Latijnse naam: Vitis vinifera
Druiven eten we allemaal wel eens. Ze zijn lekker en fris. Naast druiven kun je tegenwoordig genieten van druivenpoeder. Druivenpoeder is ruimschoots onderzocht door wetenschappers en het blijkt allerlei medicinale effecten te hebben. Je kunt je algehele gezondheid een boost geven met druivenpoeder maar je kunt het ook specifiek aanwenden tegen bepaalde ziekten. Daarnaast is druivenpoeder een extra middel in de keuken om producten van smaak te voorzien. Druivenpoeder is een 100% natuurlijk middel.
Waarom we Latijnse namen in de taxonomie en botanie, twee onderdelen van de biologie, gebruiken is voor de meeste mensen wel duidelijk.
Zo ontstaan er geen misverstanden over welke plant er bedoeld wordt. Een druivenstruik heet Vitis vinifera in het Latijn.
Tegenwoordig kun je bijna het hele jaar door verse druiven kopen. Dus waarom zou je gedroogde druivenpoeder kopen? Ten eerste is het zo dat druivenpoeder als supplement gebruikt kan worden en het extra veel vitaminen en mineralen heeft. Je moet erg veel druiven eten om dezelfde voedingswaarde tot je te nemen als een theelepel druivenpoeder.
Dit poeder zorgt voor meer creatieve mogelijkheden in de keuken en een comfortabel gebruiksgemak voor mensen die op snelle wijze extra gezond willen eten.
Gedroogd druivenpoeder bevat resveratrol. Deze stof blijkt de aanmaak van nieuwe bloedvaten en haarvaten te kunnen versnellen, zo concluderen Iraanse en Amerikaanse onderzoekers in 2014.
Resveratrol bevordert de activiteit van enzymen die zorgen voor de bouw van nieuwe haarvaten.
Het creëren van nieuwe bloedvaten wordt choroïdale neovascularisatie genoemd.
Het te weinig hebben van haarvaten is de onderliggende oorzaak voor ziekten als maculadegeneratie ofwel ouderdomsstaar.
De geneeskrachtige eigenschappen maken in samenwerking met de non-toxische kenmerken van druivenpoeder dit poeder een ideaal supplement voor een patiënt bij wie een behandeling van choroïdale neovascularisatie wordt gedaan.
In 2011 verscheen een Amerikaans onderzoek naar de invloed van druivenpoeder op huidkanker. In het onderzoek werd druivenpoeder zowel aangebracht op de plek waar een huidtumor zich bevindt, als oraal ingenomen.
Het blijkt dat druivenpoeder het best werkt als het tegelijkertijd wordt aangebracht en oraal ingenomen. Het innemen en aanbrengen van druivenpoeder tegelijkertijd blijkt een synergetische werking te hebben; de behandelingsmethoden ondersteunen elkaar in werking.
In het onderzoek werd gevriesdroogde druivenpoeder gebruikt. Door een druif op speciale wijze in te vriezen en erna te laten ontdooien, ontstaat een poeder.
Antioxidanten in druivenpoeder helpen mee om schade van vrije radicalen te voorkomen. Hierdoor vinden minder ontstekingen plaats in de bloedvaten, wat leidt tot minder aderverkalking.
Onderzoekers onderzochten in 2005 de invloed van met polyfenolen verrijkt water voor muizen.
Het blijkt dat de muizen die veel water met polyfenolen drinken minder zieke bloedvaten hebben waardoor de kans op hart- en vaatziekten en alsmede een beroerte wordt verkleind.
Normaal gesproken gaan macrofagen, cellen die behoren tot het menselijk immuunsysteem, aan de slag bij ontstekingen maar door suppletie van druivenpoeder was er minder activiteit van macrofagen nodig.
Acrylamide, een kankerverwekker in voeding is de stof die bij bakken in transvetten ontstaat. Deze stof kan voor allerlei ziekten zorgen maar het meest bekend is vorming van kanker en tumors door acrylamide.
Volgens Chinese onderzoekers blijken de polyfenolen in allerlei bessen en ook druiven, zeer goed te werken tegen de schadelijke effecten van acrylamide.
Ratten die veel druiven eten hebben meer sperma, een hogere sperma-activiteit en een grotere sperma-beweeglijkheid, zo zagen de Chinese onderzoekers.
De vruchtbaarheid is een parameter die wordt gebruikt om de algehele gezondheidstoestand van een wezen te bepalen. Met andere woorden: druivenpoeder kan de schade door acrylamide goed het hoofd bieden.
Amerikaans onderzoek dat werd gepubliceerd in 2014 toont aan dat als mensen met obesitas druivenpoeder eten, de kans op allerlei complicaties die artsen vaak zien bij obesitaslijders, een stuk kleiner worden. Hoewel niet iedereen het zo ziet is obesitas een ziekte, of zo je wilt een symptoom van een proces van ontstekingen op celniveau of laaggradige ontstekingen. Obesitas verhoogt de kans op diabetes mellitus en hart- en vaatziekten. De Amerikaanse onderzoekers gaven drie weken lang een pil met druivenpoeder aan mensen en zagen dat deze mensen een beter bloedprofiel hadden; er was sprake van minder ontstekingen dan bij mensen die geen druivenpoeder kregen.
Monocyten zijn een onderdeel van ons immuunsysteem. De gevoeligheid van monocyten om ontstekingen op celniveau tegen te gaan wordt vergroot door het eten van druivenpoeder, zo zagen de onderzoekers.
Dat is een belangrijke reden waarom druivenpoeder tegen obesitasgerelateerde ziekten werkt.
Druivenpoeder is goed voor de nieren, zo blijkt uit Braziliaans onderzoek uit 2014. Veel mensen met diabetes hebben last van hun nieren maar in dit onderzoek keek men naar patiënten met zieke nieren die geen diabetes hebben.
Het gehalte aan polyfenolen is volgens de onderzoekers mede oorzaak van de gezondheidsvoordelen die druivenpoeder biedt voor mensen met nierproblemen.
Braziliaanse onderzoekers gaven druivenpoeder als supplement aan mensen die regelmatig een nierdialyse moeten ondergaan.
Druivenpoeder blijkt angst veroorzaakt door oxidatieve schade, geheugenverlies en hoge bloeddruk in ratten te kunnen tegengaan.
Amerikaanse onderzoekers onderzochten in 2013 vier groepen ratten. Het blijkt dat als ratten druivenpoeder te eten krijgen er allerlei processen in de hersenen beter functioneren. Neuronen gaan beter met elkaar communiceren.
Dit onderzoekt toont aan dat een psychisch probleem soms een tekort is aan voedingstoffen.
Ook onderzoek uit 2014 toont aan dat druivenpoeder goed is voor de cognitieve vaardigheden ofwel de denkfuncties van het hoofd.
Een kleine pilot studie iet is gepubliceerd in 2017 is uitgevoerd onder 10 mensen die zijn gediagnosticeerd met beginnende alzheimer. Er werd een formule van druivenpoeder gegeven als drank.
Aan het eind van het onderzoek blijken de mensen die druivenpoeder hadden gekregen beter gespaard van cognitieve achteruitgang, wat volgens de onderzoekers betekent dat druivenpoeder wel eens goed kan helpen bij alzheimer
De onderzoekers denken dat vooral resveratrol verantwoordelijk is voor de beschermende werking op de hersenen.
Druivenpoeder is nog geen alledaags middel in de keuken. Daarom is het goed om wat eet- en drinktips tot je te nemen om zelf creaties te gaan maken met druivenpoeder.
Het is niet moeilijk om dit poeder in een flesje of bidon te doen die je met water vult.
Laatste update
5-12-2023
Kies hieronder waarover je vandaag wilt lezen
Rudolf Steiner: "Wetenschap wordt spiritueler en spiritualiteit wetenschappelijker."
Voeding en spiritualiteit zijn vormen van licht
De inhoud die hier wordt weergegeven kan niet worden weergegeven vanwege de huidige cookie-instellingen.
Deze website kan inhoud of functies aanbieden die door derden op eigen verantwoordelijkheid wordt geleverd. Deze derden kunnen hun eigen cookies plaatsen, bijvoorbeeld om de activiteit van de gebruiker te volgen of om hun aanbiedingen te personaliseren en te optimaliseren.
Deze website maakt gebruik van cookies om bezoekers een optimale gebruikerservaring te bieden. Bepaalde inhoud van derden wordt alleen weergegeven als "Inhoud van derden" is ingeschakeld.