Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Anemie tegengaan met groenten


Groenten bevatten soms zoveel mineralen dat ze goed zijn bij bloedarmoede ofwel anemie. Je kunt gewoon dagelijks je concentreren op een groente die veel ijzer en andere mineralen bevat. Overigens is het een misvatting om te denken dat bloedarmoede alleen een ijzertekort is. Het lichaam heeft bij bloedarmoede een tekort aan allerlei mineralen.


Hoe groenten bij bloedarmoede gebruiken?

Als je groente wilt gebruiken tegen bloedarmoede is het verstandig om dagelijks minimaal twee soorten groenten uit onderstaande lijst te eten. Je kan de groenten combineren met kruiden tegen bloedarmoede. Verder is het goed om dagelijks twee of drie soorten fruit tegen bloedarmoede te eten die de mineralentekorten aanvullen.


Bruine bonen

Bruine bonen zijn peulvruchten. Deze bevatten vrijwel altijd veel eiwitten en mineralen. Als je bloedarmoede hebt kun je dagelijks 50 gram peulvruchten aan je maaltijd toevoegen. Dan zal het snel afgelopen zijn met een mineralentekort. 

Bruine bonen kun je op verschillende manier eten. In Mexico maken ze er een puree van dat als bijgerecht wordt geserveerd.


Schorseneren

Schorseneren

Schorseneren worden traditioneel ingezetten voor sterke botten en spieren. Ook is het een middel dat de maag versterkt. Daarnaast kan het bij bloedarmoede worden ingezet. Dus als het seizoen er is, grijp toe op de schorseneren. Pas wel op met het schillen ervan, want je krijgt hele vieze handen. Je kunt ze ook in de schil koken en daarna schillen.


Brandnetel

Brandnetel

Brandnetel is een wilde groente. Het groeit gratis in je tuin, het bos en langs randen van weilanden. Brandnetel beschikt over zeer veel mineralen. Vroeger werd brandnetelpoeder zelfs als zoutvervanging gebruikt in gebieden waar geen zout voor handen was. Je kan ook brandnetelzaad gebruiken, dus als deze plant in zaad staat is het nog steeds oogstbaar.


Sjalotjes

Sjalotjes

Sjalotjes zijn kleine uien. Sjalotten zijn de gezondste uiensoort. Ze bevatten de grootste dichtheid aan mineralen. Sjalotjes kun je in elk recept inzetten in plaats van ui. Het is extra goed om sjalotjes over een salade te gebruiken. Dan blijven ze rauw. Door het bakken verdwijnen er altijd wat vitaminen en mineralen.


Engelwortel

Engelwortel

Engelwortel heeft grote, eetbare bladeren. Een engelwortel staat leuk in je tuin. Met de engelwortel in de tuin heb je én een makkelijke, mooie plant en altijd bladgroenten in overvloed. De bladeren kun je een minuutje koken en daarna zijn ze eetbaar. Engelwortel is een van de meest vergeten geneeskrachtige groente die er is.


Groente zijn een medicijn en elke groente is goed voor een specifiek deel van de menselijke gezondheid


Suikerbiet

Suikerbiet

Suikerbiet is de basis voor witte fabriekssuiker. Op die manier is suiker erg ongezond. Maar de suikerbiet daarentegen is een gezonde groente. Hij wordt van oorsprong in Nederland gegeten maar sinds we aardappelen zijn gaan eten, is de suikerbiet als onderdeel van de maaltijd in het vergetelhoekje terecht gekomen.


Tuinbonen

Tuinbonen

Tuinbonen zijn vers het lekkerst. Dan kun je ze met groene jas en al opeten. Tuinbonen zijn peulvruchten, net als bruine bonen. Maar tuinbonen worden vaker vers gegeten terwijl andere bonen over het algemeen worden gedroogd voordat ze gegeten worden. Tuinbonen zijn al na 5-7 minuten gaar, en ze bevatten dan ook geen lectine meer.


Alfalfa

Alfalfa

Alfalfa is een kiemgroente die je tegenwoordig bij elke biologische winkel zit. Het is een zeer gezonde groente, met name om zijn unieke compacte voedingstoffensamenstelling. Alfalfa kun je op een boterham met pindakaas doen. Ook over een salade is dit een lekkere groente. Alfalfa hoef je niet alleen als kiemgroente te eten. Als je het in je tuin of op het balkon zet, kun je ook de bladeren eten. Deze bladeren zijn misschien wel de meest mineraalrijke groente van alle groentesoorten.


Linzen

Linzen

Linzen zijn snel gekookt. Er zijn linzensoorten die na zeven minuten koken gaar zijn. Linzen zijn peulvruchten en bevatten veel mineralen. Linzen kun je onopvallend in een gerecht mengen. Als je een tomatensaus maakt en je doet daar wat linzen doen, zal dat weinig mensen opvallen.
Het is altijd slim om wat extra linzen te koken zodat je die de volgende dag ook nog kan gebruiken. Gekookte linzen passen goed door een salade, een pastamaaltijd, of je kunt ze gebruiken om een linzenburger te maken.


Knoflook

Knoflook

Knoflook is een groente die je dagelijks kunt gebruiken om zijn medicinale en culinaire kwaliteiten. Knoflook kun je zelfs rauw op brood doen. Eet eens een boterham met roomboter en versnipperde stukjes knoflook. Ook een boterham met tahin of pindakaas en knoflook smaakt lekker. In Spanje smeren ze brood in met een teentje knoflook en wat vocht van een tomaat voordat ze het opeten.


Blaaswier

Blaaswier

Blaaswier kun je niet van het strand rapen en opeten. Het moet vers geplukt worden. Blaaswier is een zeegroente. Alle zeegroente, zo ook lamsoor, zeepostelein, zeekool zeeraket, zeeportemonnee en zeebiet, bevatten veel mineralen. De mineralen in deze groente zitten er in natuurlijke verhoudingen in. Blaaswier wordt eetbaar als je het kookt. Het heeft een volle, rijke smaak.


Paardenbloem

Paardenbloem

Paardenbloemblad is een licht-bittere groente. In de lente smaakt het nog niet bitter. Als het te bitter is, vinden veel mensen het niet meer eetbaar. Paardenbloemblad kun je prima mengen in een wokgerecht of groentemix.
Vroeger werd paardenbloemblad op de markt verkocht als witte molsla. Het werd dan in het donker gekweekt. Maar groene molsla, gewoon in het licht gegroeid, is nog wat gezonder.


Bietjes

Bietjes

Rode bietjes zijn de kampioen als het gaat om ijzerwaarden. Deze groente kun je gerust wat vaker eten om bloedarmoede of anemie tegen te gaan. Ze zijn zeer veelzijdig, want je kunt ze juicen, gekookt eten, rauw door een salade doen, of ze gebruiken als soepgroente. Bietjes zijn rood, en in de signatuurleer betekent dat dat ze goed zijn voor het bloed. En dat klopt ook, want het is één van de beste groente om de ijzerniveaus op peil te brengen.


Tuinkers

Tuinkers

Tuinkers is een kiemgroente. Het is rijk aan fytonutriënten. Kiemgroenten bevatten een concentratie aan voedingstoffen. Tuinkers kun je prima over een boterham doen. Het is lekker met Hollandse kaas. Tuinkers kun je makkelijk zelf kweken als je tuinkerszaad koopt. Het is een ideale vensterbankgroente.


Combinaties met ander ijzerrijk voedsel

Er zijn een paar granensoorten en notensoorten die ook vermeldenswaardig zijn. Noten zijn in het algemeen goed als bron van mineralen maar veel mensen zijn huiverig om te veel noten te eten. Daarom is het goed om te weten dat cashewnoten en sesamzaad extra veel ijzer bevat. Deze noot- en zaadsoort kun je gewoon extra vaak in de keuken toepassen bij salades en sauzen.


Groenten combineren met ijzerrijk graan

Haver, couscous en tarwegras bevatten zoveel mineralen dat ze inzetbaar zijn tegen een ijzertekort. Haver kun je als ontbijt eten. De meeste mensen eten het als havermout. 

Couscous is een ideale basis voor de warme maaltijd. Je kunt koude couscous gebruiken als salade basis waardoor zowel alle koude als warme groenten in aanmerking komen voor een combinatie met couscous. 

Tarwegras is een sap dat je altijd tussendoor kunt drinken. Sommige mensen vinden tarwegras niet lekker. Je kunt het ook door een groentesmoothie doen. Dan verdwijnt de specifieke zoete, weeïge grassmaak


Voedingstips voor ijzerrijk maal

Deze voedingssoorten zijn in combinatie met groenten makkelijk inzetbaar.

  • IJzerrijke salade met cashewnoten en sesamzaad
  • Ook cashewnoten en sesamzaad bevatten veel ijzer en andere mineralen. Deze voedingstoffen kun je eenvoudig mengen met de groenten. Gebruik bijvoorbeeld dagelijks 50 gram cashewnoten in een salade of warme maaltijd.
  • Sesamzaad is eenvoudig te mengen met couscous, tuinkers, paardenbloemblad, een paar gestampte cashewnoten, radijs, linzen en alfalfa in een ijzerrijke salade.
  • Om het wat ijzerrijke zoete aspecten te geven kun je er gojibessen of stukjes gedroogde abrikoos doorheen doen.


Fruit

Fruit bevat ook mineralen maar iets meer vitaminen. Toch heb je daar ook veel aan bij anemie, want ze bevatten veel voedingsstoffen die we nodig hebben voor de omzetting van mineralen en vitaminen. 

Ons lichaam kan immers zelf alle mineralen en vitaminen aanmaken, behalve  vitamine C. Voor de aanmaak zijn wel veel verschillende voedingsstoffen vereist en een gezond microbioom. Fruit doet beide: het verzorgt en herstelt ons microbioom, en het bevat veel voedingsstoffen.


Kasgroente mijden

Kasgroenten groeien niet in de aarde maar op een substraat van water en synthetische mineralen. Deze zijn niet goed voor de mens. Van kasgroenten is bekend dat ze over stukken minder voedselwaarde beschikken. Soms bevatten de kasgroenten 70-80& minder mineralen en vitaminen dan biodynamische groenten. 

Mijd daarom de Nederlandse komkommer, tomaat en paprika. Ook kerstomaatjes uit de kas zijn vrij waardeloos wat voedselwaarde betreft.