Bloedzuring is een prima sierplantje voor in de medicinale moestuin. Het is onderdeel van de duizendknoopfamilie, ofwel de polygonaceae. Hij houdt van halfschaduw, een vochtige grond, en groeit graag in de buurt van een gewone vogelkers. Het kan dagelijks geplukt worden om aan een salade toe te voegen. Denk er wel aan dat er oxaalzuur in zit, dus je kan het niet met honderden grammen tegelijk gebruiken. Het best is het te beperken tot 10-20 verse bladeren per dag.
Bloedzuring is een wilde groente in Nederland en de rest van Europa en vind je vaak op vochtige gronden.
Behalve dat bloedzuring een lekker blad is, is het ook een uitzonderlijk mooi blad. De bladeren zijn dooraderd met rode strepen die als rivieren door het blad hun weg banen naar de buitenkanten.
Bloedzuring valt in de categorie van echte medicinale groenten, daar het dagelijks gegeten kan worden en over een riante reeks aan geneeskrachtige toepassingen beschikt.
Met dit soort groenten houd je de dokter ver weg. En het is toch veel leuker om je eigen tuin dagelijks te bezoeken dan een dokterspraktijk.
Bloedzuring is een makkelijke plant in de moestuin. Ook al doe je er niets aan; het komt elk jaar weer vanzelf terug. Zelfs als je het weg zou wille hebben, is het nog lastig, want de zaden komen dan op andere plekken in de moestuin op.
Maar waarom zou je het wille wegmaken? Het ziet er mooi uit, is lekker, beschikt over medicinale eigenschappen en in kleine hoeveelheden kun je het dagelijks gebruiken.
Wat oxaalzuur betreft wordt vaak gezegd dat je er nierstenen van krijgt Dat is echter niet automatisch zo.
Als het om nierstenen gaat, en je wilt die voorkomen, kun je beter vegetariër worden, want door vlees eten worden vrijwel alle nierkristallen veroorzaakt.
In geringe mate is oxaalzuur zelfs gezond. Maar bij hoge hoeveelheden bestaat het gevaar wel, bijvoorbeeld als je dagelijks 100 gram zuring eet, in combinatie met elke dag 2 ons rabarber, waar ook oxaalzuur in zit.
Vroeger wist men dit ook, en daarom deed men eierschaal in poedervorm door de rabarber, want een grote hoeveelheid kalk zorgt ervoor dat oxaalzuur niet kan kristalliseren.
Maar je kan ook gewoon een gekookt ei door de rabarber doen want daar zit ook al genoeg calcium in voor het juiste effect. Om terug te komen bij zuring, als je zuring eet in combinatie met ei, dan is het risico op nierstenen minimaal geworden.
Het woord 'rumex' stamt uit het Grieks en betekent 'Pijl' of 'Speer'. Dat slaat op de puntvormige bladeren van zuringsoorten. Sanguin is de Latijnse naam voor 'bloed'.
Zuring smaakt licht zurig, vandaar de Nederlandse naam. Er is ook een soort die Rumex acetosa heet, en acetosa is tevens de benaming voor azijn, wat uiteraard ok een zure smaak heeft.
In China, India, Europa, Amerika en zuidelijk Afrika wordt de zuring van oudsher gebruikt in folkloristische geneeskunde, of als wild voedsel.
In totaal zijn er 29 soorten zuring die zijn onderzocht op aanwezige verhoudingen van fytocomponenten.
Onder deze stoffen bevinden zich de categorieën anthraquinonen, flavonoïden, nafthalenen, stilbenen, diterpene alkaloïden, terpenen, lignanen, en tanninen.
Onderzoekers uit China noemen de zuringfamilie zo bijzonder gezond dat ze het als kandidaat zien voor toekomstige medicijnen of medicinale voeding.
Enige voorwaarde is dat de plant vaker door wetenschappers moet worden onderzocht.
Een onderzoeksgroep uit het misschien wel meest Europese land van Europa, Rusland, ziet dat Europeanen nog altijd veel wilde groenten plukken, ondanks dat er volop winkels zijn. Maar in de winkels vind je veel lekkere wilde groenten niet, en bloedzuring is daar één van.
Groenten uit het wild plukken betekent dat je biodynamische groenten plukt die geen cent kosten, en die over veel meer voedingsstoffen beschikken dan agrarische producten die door synthetische stoffen zijn opgekweekt.
De onderzoekers melden dat zuringsoorten in het algemeen de volgende medicinale werkingen hebben:
In bloedzuring zitten veel proanthocyanidinen. Dat is logisch, want ze beschikken over veel roodkleurige bladeren, en de rode kleur in stoffen worden over het algemeen veroorzaakt door anthocyaninen en hun afgeleide stoffen erin zitten.
Ook in kersen, rode bessen, aardbeien, rode kool en bietjes zitten veel anthocyanidinen.
Van alle zuringsoorten bevat de bloedzuring de meest proanthocyanidinen.
Catechinen, een belangrijk fytocomponent met sterke antioxidantwerking, en wordt in bloedzuring het meest aangetroffen van alle soorten zuring.
Tanninen zijn het op 1 na meest aangetroffen in bloedzuring, na de Rumex crispus.
Wat de totale flavonoïdeninhoud betreft, en de totale fenoleninhoud, staat de bloedzuring op de derde plaats.
Al met al kun je 100% zeker zeggen dat bloedzuring tot de meest gezonde zuringsoorten hoort, en het wellicht zelfs de meest gezonde zuringsoort is, hoewel de Rumex crispus ook hoge ogen naar deze eretitel gooit. .
Er zijn veel soorten zuring, zoals R. acetosa, R. acetosella, R. confertus, R. crispus, R. maritimus, R. obtusifolius, en R. sanguineus.
Onderzoekers noemen zuringsoorten superproducenten van polyfenolen, waarvan algemeen wordt aangenomen dat ze naast vitaminen en mineralen tot de meest belangrijke voedingsstoffen en medicinale stoffen in planten behoren.
Deze polyfenolen zijn vrijwel altijd tegelijkertijd antioxidanten. Antioxidanten zitten veel in medicinale planten en medicinale voeding zoals groente en fruit.
Ze zorgen ervoor dat ontstekingen zoals oxidatieve stress tegengegaan wordt.
Deze categorie van ontstekingen wordt veroorzaakt door een al te overvloedige aanwezigheid van vrije radicalen in het lichaam. Wanneer de oxidatiestressreacties te intens plaatsvinden kunnen ze zorgen voor celschade en DNA schade, waardoor een gewone cel kan omslaan in een kankercel oftewel een tumor.
Wetenschappers over de hele wereld verzamelen informatie over planten waartegen de bacteriën niet resistent kunnen worden, tenminste, er is nog nooit aangetoond dat een bacterie resistent werd tegen een platenextract.
Daarom zijn plantenextracten superieur aan farmaceutisch gecomponeerde antibiotica.
Stoffen in rode bloedzuring houden dit proces tegen. Ze maken de bacterie doodt, en zorgen dat de wond sneller dicht gaat.
Onder deze stoffen zitten catechine, quercetine, isoquercitrine, emodine, en galluszuur.
De onderzoekers gaan ervan uit dat de synergetische werking, ofwel de elkaar versterkende werking, verantwoordelijk is voor et sterke antibacteriële effect.
De onderzoekers zien dat hun studie bijdraagt aan de onderbouwing van dit folkloristisch gebruik. In hun onderzoek heeft men ook de gewone zuring, de Rumex crispus werkt sterk tegen de genoemde bacterie.
Bronnen bij artikel over bloedzuring
Laatste update
5-12-2023
Kies hieronder waarover je vandaag wilt lezen
Rudolf Steiner: "Wetenschap wordt spiritueler en spiritualiteit wetenschappelijker."
Voeding en spiritualiteit zijn vormen van licht
De inhoud die hier wordt weergegeven kan niet worden weergegeven vanwege de huidige cookie-instellingen.
Deze website kan inhoud of functies aanbieden die door derden op eigen verantwoordelijkheid wordt geleverd. Deze derden kunnen hun eigen cookies plaatsen, bijvoorbeeld om de activiteit van de gebruiker te volgen of om hun aanbiedingen te personaliseren en te optimaliseren.
Deze website maakt gebruik van cookies om bezoekers een optimale gebruikerservaring te bieden. Bepaalde inhoud van derden wordt alleen weergegeven als "Inhoud van derden" is ingeschakeld.