Het staat vaak op een potje bij de ingrediëntenlijst. Maar wat is ADH eigenlijk? Voor vele voedingsstoffen geldt dat de Gezondheidsraad een advies heeft opgesteld over de hoeveelheid de een mens per dag in neemt. Dit advies is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.
De ADH is een richtlijn die van toepassing is op 97.5% van de bevolking. Er zijn altijd mensen die meer nodig hebben van een bepaalde voedingsstof.
In Nederland heeft de Gezondheidsraad een sturende rol op het gebied van gezondheidszorg. De Gezondheidsraad is een adviesorgaan van de regering.
Men heeft richtlijnen opgesteld die vertellen welke hoeveelheid van een stof gezond is. In principe verschilt de richtlijn voor mannen, vrouwen en kinderen. Ook de leeftijd speelt een rol. Daarom is de ADH een gemiddelde.
Er zijn alleen ADH-waarden opgesteld voor vitaminen en mineralen, niet voor flavonoïden, fenolzuren als quercetine, essentiële oliën, proteïnen, vetzuren zoals omega 3, lignanen en saponinen. Deze laatste categorieën voedingstoffen, soms secundaire metabolieten genoemd, zijn net zo goed noodzakelijk voor een gezond lichaam en gezonde geest.
De gedachte achter het invoeren van ADH-waarden is dat de consument zo beter kan inzien of een product gezond is of niet. Ons lichaam kan duizenden voedingsstoffen tot zich nemen, maar alleen de ADH-waarden van vitaminen en mineralen wordt geteld. Er gaan steeds meer stemmen op om ook ADH-waarden voor belangrijke polyfenolen zoals anthocyaninen in te stellen.
Ook omega 3 e omega 6 vetten zouden in een ADH-tabel kunnen worden opgenomen. Verder kunnen vezels, koolhydraten en aminozuren erin opgenomen worden. Dat is tot op heden niet gebeurd.
Dus de ADH-waarden zijn een weerslag van het idee dat vitaminen en mineralen de belangrijkste voedingsstoffen zijn, een idee wat voor discussie vatbaar is.
Het is sinds het begin van het 3e millennium bekend dat vele vitaminen in samenwerking met polyfenolen werken.
Wanneer we aldus denken, ik neem een pil en heb genoeg vitamine C binnen, dan werken de vitaminen niet goed genoeg voor de gezondheid.
De vitaminen en mineralen in pilvorm moeten eigenlijk uitgesloten worden als bron van voedingsstoffen, ook al omdat ze anders door het lichaam worden behandeld.
Zo is bekend dat natuurlijke vitamine C minimaal 24 uur lang in het bloed blijft, terwijl kunstmatige vitamine C binnen 3 uur weer is uitgeplast.
Wat ook niet mee wordt genomen in de tabel van ADH-waarden is dat de meeste vitaminen en mineralen door ons lichaam zelf worden aangemaakt, met behulp van andere stoffen. Dus als het lichaam ziet dat het meer vitamine A nodig heeft, maakt het dat van een andere vitamine zoals vitamine C of vitamine D. Voor deze eigenschap van ons lichaam hebben we wel de beschikking nodig over een gezond microbioom.
In onze tijd wordt dat een steeds groter probleem. Diverse ziekten zijn gelinkt aan een minder goed functionerend microbioom. Het microbioom wordt gestimuleerd door vezelrijk voedsel als fruit en groente. Dus vezels zijn erg belangrijk, en verdienen zeker een plaats in de ADH-tabel.
Uit een onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat vezels goed zijn voor het microbioom, en daardoor systemische ontstekingen in het lichaam tegengaat. Vezels helpen lichaamseigen antioxidant enzymen aan te maken. Deze kunnen oxidatieve stress, veroorzaakt door laaggradige ontstekingen tegengaan. Deze systemische ontstekingen zijn een basisvoorwaarde voor het ontstaan van een groot aantal ziekten.
Het is niet zo dat als je minder dan de ADH van een stof inneemt je een tekort krijgt. De gemiddelde hoeveelheid die de gezondheidsraad hanteert is volgens hen ruim genoeg voor een gemiddeld mens.
Overigens zijn de Nederlandse richtlijnen die zijn opgesteld door de gezondheidsraad vanaf oktober 2012 niet meer geldig. Dan worden de richtlijnen die door de EU zijn opgesteld geldig. Deze zijn enigszins anders maar niet veel.
Ondanks dat het gemiddelde waarden zijn, is het goed om ze te zien als minimale waarden.
Met extra fruit en groente kun je je eigen lichaam en geest nog gezonder maken, zodat het risico op ziekten kleiner wordt, en de kans dat je je goed gaat voelen heel groot.
Vitamine | ADH | Mineraal | ADH |
800μg | Chloride | 800mg | |
Vitamine D | 5μg | 800mg | |
Vitamine E | 12mg | 700mg | |
75μg | 375mg | ||
100mg | 14mg | ||
1,1mg | 10mg | ||
Riboflavine(B2) | 1,4mg | 1mg | |
Niacine (B3) | 16mg1,4mg | 2mg | |
Vitamine B6 | 1,4mg | Fluoride | 3.5mg |
Foliumzuur (B11) | 200μg | 2000mg | |
2,5μg | 55μg | ||
Biotine (H) | 50μg | Chroom | 40μg |
Pantotheenzuur (B5) | 6mg | Molybdeen | 50μg |
150μg |
Behalve de ADH zijn er ook waarden opgesteld die een maximum inname adviseren. Deze worden door wetenschappers in één adem genoemd aangezien de maximum innames ook een gezondheidsadvies zijn. Boven die grens is er kans op verschijnselen van ziekte alhoewel daarover veel onduidelijkheid is.
Er zijn allerlei wetenschappelijke onderzoekers die zeggen dat de bovengrenzen veel te laag zijn en dat mensen daardoor een gezonde dosis voedingsstoffen worden onthouden. Een van de critici is de Duitse arts Dr. Rath, die als één van de grondleggers van de cellulaire geneeskunde geldt.
Probleem voor de bovengrenzen is dat deze maximumwaarden worden opgesteld door de Codex Alimentarius.
Dat is een VN-organisatie die valt onder de hoede van de Wereldgezondheidsorganisatie(WHO) en Internationale Voedsel en landbouworganisatie(FAO). Deze organisatie stelt de codex alimentarius op in samenwerking met mensen uit het bedrijfsleven.
Daardoor is er sprake van belangenverstrengeling. Dit is uiteraard een complotgedachte maar het is interessant om dit complot toe te lichten.
Dr. Rath en vele andere artsen redeneren als volgt: wanneer mensen genoeg voedingsstoffen zouden binnenkrijgen, hetzij op natuurlijke wijze, hetzij via supplementen dan zouden allerlei ernstige ziektes zoals alle vormen van kanker, diabetes en hart- en vaatziekten niet meer voorkomen in de maatschappij.
Hierdoor wordt de hele farmaceutische industrietak overbodig.
Vandaar dat de farmaceuten alles verzinnen om mensen wel ziek te laten worden. Dat is een nogal gedurfde claim.
Op het etiket kan staan RDA in plaats van ADH. Dat is Engels voor ADH. RDA betekent letterlijk Recommended Dietary Allowance. De EU heeft de bevindingen van de VN-organisaties WHO en FAO overgenomen en opgesteld wat de ADH is voor mineralen en vitaminen.
Laatste update
5-12-2023
Kies hieronder waarover je vandaag wilt lezen
Rudolf Steiner: "Wetenschap wordt spiritueler en spiritualiteit wetenschappelijker."
Voeding en spiritualiteit zijn vormen van licht
De inhoud die hier wordt weergegeven kan niet worden weergegeven vanwege de huidige cookie-instellingen.
Deze website kan inhoud of functies aanbieden die door derden op eigen verantwoordelijkheid wordt geleverd. Deze derden kunnen hun eigen cookies plaatsen, bijvoorbeeld om de activiteit van de gebruiker te volgen of om hun aanbiedingen te personaliseren en te optimaliseren.
Deze website maakt gebruik van cookies om bezoekers een optimale gebruikerservaring te bieden. Bepaalde inhoud van derden wordt alleen weergegeven als "Inhoud van derden" is ingeschakeld.