Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Gezondheidsvoordelen van Afrikaanse hyssop

Afrikaanse hyssop bevordert de lipide en glucose homeostase


Latijnse naam: Newbouldia laevis

Newbouldia laevis Foto Adoscam

Deze boom is deel van de Bignoniaceae-familie. De Ghanese naam is Anansententan. In het Engels wordt hij wel Afrikaanse hyssop genoemd. Dat zou ook een goede Nederlandse naam zijn want die is er nog niet. De bladeren worden gebruikt om botbreuken sneller te helen, en ze dienen als koortsonderdrukkend middel. De wortel en het blad zijn een medicinaal traditioneel middel bij epileptische toevallen, huidzweren, maagzweren, malaria, anemie, en het wordt gebruikt als libidoverhogend middel ofwel afrodisiacum. De boomschors heeft een ontwormende werking.

De wortel en steeltjes worden ook als ontwormingsmiddel gebruikt en kunnen eveneens verlichting bieden bij maagpijn en syfilis.

Er is ook een hyssop die in Europa groeit


Newbouldia laevis Natuurlijke habitat Afrikaanse hyssop


Traditioneel gebruik Afrikaanse hyssop

Buiten Ghana wordt in de rest van Afrika de boom gebruikt tegen malaria, hoest, maagpijn, tandpijn, lichaamspijn, constipatie, ontstekingen, oedemen, oogproblemen, als wondontsmettingsmiddel, borstkanker, en het is een middel bij sexueel overdraagbare aandoeningen.


Afrikaanse hyssop tegen diabetes en obesitas

Een onderzoek uit 2020 vertelt dat deze plant goed is voor de vet homeostase en glucose homeostase.
De homeostase betekent een balans tussen allerlei processen in het menselijk lichaam. 

Wanneer de homeostase in balans is, dan eten ratten minder, waardoor symptomen van obesitas en diabetes minder voorkomen, zo zien onderzoekers.
Ratten werden op een dieet van slechte vetten gezet, waardoor het risico op verstoring van de homeostase groter is.
Deze slechte vetten zijn in feite de transvetrijke bakoliën, bekende gevaren uit de supermarkt

Gezonde vetten zoals roomboter, kokosolie, ruwe oranje palmolie en olijfolie worden steeds minder gebruikt om in te bakken, en de goedkope plantaardige oliën uit de supermarkt veroorzaken een hoger risico op diabetes en obesitas.
De onderzoekers uit Nigeria zien dat muizen die lijden aan diabetes minder insulineresistentie vertonen als ze een extract van Newbouldia laevis krijgen toegediend.


Diaserie Newbouldia laevis

  • 640px-Newbouldia_laevis-NMNH-14718573
  • Die_Natürlichen_Pflanzenfamilien_-_nebst_ihren_Gattungen_und_wichtigeren_Arten,_insbesondere_den_Nutzpflanzen_(1887-1909.)_(20747850138)
  • Feuille_fraîche_d’hysope_africaine_au_Bénin
  • Hévé-Newbouldia_laevis_(1)
  • Plaque_indiquant_l'Hysope_africaine_au_Jardin_des_Plantes_et_de_la_Nature
  • Newbouldia_laevis_Seem._Bignoniaceae_Akoko.
  • Newbouldia_laevis_Bioko_2013
  • Hévé-Newbouldia_laevis_(3)
  • Hévé-Newbouldia_laevis_(2)
  • Newbouldia laevis kleiner


Plant kan MRSA-besmettingen voorkomen

Maagproblemen, diarree, dysenterie en ontstoken wonden worden allemaal mede veroorzaakt door pathogene bacteriën zoals Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus en Salmonella typhi.

Een bladextract gaat deze bacteriën tegen waardoor het risico op bovengenoemde ziekten aanzienlijk verkleind wordt. Vooral de werking tegen S. aureus was goed. 

Deze bacterie speelt een rol bij allerlei huidaandoeningen en ontstekingen van de huid.
In de conclusie staat dat steeds meer rapporteringen van S. aureus die resistent zijn tegen methiciline en vancomycine, waardoor het gevaar op MRSA-besmettingen toeneemt.

Dat maakt onderzoeken zoals deze naar natuurlijke antibiotica hard nodig. Er is nog nooit gezien dat een bacterie resistent raakt tegen een natuurlijk antibioticum.


Tegen epileptische aanvallen

Een studie wijst uit dat een extract van Newbouldia laevis goed werkt tegen epileptische aanvallen en dat het een veilig medicijn is.

Synthetische medicatie tegen een epileptische aanval is minder veilig. Dus dat spreekt sterk in het voordeel van het plantextract, volgens de onderzoekers.
Er is een standaardtest voor het nagaan of een medicijn giftig is. Deze test is op dieren en wordt geëxtrapoleerd naar mensen. Zo een test heeft natuurlijk tekortkomingen maar het is dezelfde test als bij synthetische medicatie wordt toegepast.

Bij een test wordt een therapeutische dosis toegepast, en in het geval van dit plantextract blijkt deze totaal niet giftig te zijn.


Newbouldia laevis Botanische tekening Afrikaanse hyssop


Rustgevend en slaapbevorderend

In de traditionele geneeskunde wordt Newbouldia laevis gebruikt om zijn rustgevend effect. Een onderzoeksgroep wilde dat aan onderzoek onderwerpen.

De conclusie wijst uit dat de plant inderdaad rust kan geven en de slaap kan intensiveren. Het rustgevende effect vaneen extract van Newbouldia laevis staat ongeveer gelijk aan dat van het standaard synthetische medicijnen nitrazepam en diazepam.
Synthetica hebben als nadeel de vele bijwerkingen en het plantextract is veilig, want heeft geen bijwerkingen.

De knaagdieren, muizen en ratten, die het plantextract toegediend hadden gekregen sliepen langer dan knaagdieren die dit niet hadden gekregen. Volgens de onderzoekers gedraagt het plantextract zich als een mild sedatieve drug of medicijn.
Het is rustgevend voor het centrale zenuwstelsel. In andere rustgevende planten zijn saponinen en alkaloïden aangetroffen die voor de rustgevende werking zorgen, en de wetenschappers zien dat deze stoffen ook in Newbouldia laevis zitten.

Daardoor is het aannemelijk dat deze stoffen in deze geneesplant verantwoordelijk zijn voor het sedatieve effect.


Newbouldia laevis Bladeren op de grond in Benin, Foto Ji-Elle


Afrikaanse hyssop tegen depressie

Traditioneel wordt de plant gebruikt tegen psychose, slapeloosheid, stuiptrekkingen en bijbehorende angst en depressie

Onderzoekers uit Nigeria wilden via een standaard onderzoeksmodel met proefdieren kijken of deze werking door wetenschap onderbouwd kan worden.
Men ziet dat muizen minder last hebben van immobiliteit, en minder met hun kop schudden als ze een extract van Afrikaanse hyssop krijgen.
Zo kan me zien dat allerlei lichamelijke symptomen die met depressie en angst worden geassocieerd verminderen. Men vermoedt dat dit komt omdat er dopaminergische verbeteringen plaatsvinden in het centrale zenuwstelsel van de muizen.
De bedoeling is nu om na ta gaan of hetzelfde bij mensen werkt, maar dit is in ieder geval een indicatie dat de traditionele toepassing van Afrikaanse hyssop bevestigd kan worden door wetenschappelijke experimenten.


Bronnen bij artikel Afrikaanse hyssop

  • Tegen diabetes en obesitas: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31926312/
    Angstwekkend, antidepressie: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31759112/
  • Kaartje natuurlijke habitat: Thomas Dijkman
  • Foto's komen van Wikimedia commons
  • Kopfoto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Feuille_fra%C3%AEche_d%E2%80%99hysope_africaine_au_B%C3%A9nin.jpg
  • Botanische tekening: Adolf Engler https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Die_Nat%C3%BCrlichen_Pflanzenfamilien_-_nebst_ihren_Gattungen_und_wichtigeren_Arten,_insbesondere_den_Nutzpflanzen_(1887-1909.)_(20747850138).jpg
  • Foto bordje: Rachad sanoussi https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Plaque_indiquant_l%27Hysope_africaine_au_Jardin_des_Plantes_et_de_la_Nature.jpg
  • Foto blad op de grond: Ji-Elle: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:H%C3%A9v%C3%A9-Newbouldia_laevis_(3).jpg
  • Foto kleine boompjes: Ji-Elle: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:H%C3%A9v%C3%A9-Newbouldia_laevis_(2).jpg
  • Foto bladeren: Denis Barthel: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Newbouldia_laevis_Bioko_2013.jpg
  • Informatie is verkregen tijdens reizen en interviews
  • Wetenschappelijke informatie komt uit onderstaande downloadbare bronnen
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4