Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

Dementie voorkomen met voedsel en geneesplanten

Alcohol, vlees, transvetten, kip, en melk vergroten het risico op dementie


In vergelijking met een halve eeuw geleden is er begin 21e eeuw een grote hoeveelheid mensen met dementie. De maatschappij lijkt af te stevenen op een dementie-epidemie van ongekende proporties. Er zijn daarnaast tal van onderzoeken gedaan die uitwijzen dat een gezonde leefstijl en het innemen van de juiste voedselproducten dementie kan voorkomen en beginnende dementie kan tegenhouden. Medicijnen uit de farmaceutische industrie blijken tot nu toe niet in staat te zijn enige verbetering voor een dementiepatiënt te brengen. Daarom is het belangrijk om zelf verantwoordelijkheid te nemen en de mening en handelswijze van artsen kritisch te beschouwen. Artsen handelen niet zelden tegenovergesteld aan wat goed is uit oogpunt van wetenschappelijk onderzoek.

Er zijn maar weinig artsen die een gezond leefpatroon en voeding als remedie bij dementie beschouwen, terwijl de onderzoeken die hierop wijzen legio in aantal zijn.


Kip en cornflakes vergroten dementierisico

Een onderzoek uit 2021 laat zien dat kip eten en ontbijtgranen (gefrituurde granen zoals cornflakes) eten het risico op dementie vergroten. Cornflakes is gefrituurde mais, dus mais met transvetten.

Als kip wordt gegeten, dan eet men dat vaak in de vorm van gefrituurde kip bij een snackbar. Dat is dus een extra risico op dementie volgens de onderzoekers. 

De achterliggende oorzaak is nog niet goed onderzocht, maar het is waarschijnlijk de transvetten die het vergrote risico op dementie veroorzaken, samen met de acrylamide die ontstaat tijdens het frituren en de gebruikelijke bio-aminen in kip.


Suikerhoudend voedsel vergroot risico op dementie

Vulling met veel suiker veroorzaakt een groter risico op dementie. Mensen met dementie eten meer zoet voedsel, en dat is tegelijkertijd hoogstwaarschijnlijk de medeoorzaak van dementie. Suiker verwoest de lever.  Interessant in dit verband is dat Alzheimer steeds vaker wordt betiteld als Diabetes type 3 of hersendiabetes.


Rode wijn en vlees voorkomen dementie niet

Een gecombineerd Duits-Zwitsers onderzoeksteam ging in 2018 na of de volgende voedselsoorten het risico op dementie verhogen: rode wijn, witte wijn, koffie, groene thee, olijfolie, vers fruit, groenten, rood vlees en worst. Het blijkt dat deze voedselproducten geen invloed hebben op het krijgen of voorkomen van dementie.

Het is enigszins jammer dat de onderzoekers noten en zaden niet hebben meegenomen in hun onderzoek, want uit alternatieve geneeskunde zoals fytotherapie, en uit allerlei losse, wetenschappelijke onderzoeken, blijkt dat het eten van walnoten, kokosolie, paranoten, pecannoten, pistachenoten, zonnebloempitten, sesamzaad en meloenzaad wel een effect heeft op het welzijn van de hersenen.

Ook is jammer dat men niet de effectiviteit van rode vruchten in het bijzonder heeft onderzocht, want uit onderzoek blijkt dat deze vruchten zoals blauwe bessen, blauwe bosbessen, bramen, frambozen, rode bessen, cranberry's en zwarte bessen wel degelijk ontstekingen in de hersenen remt en zo de hersenen tegen ziekten beschermt. Anthocyaninen in rood fruit zijn ontstekingsremmende fytocomponenten. Wat uit het onderzoek wel duidelijk blijkt is dat rode wijn en witte wijn het risico op dementie vergroten.

Nu wordt dit vaak door wetenschappers gezien als de twee minst ongezonde vormen van alcohol, dus we kunnen stellen dat alcohol in het algemeen slecht is voor de hersenen en het dementierisico vergroot.


Gezond eten leidt tot kleinere kans op ziekten

Bladgroenten en kolen beschermen tegen dementie

Dat de wetenschap de genezende werking van sommige voeding heeft aangetoond, wordt genegeerd. Voor de meeste mensen is het logisch om te redeneren dat als je gezond eet, je minder snel ziek wordt.

Voor wetenschappers gaat deze logica niet op. Ze willen harde bewijzen zien. Wetenschappers kunnen oprecht verbaasd zijn als ze door wetenschappelijke studie erachter komen dat gezond eten dat een betere gezondheid leidt. De kans op het krijgen van dementie kun je aanmerkelijk verkleinen als je je houdt aan een vijftal basisvoorwaarden. Uit een onderzoek dat werd gehouden wat werd gepubliceerd in het tijdschrift Plosone op 9 december 2013, blijkt dat een vijftal gewoonten de kans op dementie, maar ook diabetes en hart- en vaatziekten drastisch kunnen verminderen.

Het onderzoek werd gehouden onder 2235 mannen in de leeftijd van 45 tot 59 jaar. Deze groep mannen werd 30 jaar gevolgd. Het onderzoek startte in 1979. Na 25 jaar werd hun cognitieve staat beoordeeld. Het onderzoek werd geleid door Professor Peter Elwood van de Cardiff University's School of Medicine.


Vijf belangrijke gezondheidsfactors

In 2022 hebben we als redactie van deze site de adviezen van dit onderzoek geüpdate en komen nu tot het volgende advies van zes punten:

De vijf plus 1 factors die het risico op dementie verminderen zijn:

  1. Niet roken,
  2. Weinig of geen alcohol drinken,
  3. Veel rood fruit eten, Veel bladgroente zoals waterkers eten, Veel kolen eten,
  4. Veel lichaamsbeweging doen,
  5. Veel noten en zaden eten, om de omega 3,
  6. Geen overgewicht hebben.

Het eten van noten om de omega 3 gehalten is eraan toegevoegd door de redactie van deze site, op basis van andere onderzoeken. Omega 3 is belangrijk voor de hersenen, en en omega 3 uit vis helpt niet, omdat het te veel bio-aminen bevat die juist ontstekingen veroorzaken.

Van deze opsomming is beweging van het lichaam de meest opvallende factor. Artsen zijn reeds langere tijd op de hoogte van het feit dat een gezonde conditie van het lichaam positief werkt voor gezonde hersenfuncties.

Wat goed is voor het hart is goed voor het hoofd, zo redeneren artsen. Slechts 1% van de onderzochte mannen volgde alle vijf van deze gezondheidsfactors. 5% Voldeed aan 4 van de 6 factors; ook bij deze groep werd een vermindering in de incidentie van dementie waargenomen.

Met andere woorden: het is genoeg om vier van de vijf plus 1 gezondheidsfactors te beoefenen. Maar als de mannen in plaats van vier alle vijf (6) gezondheidsfactors hadden toegepast in hun leven, had men een extra grote kans gekregen om gezond te blijven.


Voedselgroepen die risico op dementie verlagen

Bonen, noten, kokosolie, kolen, bladgroenten en rode vruchten lijken anno 2022 de beste manieren te zijn om het risico op dementie te verkleinen. In de officiële richtlijnen staan ook dierlijke producten zoals kip, vis en vlees en zelfs wijn, maar uit vele onderzoeken blijkt dat deze producten dementie veroorzaken.

Waarom ze dan wel in medische richtlijnen van het Amerikaanse Alzheimer’s and related Dementias Education and Referral (ADEAR) Center staan is een groot raadsel.

Wel is duidelijk dat oxidatieve stress een cruciale factor is in dementie.

Ook is duidelijk dat het DASH dieet helpt bij dementie, terwijl het is opgesteld om te werken bij hoge bloeddruk. Daarnaast is bekend dat er teveel van de proteïne tau in de hersenen zit van mensen met dementie, en dat komt door het innemen van gejodeerd zout. Dus het is ook belangrijk om alleen maar Keltisch zeezout te gebruiken.


Een van de vijf

Een extra gezondheidsfactor toepassen levert volgens professor Elwood de volgende gezondheidsresultaten op:

  • 13% reductie in dementie,
  • 12% kleinere kans op diabetes,
  • 6% minder hart- en vaatziekten,
  • 5% minder kans op vroegtijdig overlijden.


Niet alleen dementie

Deze gezondheidsfactors blijken niet alleen goed te zijn om de kans op het krijgen van dementie te verkleinen. Ook hart- en vaatziekten, kanker, diabetes en andere doodsoorzaken kwamen minder voor in de groep die gezond leefde. Overigens hebben de onderzoekers een eigen definitie van gezondheid gehanteerd.

Gezond voedsel bestond in hun ogen uit het innemen van minimaal 3 porties groente of fruit per dag en er is geen verschil gemaakt tussen weinig alcohol of geen alcohol. Ook maakte men geen verschil tussen niet-rokers en ex-rokers. Gezonde lichaamsbeweging werd gedefinieerd als: minstens drie en een halve kilometer lopen of 15 kilometer fietsen.


Rauwe cacao is goed voor het brein

Buiten dit onderzoek zijn er allerlei onderzoeken gedaan naar voedsel of natuurlijke voedingssupplement die goed helpen bij vergeetachtigheid of dementie. Ook hier geldt dat veel gezond voedsel zowel goed is voor het brein als voor het hart; rauwe cacao is daar een goed voorbeeld van. In Panama eten de Kuna Indianen veel cacao.

Zowel dementie als hart- en vaatziekten komen onder deze etnische groep nauwelijks voor. Wat wetenschappelijk is bewezen is dat cacao de bloedtoevoer naar de hersenen optimaliseert. Hierdoor wordt er meer zuurstof aangevoerd. Over het algemeen kun je aannemen dat een verbeterde bloedtoevoer leidt tot gezondere hersenen, hoewel deze relatie niet door ieder onderzoeksteam wordt onderschreven.


Polyfenolen zijn goed voor het brein

Vele wetenschappelijke studies wijzen uit dat polyfenolen in groenten en fruit een positief effect hebben op de neuronen in het brein. Deze neuronen kunnen worden aangetast door oxidatieve stress, wat op zijn beurt weer wordt veroorzaakt door een overtal aan vrije radicalen. Onderzoek wijst uit dat naarmate de leeftijd vordert, het brein meer vatbaar wordt voor oxidatieve stress.

De vrije radicalen die oxidatiestress veroorzaken zijn verantwoordelijk voor een degenererend brein. Polyfenolen of fenolzuren en flavonoïden zoals lignanen werken als antioxidanten en kunnen de hersendegeneratie, die kan leiden tot vergeetachtigheid, dementie en de ziekte van Alzheimer, stop zetten. Voornamelijk de polyfenolen catechine en epicatechine zijn hierbij werkzaam. Deze zitten in grote mate in de cacaozaden. Dat wat we cacaobonen noemen zijn in feite de eetbare zaden van een grotere vrucht die eetbaar vruchtvlees heeft welke zelden tot nooit in het westen vers wordt verkocht.
Het is eveneens belangrijk om in te zien dat hersenziekten door uitdroging kunnen ontstaan.


Melk, het witte dementiegevaar

Uit een onderzoek blijkt dat melk dementie kan veroorzaken; dat komt door de grote hoeveelheid calcium die in melk zit. De mens is de enige diersoort die ver na zijn babytijd melk drinkt. Melk is niet bijzonder goed voor volwassenen. Vooral supermarktmelk waarin relatief weinig vet en mineralen zit maar onevenredig veel calcium werkt nadelig voor de algehele gezondheid.

Sommige fabrikanten slaan totaal de plank mis door extra calcium aan elk toe te voegen. De aders in de hersenen verkalken door een te grote aanwezigheid van calcium; en dat leidt versneld tot dementie. De enige melk die gezondheidswaarde heeft is rauwe melk, direct van een boer, of biodynamische melk met het Demeter keurmerk. Een glas melk per dag is genoeg, meer kan een risico vormen op allerlei ziekten.


Dementie en de reguliere geneeskunde

Dementie wordt niet bestreden door reguliere medicijnen. Iedereen die dementie heeft en medicijnen gebruikt, zal verslechteren in zijn toestand. Dat geven alle artsen bij navraag toe. Er zijn echter duidelijke verbeteringen waar te nemen bij het gebruik van natuurlijke middelen.

Overigens is het aan te raden om als het om genezing of behandeling van dementie gaat een fytotherapeut in de arm te nemen. Deze kan je vertellen welke combinatie aan onderstaande geneesplanten het meest geschikt is.


Schema geneesplanten dementie

Amerikaans glidkruid is een voorbeeld van een geneesplant die wordt gebruikt in de fytotherapie om het risico op dementie tegen te gaan, en begrinnende dementie te genezen. In dit schemastaan nog meer geneesplanten, met de links voor meer informatie. 



Dementieremmend voedsel

Er is een aantal zaken die je zelf kunt doen. Uit allerlei onderzoek blijkt dat je dementie kunt voorkomen en beginnende dementie kunt halt zetten en omkeren als je direct stopt met bakken in margarine en goedkope bakolie en begint te bakken met kokosolie. Kokosolie is met name zo gezond omdat het zijn geneeskracht niet verliest bij verhitting; daarom kun je hier uitstekend in bakken. Kokosolie kun je ook op je brood smeren in plaats van boter. Gebruik nooit margarine en op boter gelijkende substanties.

Roomboter is gezonder dan alle boterhamsmeersels maar kokosolie is het allergezondst. Daarnaast zijn walnoten en pecannoten heel gezond omdat er omega 3 vetzuren in zitten die de hersenen nodig hebben om goed te functioneren. Je kunt walnotenolie over een salade heen doen. Ook pastinaak heeft goede kanten om dementie te voorkomen.


Cacao tegen dementie

Als tropisch middel is rauwe cacao heel goed bij dementie. Maak geen chocolademelk aan met melk maar met amandelmelk, rijstmelk of water. Om cacao in te nemen kun je een theelepeltje cacao toevoegen aan een kopje koffie.

Rauwe cacao kun je door de zelf gemaakte muesli doen; het geeft de muesli een chocoladesmaak. Gebruik dan steviabladeren, dadels, een banaan of rozijnen om het te zoeten. 

Wanneer je bij deze muesli een paar walnoten verkruimeld, maak je je eigen anti-dementie dieet. Bij het dagelijks gebruik van voedselproducten als medicijn kan het soms enkele weken duren voor je verandering ziet.


Geen chocolade maar cacao

Maak niet de fout door te denken dat chocolade gezond is omdat er cacao in zit. Er zitten juist geharde plantaardige vetten oftewel transvetten en suiker in chocolade en deze stoffen maken een chocoladereep ongezond voor het brein. Het brein bestaat voor een groot gedeelte uit vet en daarom is het belangrijk om alleen gezonde vetten te eten.

Chocolade kun je eventueel eten maar dan moet je alleen biologische pure chocolade eten met een cacaopercentage van minimaal 80%, het liefst 90%. Deze chocola bezit zoveel cacao en geen transvetten dat je het kunt gebruiken als geneeskrachtig middel bij dementie, in combinatie met ander dementieremmend voedsel.


Bronnen bij artikel over dementie voorkomen

  1. http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0081877
  2. http://www.medicalnewstoday.com/articles/269957.php
  3. Cacao is goed voor de hersens: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16794460
  4. Cacao is goed voor de hersens: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2518374/
  5. Geneesplanten dementie: Geert Verhelst, Groot Handboek Geneeskrachtige Planten
  6. Kip en cornflakes vergroten dementierisico: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34960052/
  7. Suikerhoudend voedsel vergroot dementierisico: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2212455/
  8. Duits zwitsers onderzoek 2018: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6073331/
  9. Dementieremmende voedselsupplementen: https://www.nccih.nih.gov/health/providers/digest/dietary-supplements-and-cognitive-function-dementia-and-alzheimers-disease-science
  10. Voedsel dat dementie voorkomt: https://www.nia.nih.gov/health/what-do-we-know-about-diet-and-prevention-alzheimers-disease