Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De geneespower van groentepoeder en fruitpoeder

Prepareer, en geniet van je eigen natuurlijke supplementen


Alfalfapoeder

Groenten en fruit zijn gezond. Dat weten we allemaal. Toch krijgen we het niet genoeg binnen. Steeds meer voedingsexperts zeggen dat twee ons groente en twee ons fruit per dag, de officiële aanbevelingen van vele overheden, niet genoeg zijn. Supplementfabrikanten spelen daarop in door poeders en capsules aan te bieden met gedroogde biologische groenten en fruit. Op deze manier kan de haastig ingestelde westerse mens eenvoudig aan extra natuurlijke voedingsstoffen komen.

Groentepoeder is naar verhouding prijzig, maar je kunt het ook zelf maken.


Zelf groentepoeder maken

Met een groentedroger en fruitdroger kun je voedsel drogen, en daarna tot poeder maken. Dit is enigszins bewerkelijk en kost veel elektriciteit. In de zomer zou je sommige groentesoorten en fruitsoorten zelf kunnen drogen in de zon. Als het droog is kun je er met een keukenmachine of goede blender een poeder van maken.
Neem bijvoorbeeld de brandnetel. Die kan je ook plukken om het brandnetelzaad, wat gedroogd kan worden. Als je dat hebt gedroogd, kun je de bladeren makkelijk van de steel halen. Deze bladeren verkruimel je dan eerst met de hand, en daarna maak je er poeder van in een blender.

Cranberrypoeder


Fruit en citrusschillen

Appels zijn een goede fruitsoort om te drogen. Haal eerst het klokhuis eruit met een speciaal klokhuismes. Snijd de appels in dunne stukjes, en rijg ze aan een dun touwtje. Je kunt ze nu ophangen in de zon.

Wat ook goed droogbaar is zijn biologische citrusschillen. Deze kun je gebruiken om thee of saus van te maken. Snijd de schillen klein en leg ze in de zon. 

Ze worden na een paar dagen drogen hard, zodat je er thee van kan maken. Je kunt ze dan ook verpoederen in een keukenmachine. Zo maak je zelf je smaakvolle toevoegingen voor een saus of  soep.


Groente- en fruitpoeder als supplement

Groente- en fruitpoeder zijn niet alleen goed voor de gezondheid in het algemeen; ze kunnen enkele specifieke ziekten voorkomen, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. 

Groente- en fruitpoeder is los te koop maar je kunt het ook in capsulevorm aanschaffen. Alle hieronder genoemde medicinale werkingen zijn niet bedoeld om een medicijn te vervangen, en ze vormen ook geen medicijn op zich. 

Hooguit wordt het risico om een ziekte te verkrijgen verkleind door het eten van groente- en fruitpoeder.


Goed bij verhoogde bloeddruk

Een mix van fruit- en groentepoeder is goed tegen verhoogde bloeddruk, zo blijkt uit Amerikaans onderzoek uit 2009. Mensen met een normale bloeddruk lieten geen verlaging van de bloeddruk zien; alleen mensen met hoge bloeddruk kenden een verlaging van de bloeddruk.

Hieruit kan worden geconcludeerd dat groente- en fruitpoeder de bloeddruk reguleert. Het werkt niet per se bloeddrukverlagend. Men liet de testpersonen 90 dagen lang deze mix drinken in combinatie met water en zag dat de bloeddruk omlaag ging terwijl er geen verschil was in de regelmaat waarmee het hart klopt.

Een verhoogde bloeddruk is een risicofactor voor meer ernstige hart -en vaatziekten zoals een hartaanval of beroerte. In het onderzoek werden de resultaten verwerkt van 44 andere wetenschappelijke onderzoeken.


Goed voor rokers

Sigaretten roken zorgt voor meer oxidatieve stress en alle negatieve gevolgen die daarbij horen zoals een grotere kans op het ontstaan van ziekten als diabetes, hart- en vaatziekten en kanker. Onderzoekers uit Italië zagen dat als zware rokers veel groente- en fruitpoeders innemen met water, de oxidatieve stress een stuk minder wordt. Dat komt omdat er veel antioxidanten in groente en fruit zitten.

Met andere woorden: als rokers langer ziektevrij willen leven kan het geen kwaad om gedroogde groenten en fruit te kopen en daarvan een sap te drinken.


Tegen diabetes

Een Chinees onderzoek uit 2008 toont aan dat na 12 dagen lang innemen van groente- en fruitpoeder muizen minder verschijnselen van diabetes en obesitas vertoonden. De onderzoekers gebruikten een mengsel van 65 groente- en fruitsoorten zoals ontspruite bonen, pompoen, wortel, appel, guave en papaja. De onderzoekers schatten dat er 200 bekende voedingssoorten zijn die bloedsuikerspiegelverlagende eigenschappen hebben. Daaronder vallen: tarwe, bleekselderij, lotuswortel en sopropo. Het belangrijkste effect van deze groenten is dat ze insulineresistentie verminderen waardoor het lichaam beter op eigen kracht de bloedsuikerspiegel kan reguleren.


Groenten en fruitmixen tegen parodontitis

Zoete aardappelpoeder

Een groep internationale onderzoekers publiceerden in 2012 een onderzoek waarbij men de relatie onderzocht tussen parodontitis en het innemen van fruit- en groentepoeder. Parodontitis is een tandvleesontsteking die vaak gepaard gaat met gingivitis. Kenmerken zijn terugtrekkend tandvlees en bloedend tandvlees.

Men gaf 61 proefpersonen dagelijks capsules met een concentraat van gedroogde acerola, appel, bietjes, broccoli, kool, wortel, cranberry, dadels, knoflook, boerenkool, sinaasappel, perzik, papaja, peterselie, ananas, pruimen, spinazie, suikerbiet, tomaat, Spirulina, Lactobacillus acidophilus, zilvervliesrijst, haverkorrels en Dunaliella salina. De onderzoekers concluderen dat het tandvlees minder ging bloeden als de patiënt groente- en fruitpoeders tot zich namen. 

Ook zagen de onderzoekers minder plaque op de tanden, de substantie die uiteindelijk voor ontstekingen zorgt.

De onderzoekers eindigen hun rapport met de aanbeveling om vervolgonderzoek te doen op een monotherapie met een groente- of fruitsoort. Monotherapie wil zeggen: het doen van een onderzoek naar het gebruik van slechts één groente of fruit in plaats van een mix aan poeders van groenten en fruit.


Groentepoeders en fruitpoeders verlagen risico op verkoudheid

Gezond verstand zegt dat als de mens gezonde groente- en fruitpoeders inneemt er een kleinere kans is op het oplopen van een ziekte.

Deze gezondverstandsredenering wordt door wetenschappelijk onderzoek onderschreven. In 2011 onderzochten 

Duitse onderzoekers gingen na of het innemen van groente- en fruitpoeders helpt tegen het oplopen van een verkoudheid. Het onderzoek werd uitgevoerd op mensen die werkzaam zijn in de gezondheidszorg. Dat zijn mensen die veel in aanraking komen met zieke mensen. 

Het blijkt dat in deze doelgroep er sprake was van een reductie van 20% op het risico om verkouden te worden als men dagelijks vier capsules van een bekende leverancier van groente en fruitsupplementen innam.

De verkoudheid werd dus niet volledig uitgebannen; alleen het risico erop werd kleiner. De sponsor van het onderzoek was de suppletiefabrikant zelf maar de onderzoekers zeggen dat deze groente- en fruitpoederproducent geen hand had in de uitkomsten van het onderzoek. 

De sponsor heeft enkel meegeholpen aan de opzet van het onderzoek en gaf voldoende capsules voor de deelnemers.


Culinaire toepassingen

Als je losse groente- en fruitpoeder koopt kun je dit op verschillende manieren gebruiken in de keuken.

  1. Voeg het op jet laatste moment toe aan een soep.
  2. Maak een koude drank met de poeders.
  3. Strooi een theelepel over een salade.
  4. Voeg een theelepel gedroogd groente- en fruitpoeder toe aan een smoothie.
  5. Doe het door een dressing die je voor een salade gebruikt.
  6. Maak een warme saus voor vier personen op basis van water, roomboter en volkoren speltmeel en meng hier een eetlepel gedroogd poeder door. Breng het op smaak met kruiden.
  7. Doe groentepoeder of fruitpoeder door een panenkoekbeslag.
  8. Doe groentepoeder door brooddeeg
  9. Doe fruitpoeder door een deeg waarvan je koekjes, cake of taart gaat maken. 
  10. Doe fruitpoeders door kokosroom en water en warm het op als winterse fruitdrank.


Bronnen artikel groente en fruitpoeders

  • Verhoogde bloeddruk: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2732245/
  • Roken: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21697538
  • Tegen parodontitis: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2677008/
  • Verkoudheid: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3023145/
  • Diabetes: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2721366/
  • Foto´s: Wikimedia commons publiek domein