aan de kust van Ghana, haalde de lokale geneesheer van het dorp de wortel van de hondenpenis met een machete of kapmes uit de grond en vertelde dat het wordt gebruikt bij vroegtijdige ejaculatie, maar ook bij te weinig sperma-aanmaak.
De wortel en de bladeren worden verpoederd. Het wordt opgedronken met water waarna de sperma-aanmaak wordt hersteld.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat deze herbalist het bij het rechte eind heeft. Volgens Nigeriaanse wetenschappers is de hondenpenis inderdaad goed tegen slechte spermakwantiteit, slechte spermakwaliteit en helpt het tegen afgetakelde testikels.
Daarnaast kan een plantextract het testosteronniveau verhogen, ook als er weinig van wordt ingenomen, en dat kan verklaren waarom het in de volksgeneeskunde als afrodisiacum wordt gebruikt.
Wetenschappelijke bewezen werkingen hondenpenis
Er is een groot aantal medicinale werkingen van Sphenocentrum jollyanum bekend vanuit de wetenschappelijke literatuur. Deze West Afrikaanse plant is ruimschoots onderzocht door academici. Het is:
- Bloedvatverbeterend,
- Bloedwaardeverbeterend,
- Een antioxidant,
- Antibacterieel,
- Ontstekingsremmend,
- Anti-diabetes,
- Bloedvettenniveauverlagend,
- Leverbeschermend,
- Anti-allergie,
- Tegen virussen,
- Anti-depressie,
- Pijnstillend,
- Koortsremmend
- Het ondersteunt de sexuele organen.
- Het is geen antimalariamiddel maar werkt tegen gewichtsverlies tijdens malaria.
Hondenpenis helpt diabetische wonden helen
Drie onderzoekers van een universiteit uit Nigeria publiceerden in 2021 een onderzoek naar het hele van wonden bij diabetici. Door de de te sterk wisselende bloedsuikerspiegel kunnen bij mensen met diabetes wonden minder snel helen. Het blijkt dat als een wortelextract of bladextract van Sphenocentrum jollyanum wordt gegeven aan ratten met diabetes, hun wonden sneller genezen.
Voordat men een onderzoek op mensen doet, onderzoekt men eerst vrijwel altijd het effect op proefdieren.
Dat geeft een sterke indicatie van de medicinale werking. De ratten kregen zwel het extract oraal toegediend als uitwendig op de wond zelf.
Deze gecombineerde aanpak zorgde ervoor dat de wonden sneller herstelden dan bij de groep ratten die het extract niet toegediend kregen.
Hondenpenis werkt als antidepressiemiddel
Ghanese wetenschappers zien dat de wortel een antidepressief effect heeft op proefdieren. Er zijn verschillende testen die de dieren moeten ondergaan om deze conclusie te trekken, zoals een geforceerde zwemtest.
De knaagdieren worden gedwongen om te zwemmen in een kleine ruimte waar ze niet uit kunnen. Op een gegeven moment stoppen ze met een richting op te gaan en houden ze alleen hun kop boven water. De tijd die het dier verbruikt om te zwemmen wordt gemeten.
Als het diertje stil blijft hangen in het water wordt dat gezien als de moed opgeven, en zo wordt met een stopwatch gemeten of de tijd dat hij de moed opgeeft wellicht langer duurt onder invloed van een plant met met stoffen die het centraal zenuwstelsel stimuleren.
Het blijkt dat het diertje langer blijft zwemmen als het een extract van Sphenocentrum jollyanum krijgt toegediend. Andere groepen ratten krijgen stoffen als reserpine en alfamethyldopa toegediend, bekende antidepressiva en stimulators van het centrale zenuwstelsel.
Ook planten als sintjanskruid, ofwel Hypericum perforatum, en Ginkgo biloba zijn op deze manier onderzocht en bewezen antidepressiva bevonden. De onderzoekers kijken met deze test niet naar het waarom van de antidepressiewerking. Op basis van kennis van de planteninhoud suggereren ze dat secundaire metabolieten in de plant neurotransmitters kunnen ondersteunen in werking.
Uit andere onderzoek van deels hetzelfde Ghanese onderzoeksteam blijkt dat de plant veilig is om te gebruiken als medicijn
Bronnen bij artikel over hondenpenis
- Diabetische wonden: https://link.springer.com/article/10.1007/s00580-021-03279-0
- Kaartje geografische verspreiding: Thomas Dijkman
- Foto's: www.westafricanplants.senckenberg.de
- Informatie is deels afkomstig uit interviews
- Wetenschappelijke informatie komt uit onderstaande downloadbare bronnen:
- 1
- 2
- 3
- 4