De gezonde voordelen van Wonderbes of katemfe
De wonderbes maakt citroensap zoet
Het bekendste gebruik is de zoetmakende werking van de vruchten in voedsel en dranken.
Mogelijke verwarring met mirakelbes
Traditioneel geneesmiddel gesteund door wetenschap
- Braakmiddel en het is een plantmedicijn bij longproblemen. Het fruit is een goed natuurlijk laxeermiddel.
- Het bladsap wordt in de traditionele geneeskunde gebruikt tegen gif en insectenbeten. Bladsap en wortelsap wordt aangewend als kalmeringsmiddel en om psychische problemen mee te behandelen.
- West-Afrikanen verzamelen soms grote hoeveelheden van het fruit om gefermenteerde palmwijn en zuur voedsel mee zoet te maken.
- Onderzoekers vinden dat er verrassend weinig onderzoek is gedaan naar katemfe, ondanks dat de plant een groot scala aan mogelijke toepassingen heeft. Er is alleen onderzoek gedaan naar de insectwerende, de antibacteriële en de antioxidantwerking. De onderzoekers besloten daarom een overzicht te maken van alle fytocomponenten die de plant karakteriseert. Daarnaast deden ze een vervolgstudie naar de antibacteriële werkingen van de plant.
- Men zag onder andere dat er secundaire metabolieten in zitten als flavonoïden, saponinen, oliën, steroïden, terpenoïden en glucosiden. Dat zijn stoffen die zo gezond zijn dat ze een medicinale werking hebben. Men vermoedt dat flavonoïden voor de antibacteriële werking zorgen. Flavonoïden staan er eveneens om bekend dat ze allerlei medicinale werkingen vertonen waaronder anti-schimmel, anti-allergie, ontstekingsremmend en anti-kanker activiteit.
Katemfe is zoeter dan suiker
Er zitten geen calorieën in. Thaumatine wordt gebruikt in de voedselindustrie, bijvoorbeeld voor de bereiding van toetjes, dranken en diervoedsel. Het wordt onttrokken uit het vruchtvlees.
Ook de bladeren worden na gebruik gezien als afval. Wetenschappers uit Nigeria zien dat er nog veel medicinale en voedzame stoffen in deze producten zitten.
Het zaad is een bron van voedingsstoffen maar wordt thans daar niet voor gebruikt.
In de toekomst kan dit 'afval' worden gebruikt als grondstof voor nieuwe producten.
De bladeren van de plant kunnen bijvoorbeeld als diervoeder worden ingezet. Andere delen van de plant kunnen wellicht bereid worden tot nutraceutical.
Fotoserie katemfe
Verpakkingsmateriaal, medicijn en smaakversterker
De bladeren staan in Ghana het meest bekend om voedsel mee te verpakken. Door de opkomst van plastic tasjes worden er steeds minder bladeren gebruikt, wat haaks staat op de wereldwijde omschakeling naar duurzame producten.
Hierdoor wordt de totale afvalberg van een dorp, regio of land, niet vergroot.
In elk Ghanees dorp lopen geiten rond die de bladeren zouden kunnen opeten, ook varkens en schapen zouden de bladeren kunnen nuttigen.
Dit is een sterk contrast met Stevia rebaudiana, een Zuid-Amerikaanse plant die inmiddels wereldwijde faam geniet als natuurlijke, calorievrije zoetmaker.
Om er een goed gewas met hoge opbrengst van te maken is er volgens een studie meer onderzoek nodig. In potentie zou dit gewas veel meer financieel gewin kunnen opleveren dan de gewassen die boeren nu verbouwen zoals cassave, banaan, tomaat, aubergine en yam.
Zoet smakende proteïnen in de wonderbes
Je kan je afvragen waarom deze stoffen überhaupt zijn goedgekeurd door voedselinstanties wereldwijd, maar dat is een politiek probleem waar we hier op deze site niet op in zullen gaan.
Onderdelen van de plant zijn in vele landen veilig bevonden, goedgekeurd en op de markt toegelaten.
De onderzoekers concluderen dat de plant onderbenut is en dat het een veel gezonder vervangingsmiddel is voor suiker, dat slecht is voor de lever en kunstmatige zoetstoffen, die de alvleesklier stimuleert insuline te doen produceren, zodat het alsnog het risico op obesitas vergroot.
Bronnen bij artikel over katemfe of wonderbes
- Kaartje geografische verspreiding: Thomas Dijkman
- Foto's bessen en wortels: http://www.westafricanplants.senckenberg.de
- Overige foto's Wikimedia commons
- Foto 2 bladeren: Zz411
- Foto klein struikje met glimmend groene bladeren: James Steakley
- Meerdere foto's met naambordje: Ji-Elle
- Foto's met close up blad aan een struik in een botanische tuin: Ji-Elle
- Informatie is deels afkomstig uit interviews
- Wetenschappelijke informatie komt uit onderstaande downloadbare bronnen:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5