Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De geneeskracht van vinca of maagdenpalm

Latijnse naam: Catharanthus roseus

Catharanthus roseus

Catharanthus roseus is een plant die als sierplant wordt gebruikt in tropische tuinen. Hij bloeit in de tropen veelvuldig en het hele jaar door. Er zijn twee kleuren bloemen, magenta en wit. De 5 bloemblaadjes staan helemaal open. Doordat één plantje altijd meer dan 3 kleurrijke bloemen heeft, geven ze elke tropische tuin een vrolijk gezicht. Daarnaast verspreidt de plant zichzelf goed in tropische gebieden. Hij groeit vaak op braakliggend land.

Wie eens in de tropen is geweest, moet deze plant gezien hebben want hij komt veelvuldig voor.


Traditioneel gebruik in Ghana

In Ghana wordt de wortel van vinca gebruikt tegen plasproblemen. 

Mohammed, een man uit het piepkleine zeedorpje Adjua in Zuid-Ghana, vertelt dat de vinca met witte bloemen is bedoeld voor mannen en de vinca met de roze-magenta bloemen is bedoeld voor vrouwen.
Voor de man geldt dat als hij een vergrote prostaat heeft, bijvoorbeeld door teveel sex bedrijven, hij moeilijker kan plassen.

De wortel fijnmalen en drinken met water is de oplossing om de prostaat te verkleinen. 

De thee moet zonder suiker worden genuttigd. Overigens zeggen de meeste kruidendeskundigen in Ghana dat je een medicinale thee nooit met suiker moet drinken, want dan werkt het niet goed.
Verder kan je dagelijks een klein kopje thee van de wortel en de bladeren vinden, 's morgens en 's avonds. 

Daarvan krijg je veel energie. Het is een krachtige thee voor heel het lichaam.


Naamgeving Catharanthus roseus

Namen in het Engels voor deze plant zijn Cape Periwinkle, Rose Periwinkle en Rosy Periwinkle. In het Nederlands noemen we het grote maagdenpalm of vinca.

De oude naam die in de botanie wordt gebruikt is Vinca rosea. De meeste mensen in Nederland kennen de plant als vinca, daarom is er hier voor deze hoofdnaam gekozen.

Naast de grote maagdenpalm bestaat er ook een kleine maagdenpalm die wel in Nederland groeit en je ziet hem vaak als bodembedekker in een siertuin.

De namen zijn duidelijk als je de planten beide kent want grote maagdenpalm heeft grote bloemen en kleine maagdenpalm heeft kleine bloemen.


Wetenschappelijk bewezen werkingen

Behalve dat deze sierplant menig mens opvrolijkt met zijn schoonheid, is het een veel onderzochte medicinale plant.

Daardoor is er behoorlijk wat wetenschappelijke informatie over deze plant bekend.

Catharanthus roseus beschikt over de volgende wetenschappelijk bewezen medicinale eigenschappen: 


Onderzoekers zien dat medicinale planten met het lichaam meewerken om ziekten te bestrijden. Ze versterken het genezend vermogen van een menselijk lichaam.

Catharanthus roseus Distributie vinca

 


Traditioneel gebruik Grote maagdenpalm

 

Er is een wijd verbreid traditioneel gebruik van de Catharanthus roseus.

  • In Europa is het sinds eeuwen een antidiabeteskruid. 
  • In India wordt het sap van de plant aangebracht op wespensteken. 
  • In China maakte men een antihoestmddel van de bladeren van de plant.
  • Verder wordt in China de menstruatie gereguleerd met een thee van deze plant.
  • In de Cookeilanden wordt diabetes, kanker en hoge bloeddruk behandeld met vinca.
  • In Dominica wordt de plant traditioneel gebruikt bij inertia tijdens de geboorte van een kind. Inertia is het ontbreken van contracties in de baarmoeder waardoor er problemen ontstaan bij de geboorte van een kind.
  • De indianen in Galibi, Noord-Suriname, die aan de zeekust wonen vertellen dat zij zelf hadden ontdekt dat vinca een antikankermiddel is, zonder dat ze daarvoor informatie van buitenaf hadden gekregen, zo vertelde een gids mij op reis door het Noordoosten van Suriname.
  • In Engeland, de rest van Europa en vele andere landen wordt een thee als volksmedicijn van de plant gedronken om diabetes tegen te gaan.

Al deze medicinale werkzaamheden van Catharanthus roseus worden geconfirmeerd door vele  wetenschappelijke onderzoeken.

 

Catharanthus roseus

 


Wondheling door Catharanthus roseus

Sinds oudsher zijn er plantonderdelen zoals bladeren of een puree van gestampte bladeren op wonden gedaan met als doel ze sneller te genezen, zonder dat infecties kunnen plaatsvinden. 

 

De Vinca rosea, zoals vroeger zijn wetenschappelijke, botanische naam was is een plant die van oudsher wordt ingezet.

Wondheling is een proces waarbij verschillende onderdelen een rol spelen. 

 

 

Het blad van Catharanthus roseus is in staat al deze processen te ondersteunen. Er is in eerste instantie sprake van het aanmaken van nieuwe huidcellen en een nieuwe huidlaag. Dat wordt granulatie genoemd. Ten tweede moet de wond zelf beschermd worden tegen allerlei infecties. Catharanthus roseus heeft een infectieremmende werking.

Voordat deze processen kunnen plaatsvinden, als de wond nog open is, moet de wond stoppen met bloeden. In vele planten, en zo ook in Catharanthus roseus, zitten stoffen die de bloedstolling bevorderen op het moment dat het bloed in aanraking komt met zuurstof.
Cantharanthus roseus heeft de beschikking over antibacteriële werking, wat helpt om wondinfecties te voorkomen. Kortom, het plantje kan in alle fasen van het wondgenezingsproces uitkomst bieden. Een extra voordeel van deze medicinale sierplant is dat Catharanthus roseus pijnstillende werking heeft, wat handig kan zijn bij pijnlijke wonden.


Pijnstillende en koortsremmende werking

 

Onderzoekers hebben op eerdere manieren, via het uittesten van meerdere wetenschappelijke modellen, aangetoond dat een extract van Catharanthus roseus pijnstillende en koortsverlagende werking heeft.

De plant wordt traditioneel ingezet bij ziekten die koorts en pijn als symptomen hebben.
Deze traditionele inzet van de plant is door wetenschappelijk onderzoek bevestigd. Alkaloïden en flavonoïden zijn verantwoordelijk voor de koortsverlagende en pijnstillende werking.

Volgens de onderzoek is deze beide werkingen vergelijkbaar met dat van paracetamol, een standaard synthetisch medicijn met vele bijwerkingen. 

De plant heeft vrijwel geen bijwerkingen.
Daardoor is een thee van Catharanthus roseus als pijnstiller te prefereren boven het synthetische medicijn.

Overigens gebruikten de onderzoekers geen thee of extract op heetwaterbasis maar een ethanolextract, wat weer iets andere werkingen kan hebben omdat ethanol meestal andere medicinaal werkzame stoffen uit planten kan trekken dan heet water.

Catharanthus roseus

 


Vinca tegen diarree

 

Uit onderzoek op ratten blijkt dat een extract van Catharanthus roseus een sterke antidiarreewerking heeft.

Het werkt vergelijkbaar met het standaardmedicijn bij diarree, loperamide. De ratten werd diarree gegeven door toediening van castorolie. Dat is een standaardmethode om een antidiarreemiddel te testen.
Daarna werd een groep ratten met loperamide behandeld en een groep kreeg verschillende doseringen met Catharanthus roseus.

De doses die in het onderzoek gebruikt werden waren 200mg/kg en 500 mg/kg. Voor iemand van 60 kilo komt dat neer op een thee van 3 gram van het blad van vinca. De groep ratten die het plantextract kregen, vertoonden minder diarree dan de groep ratten die het niet kregen.


Een medicijn bij diabetes

 

Catharanthus roseus werkt tegen diabetes. Het blijkt bloedsuikerspiegelregulerend te werken. Ratten die de ziekte diabetes was gegeven door toediening van een dosis alloxaan, vertoonden herstel van de bloedsuikerspiegel als ze 20 dagen lang een extract van het blad van Catharanthus roseus werd gegeven.

De ratten kregen verder een genormaliseerd glycogeengehalte in de lever, en verminderden in gewicht. Het traditioneel gebruik van deze geneesplant is hiermee bewezen.
De onderzoekers zelf denken dat het belangrijk is om de fytoconstituenten die verantwoordelijk zijn voor de antidiabeteswerking te analyseren teneinde een medicijn te maken bij diabetes. 

Je zou ook als volgt kunnen redeneren:
Het medicijn is er al, het is een thee van de plant zelf en de ruim 250 fytoconstituenten in de plant zijn samen verantwoordelijk voor deze geneeskrachtige werking. Met andere woorden: Een thee drinken van Catharanthus roseus en andere antidiabetesplanten kunnen in samenwerking met een dieet dat minder leunt op supermarktproducten en meer op vers fruit, groente, noten en zaden, genezende werking hebben voor diabetes.
In principe is dat slecht nieuws voor de farmaceutische industrie en de medische industrie die jaarlijks miljarden euro's verdienen met medicijnen om diabetes te ''behandelen'' maar niet te genezen. Er zijn tal van medische handelingen nodig ten gevolge van het adagium dat diabetes niet te genezen is, in de vorm van

  • Medicijnenverstrekking,
  • Staaroperaties,
  • Netvliestransplantaties,
  • Voetamputaties,
  • Beenamputaties,
  • Mobiliteitsaanpassingen in - en buitenshuis,
  • Rolstoelverkoop,
  • Protheseverkoop,
  • Thuiszorgbehandelingen,
  • Schoonmakers in de thuiszorg, enzovoort.

Al deze kosten worden betaald uit de belastingopbrengst.

Aan de andere kant kunnen we zien dat diabetici een enorme financiële last betekenen voor de maatschappij, en dat zij zelf ervoor kiezen om deze ziekte te hebben, aangezien het een gevolg is van een verkeerde levensstijl.

Misschien moeten we als maatschappij ervoor kiezen om mensen te laten genezen van diabetes door men een gezonde levensstijl aan te leren, zodat de financiële druk op het gezondheidszorgstelsel verminderd wordt, en uiteraard ook uit het oogpunt van de patiënten zelf die van hun ziekte verlost worden.

Zo houden we als samenleving meer geld over voor belangrijke investeringen.


Catharanthus roseus tegen maagzweren

 

De bladeren van Catharanthus roseus vertonen geneeskracht tegen zweren zoals maagzweren.

De onderzoekers melden dat het mogelijk is dat de positieve werking van deze medicinale plant op klieren een extra reden kan zijn van zijn geneeskracht.

In principe wordt de genezende werking bewerkstelligd door stoffen als flavonoïden en alkaloïden die sterke antioxidantwerking en ontstekingsremmende werking hebben.

Catharanthus roseus

 


Antibacteriële werking Catharanthus roseus

 

Een antibacteriële werking van een plant wordt op vele manieren onderzocht en heeft diverse positieve consequenties. Tegenwoordig is bekend dat allerlei ziekten zoals diabetes, obesitas, kanker, hart - en vaatziekten en Alzheimer ontstaan door ontstekingsremmende werking. Maar wat zijn dan zoals de stoffen die ontstekingen veroorzaken?
Dat zijn onder andere, naast vrije radicalen, pathogene bacteriën. Van kankertumors is bekend dat hun groei mede gepaard gaat met de aanwezigheid van allerlei pathogene bacteriën. 

Wanneer deze bacteriën kunnen worden gestopt in hun groei dan zal een kankertumor minder snel groeien. Dat is dus een ontzettend belangrijk effect van een antibacteriële werking van een plant.
Helaas worden deze medische feiten vooralsnog niet overgenomen door medische professionals in de zin dat antibacteriële werkingen van planten wordt voorgeschreven. Sterker nog: artsen schrijven veel te snel en te vaak antibiotica voor of, en dat is nog erger, er zijn nog altijd tientallen landen waar je antibiotica zonder doktersrecept kunt kopen. Antibiotica kunnen juist het vermogen van het lichaam om pathogene bacteriën te lijf te gaan tegenwerken.
Ons lichaam kan namelijk pathogene bacteriën in toom houden als we over de juiste verhoudingen aan bacteriën in ons lichaam beschikken. Een enkele antibioticakuur kan 1/3 van ons microbioom, of ruim 300 verschillende soorten gezonde bacteriën dood maken, waardoor het lichaam maandenlang werk heeft om de balans te herstellen.
In veel gevallen wordt de balans nooit goed hersteld, bijvoorbeeld omdat één van de vormen van herstel bestaat uit het krijgen van een infectie. Een infectie is een manier van het lichaam om een overgroei van bacteriën tegen te gaan.

Een overgroei van bacteriën wordt veroorzaakt door een disbalans in de verhouding bacteriën die in veel gevallen is ontstaan door een antibioticakuur.

Met andere woorden: we gebruiken antibiotica om een infectie te bestrijden en geven ons zelf daarmee de voorwaarden om over een aantal maanden weer een infectie te krijgen, waarna de meeste mensen, zowel patiënten als artsen, weer grijpen naar antibiotica, uit gewoonte.
Daarom is het zo belangrijk dat we gebruik maken van antibacteriële werkingen van planten. Dat geldt niet alleen Catharanthus roseus maar ook allerlei groenten, kruiden en fruitsoorten. Ons lichaam bepaalt zelf welke antibacteriële stoffen we nodig hebben. Maar als we last hebben van een moeilijk geneesbare ziekte als kanker, kan het geen kwaad om geneesplanten zoals Catharanthus roseus te gebruiken om ons immuunsysteem te ondersteunen.


Medicinaal werkzame stoffen Catharanthus roseus

 

Jaarlijks worden er nieuwe medicinale stoffen in planten gevonden. Soms wordt er daadwerkelijk een geheel nieuwe component gevonden, soms ziet men dat een bestaande, bepaalde plantcomponent tevens in een andere geneesplant zit, terwijl deze daarvoor nog niet is aangetroffen.

Er wordt door biochemici geschat dat elke plant tussen de 1000 en 2000 fytochemische componenten heeft, dat zijn plantenstoffen met een unieke chemische structuur en werking.

Om aan te geven hoeveel stoffen dat zijn, en waarom een plant een meerwaarde heeft ten opzichte van een synthetisch medicijn, staat hier een niet compleet overzicht van de fytocomponenten van vinca:

In 2018, zijn er 253 medicinaal werkzame stoffen bekend in

Catharanthus roseus. Deze stoffen zijn: 1. Tabersonine 2.  10-Geraniol hydroxylase 3.  1 O-Hydroxy deacetyl akuammiline 4.  ll-Methoxytabersonine 5.  16-Epi vindolinine-N(B)-oxide 6.  16-Epi-19-(s) vindoline-N-oxide 7.  16-Epi-trans iso-sitsirikine 8.  16-Epi-Z-iso-sitsirikine 9.  16-Hydroxy tabersonine 10.  16-Methoxy tabersonine 11.  17-Deacetoxyleurosine 12.  17 -Deactoxy vincaleukoblastine 13. 16-Epi-vindolinine 14.  19(s)-Vindolinine 15.  19-20-Cis 16(R) iso-sitsirikine 16.  19-20-Trans 16(R) iso-sitsirikine 17.  19-Acetoxy-ll-hydroxy tabersonine 18.  19-Epi, 3-iso ajmalicine 19.  19-Epi-ajmalicine 20.  19-Epi-vindolinine 21.  19-Hydroxy-ll-methoxy tabersonine 22.  20-Epi-vindolinine 23.  20-Hydroxy tabersonine 24.  21-Hydroxy cyclochnerine 25.  21'-Oxo leurosine 26.  24-Methylene cholesterol 27.  2-Hydroxy-6-methoxy benzoeenzuur 28.  3'-4'-Anhydro-vincaleukoblastine 29.  3-Epi-ajmalicine 30.  3-Hydroxyvoafrine A 31.  3-Hydroxyvoafrine B 32.  3-lso-ajmalicine 33.  4-Deacetoxy vincaleukoblastine 34.  4-Deacetoxy-3'-hydroxy vincaleukoblastine 35.  S' Fosfodiesterase 36.  7-Hydroxy-indolenine ajmalicine 37.  Adenine fosforibosyltransferase 38.  Adenosidedifosfaat 39.  Adenoside trifosfaat 40.  Adenosine 41.  Ajmalicine synthetase 42.  Ajmalicine 43.  Ajmaline 44.  Akuamicine 45.  Akuammicine 46.  Akuammigine 47.  Akuammiline 48.  Akuammine 49.  Alfa-amyrinaceteat 50.  Alfa-3, 4-anhydrovinblastinesynthase 51.  Alstonine 52.  Ammocalline 53.  Ammorosine 54.  Amotin 55.  Anthranilatesynthetase 56.  Antirhine 57.  Aparicine 58.  ATP sulfurylase 59.  Bannucine 60.  Betasitosterol 61.  Calmoduline 62.  Campesterol 63.  Cantharanthine 64.  Carosidine 65.  Carosine 66.  Cathalanceïne 67.  Catharanhine 68.  Catharanthamine 69.  Catharanthine 70.  Catharanthus roseus alkaloïde 71.  Catharanthus roseus alkaloïde 72.  Catharanthus roseus alkaloïde 73.  Catharanthus roseus alkaloïde  74.  Catharanthus roseus alkaloïde 75.  Catharanthus roseus iridoïde glucoside 76.  Catharicine 77.  Catharine 78.  Catharosine 79.  Cathasterone 80.  Cathenamine 81.  Cathindine 82.  Cathovaline 83.  Cavincidine 84.  Cavincine 85.  Cholesterol 86.  Choline 87.  Cinnamate 4-hydroxylase 88.  Coronaridine 89.  Deacetoxy vincaleukoblastine 90.  Deacetoxy vindoline 91.  Deacetyl aduammiline 92.  Deacetylakuammiline 93.  Deacetyl vincaleukoblastine 94.  Deacetyl vindoline acetyl transferase 95.  Deacetylvindoline 96.  Dehydro loganin 97.  De-n-methyl vincaleukoblastine 98.  Deoxy loganin 99.  Deoxy vincaleukoblastine 100.  Diacylglycerol pyrophosphate 101.  Dihydro sitsirikine 102.  Dihydro vindoline 103.  Dimethyl tryptamine 104.  Diol pseudo vincaleukoblastine 105.  Epi-vindolinine 106.  Extensin 107.  Fluorocarpamine 108.  Fluorocarpamine-N-oxide 109.  Fructose-2-6-bis-phosphate 110.  Geissoschizine dehydrogenase 111.  Geissoschizine 112.  Geraniol 113.  Glucose 114.  Glutamine 115.  Glycoprotein 116.  Gomaline 117.  Hemicellulose 118.  Hirsutidin 119.  Horhammericine 120.  Indole-3-aceticzuur [121.  Isofucosterol 122.  Isoleurosine 123.  Isopent-2-enyladenineriboside 124.  Isopent-2-enyl adenineriboside-s'monophosphate 125.  Isopent-2-enyladenine 126.  Isositsirikine 127.  Isositsirikine 128.  Isovallesiachotamine 129.  Isovincoside 130.  Kaempferol 131.  L-bornesitol 132.  Lanceine 133.  Leurocolombine 134.  Leurocristine 135.  Leurosidine 136.  Leurosidine-N' -B-oxide 137.  Leurosine 138.  Leurosine-N-oxide 139.  Leurosinone 140.  Leurosivine 141.  Linoleenzuur 142.  Lirioresinol B, D-glucoside 143.  Lochnerallol 144.  Lochnericine 145.  Lochneridine 146.  Lochnerine 147.  Lochnerinine 148.  Lochnerivine 149.  Lochnerol 150.  Lochrovicine 151.  Lochrovidine 152.  Lochrovine 153.  Loganic acid 154.  Loganin 155.  Maandrosine 156.  Malic acid 157.  Malvidin 158.  Mannoside 159.  Mevalonatekinase 160.  Minovincinine 161.  Mitrafylline 162.  Myricylalcohol 163.  N-deformylleurocristine 164.  N-demethylvincaleukoblastine 165.  Neoleurocristine 166.  Neoleurosidine 167.  Nor Harman 168.  Oleanoleenzuur 169.  Oliezuur 170.  Paracoumaarzuur 171.  Pericalline 172.  Pericyclivine 173.  Perimivine 174.  Perividine 175.  Perivine 176.  Perosine 177.  Petunidine 178.  Fosphodiesterase 179.  Fytochelatine A 180.  Pleiocarpamine 181.  Pleurosine 182.  Prolylhydroxylase 183.  Protocatechuïnezuur 184.  Pseudo-vincaleukoblastinediol 185.  Putrescine 186.  Quercetine 187.  Quinonereductase 188.  Reserpine 189.  Rhazimol 190.  Ricinoleïnezuur 191.  Rosamine 192.  Roseadine 193.  Roseoside 194.  Rosicine 195.  Rovidine 196.  Secologanidezuur 197.  Secologanine 198.  Secologanoside 199.  Serpentine 200.  Sitsirikine 201.  Stigmasterol 202.  Strictosideïneglucosidase 1 203.  Strictosidineglucosidase 11 204.  Strictosidinelactam 205.  Strictosidinesynthase 206.  Strictosidinesynthetase 207.  Strictosidine 208.  SuIfotransferase 209.  Sweroside 210.  Syringidezuur 211.  Tabersonine 212.  Tetrahydro-alstonine 213.  Tetrahydroserpentine 214.  Tryptamine 215.  Tryptofaandecarboxylase 216.  Tryptofaansynthetase 217.  Tryptofaan 218.  Tubotaiwine 219.  Uridine 220.  Ursolzuur 221.  Vallesiachotamine 222.  Vanillinezuur 223.  Vinamidine 224.  Vinafamine 225.  Vinaspine 226.  Vincadioline 227.  Vincaleukoblastine 228.  Vincaline 1 229.  Vincaline 11 230.  Vincamicine 231.  Vincarodine 232.  Vincathicine 233.  Vincolidine 234.  Vincoline 235.  Vincubine 236.  Vindolicine 237.  Vindolidine 238.  Vindoline 239.  Vindolinine 240.  Vindolinine-N(B)oxide 241.  Vindolinine-N-oxide 242.  Vindorosine 243.  Vinosidine 244.  Vinsedicine 245.  Vinsedine 246.  Virosine 247.  Vivaspine 248.  Yohimbine 249.  Zeatineglucosyl 250.  Zeatineriboside-5'-monofosfaat 251.  Zeatineribosyl 252.  Zeatine 253.  Zeatine-9-riboside

 Bronnen artikel vinca


  • Alle foto's komen uit het Publiek Domein, via Wikimedia Commons
  • Een deel van de informatie heb ik zelf verzameld tijdens reizen.

 Downloadbare medische onderzoeken vinca

De wetenschappelijke informatie in dit artikel komt uit de volgende onderzoeken

1

2

3

4

5

6

7

8