In Korea wordt kimchi dagelijks gegeten als toevoeging, in de vorm van een bijgerecht aan de rijstmaaltijd. Er zitten veel vezels, vitaminen, mineralen en melkzuurbacteriën in kimchi, wat het een heel gezond product maakt voor de gezondheid van mensen die het dagelijks eten. Het geldt als een probioticum dat allerlei oxidatieve stress tegengaat, en oxidatieve stress is de basisoorzaak van vrijwel alle ziekten. Vandaar dat kimchi veel medicinale werkingen kent.
Kimchi is een gefermenteerd groenteproduct uit Korea. Baechu kimchi wordt het meest gegeten en bevat kool, gember, knoflook, rode peper en zout. Andere soorten kunnen radijs, komkommer, ansjovis, lente-ui en fruit, vooral peer, bevatten.
Nog zeldzamer zijn de kimchi soorten met extract van maretak, champignons, mosterdblad en Chinese peper. Deze ingrediënten ondergaan allemaal een fermentatieproces.
Kimchi heeft medicinale eigenschappen maar het wordt altijd met mate gegeten aangezien het veel zout bevat in de vorm van natriumchloride.
Te veel kimchi eten kan voor een teveel aan natrium in het bloed zorgen waardoor er verhoogd risico is op hoge bloeddruk.
Wanneer je kimchi als medicijn gebruikt dan kan dat, maar is het altijd aan te raden het te combineren met andere gezonde plantaardige producten, of eventueel met andere gefermenteerde producten zoals biodynamische yoghurt, ayran, kefir, zuurkool en kombucha.
Volgens wetenschappelijk onderzoek heeft kimchi de volgende medicinale werkingen:
Koreaanse onderzoekers melden in 2014 dat kanker steeds vaker voorkomt in Korea en dat de reguliere kankerbehandeling niet goed helpt, met name door de funeste bijwerkingen van chemotherapie en bestraling.
Vandaar dat men op zoek gaat naar middelen tegen kanker zonder bijwerkingen. Daarbij kwam men uit op kimchi. Het blijkt dat stoffen in kimchi enzymen aanmaken die helpen tegen tumorgroei.
Daarnaast helpt de antioxidantwerking tegen oxidatieve stress, wat een medeoorzaak is van kanker. Het helpt vooral bij darmkanker aangezien de positieve bacteriën een overgroei en daarmee gepaard gaande ontsteking van pathogene bacteriën kan indammen.
Zo werken bacteriën als natuurlijk antibioticum tegen andere bacteriën. In feite moeten we stellen dat de bacteriebalans wordt hersteld, zodat niet een bacteriesoort een te grote kolonie genereert.
Uit onderzoek blijkt dat Duitsers en Koreanen die respectievelijk zuurkool of kimchi eten minder last hebben van omzettingen in de darmen door betaglucosidase.
Dit enzym kan van een precarcinogeen een carcinogeen maken, en de betekenis van carcinogeen is kankerverwekkende stof. De probiotica van de gefermenteerde groenteproducten kimchi en zuurkool zijn verantwoordelijk voor deze medicinale werking.
Aderverkalking wordt veroorzaakt door oxidatieve stress, en is zelf de oorzaak van vele hart – en vaatziekten.
De probiotica, vitaminen, flavonoïden en mineralen in kimchi zorgen ervoor dat er meer antioxidanten in het lichaam zijn waardoor aderverkalking beter door het lichaam wordt bestreden.
Koreaanse onderzoekers deden een onderzoek op 100 mensen die ze 7 dagen lang volgden. De helft van deze mensen kregen dagelijks kimchi te eten.
Uit het onderzoek blijkt dat de groep mensen die kimchi eten een beter bloed lipidenprofiel kregen, passend bij meer gezonde cholesterolniveaus.
Een verhoogd cholesterolgehalte is een teken va ontstekingen in de wanden van de bloedvaten, en door verstarring van deze bloedvaten, en het minder wijd worden, kan er dan een te hoge bloeddruk ontstaan.
De onderzoekers zien dat door de toenemende westerse levensstijl met het bijbehorend industrievullingsdieet er steeds meer mensen met hart – en vaatziekten komen in Korea.
Oeroude, traditionele en eerlijke producten zoals kimchi kunnen de bevolking beschermen tegen deze ziekten.
In een onderzoek werden mensen met meer dan 25 kilo overgewicht opgedragen om dagelijks kimchi te eten. Het blijkt dat als mensen 4 weken lag kimchi eten het lichaamsgewicht daalt, de bloeddruk daalt en er minder pieken zijn in de bloedsuikerspiegel.
Ook de cholesterolniveaus gingen terug richting meer normale waarden. Dat zijn allemaal biomarkers voor metabool syndroom, wat een voorstadium is van diabetes mellitus type 2. Het risico op het krijgen van deze ziekten daalt als mensen met overgewicht dagelijks kimchi eten.
Prikkelbaredarmsyndroom wordt gekenmerkt door onafgebroken ontstekingen in de darmen, die op een gegeven moment tot allerlei darmziekten kunnen leiden.
Uit een onderzoek dat is gepubliceerd in 2022 blijkt dat kimchi goed kan werken tegen prikkelbaredarmsydroom. Deze ziekte wordt bij uitstek veroorzaakt door een disbalans in de bacteriënhuishouding van het microbioom in de darmen, en kimchi kan juist vele darmbacteriën aansporen in groei, zodat de balans in bacteriesoorten weer wordt hersteld.
Een ontsteking vindt vaak plaats door een overgroei van bacteriën en het lichaam maakt dan zelf een ontsteking om stoffen aan te maken om deze bacterie in te dammen. Maar dat kan ook gebeuren door een verbeterde balans van bacteriën.
Wetenschappers willen graag weten welke bacterie exact werkt tegen welke ziekte.
Het blijkt dat Lactobacillus rhamnosus GG, Propionibacterium freudenreichii, Bifidobacterium animalis, en Bifidobacterium infantis 35624 de symptomen van prikkelbaredarmsyndroom verlichten.
Andere bacteriën kunnen ook behulpzaam zijn bij prikkelbaredarmsyndroom. Bijvoorbeeld Bifidobacterium, Lactobacillus, Streptococcus soorten werken tegen lage buikpijn en flatulentie.
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat kimchi werkt tegen obesitas. In een onderzoek gebruikte men muizen. Op zich is het gebruik van dierproeven geen pré, maar het is een standaard methode van de wetenschap en op deze manier wordt van allerlei voeding en medicijnen getest of het tegen obesitas werkt.
In dit geval werden muizen met obesitas kimchi gegeven en het blijkt dan dat het lichaamsgewicht afneemt tot normale waarden.
In een dieet waar veel industrievet wordt genuttigd is niet alleen het risico op obesitas hoger, maar ook het risico op neuro-inflammatie, ofwel ontstekingsprocessen in de hersenen die kunnen leiden tot alzheimer en dementie.
Uit een onderzoek blijkt dat kimchi deze ontstekingen van de neuronen of hersencellen kan verminderen. Het blijkt dat het aantal cytokinen omlaag gaat, en dat is een biomarker voor oxidatieve stress, de basisoorzaak van alle ziekten.
De aanwezigheid van de ontstekingsremmende, gezonde bacterie Akkermansia muciniphila gaat daarentegen omhoog.
Extra voordeel is dat de Akkermansia muciniphila meewerkt aan het maken van gezonde vetzuren voor het lichaam, die belangrijk zijn voor het brein, wat voor een groot gedeelte uit vetten bestaat.
Gefermenteerde producten als kimchi, kefir, zuurkool en kombucha bieden eigenlijk altijd succes bij chronische constipatie. Door de grotere aanwezigheid van darmbacteriën kan de stoelgang beter plaatsvinden.
Wanneer je last hebt van constipatie is het aan te raden om vooral zuurkool en kimchi te gebruiken, wat deze bevatten ook vezels, die de darmtransit eveneens kunnen helpen.
Een commercieel, industrieel product als yakult kan de constipatie ook verbeteren, maar doet dat minder goed en met meer risico op pijnen dan de gefermenteerde groenten.
Kimchi is een middel tegen klonteringen in het bloed wat kan leiden tot trombose. In 2015 werd een nieuw enzym gevonden in kimchi dat meehelpt tegen de vorming van bloedproppen.
Plasmine staat bekend als een enzym dat het oplossen van een bloedprop bevordert, maar volgens een onderzoek is dit nieuwe enzym in kimchi sterker van werking dan plasmine.
In het onderzoek vinden de wetenschappers het enzym wat wordt geproduceerd door de bacterie Bacillus subtilis ZA400 een goede kandidaat voor een nieuwe behandeling tegen trombose.
Onderzoek uit Korea wijst uit dat het eten van 85 gram tot 158 gram kimchi per dag helpt tegen atopische dermatitis. Atopische dermatitis is een ontstekingsziekte van de huid die gepaard gaat met jeuk en eczeemplekken.
Op de huid zitten allerlei bacteriën waarvan de kolonies in disbalans kunnen staan. Het lijkt er sterk op dat de bacteriën die worden aangemaakt in de darmen en andere organen zoals de lever uiteindelijk hun weg vinden naar de plekken in en op het lichaam waar ze nodig zijn.
Aan de andere kant is ook bekend dat lichaamscellen zelf via pleomorfisme bacteriën kunnen creëren zodat de de lichaamscel verlaten en op de huid hun taken uitvoeren.
Aan het onderzoek deden 7222 mensen mee, en dat aantal maakt het een betrouwbaar klinisch onderzoek.
Normaal gesproken is een portie kimchi 40 gram, dus 58-185 gram is 2 tot 4 porties kimchi per dag. Dat werkt volgens het onderzoek beter dan 1 portie per dag.
Europese onderzoekers uit onder andere Duitsland, Spanje, Finland en Frankrijk zien dat er grote verschillen zijn in het sterftecijfer door covid-19.
Men ziet bijvoorbeeld dat in Oost-Azië, de Balkan en Centraal Europa en verhoudingsgewijs minder mensen zijn overleden aan covid-19.
Men denkt dat dat komt doordat op de plekken waar minder mensen zijn overleden, er meer gefermenteerd voedsel wordt gegeten. In het oosten van Azië is dat kimchi, in centraal Europa is dat zuurkool, plaatselijk beter bekend als sauerkraut.
Overigens staat dit onderzoek niet op zich want een ander onderzoek liet al zien dat kefir, een ander gefermenteerd product een positieve werking lijkt te hebben tegen covid-19.
Doordat gefermenteerde producten voor een gezonder microbioom zorgen, dat een belangrijk onderdeel is van het immuunsysteem, is het lichaam waarschijnlijk een stuk veerkrachtiger tegen elke ziekte, dus ook covid-19.
De onderzoekers zien ook dat zowel zuurkool als kimchi vooral kolen bevatten en deze hebben de beschikking over de stof sulforafaan, wat een sterke ontstekingsremmende stof is. Samen met de microbioomversterkende werking van bacteriën kunnen sulforafanen wel eens een heel sterk medicijn tegen ziekten zijn.