Voedsel en spiritualiteit
Richt je op de bron van Licht
 

De geneeskracht van Antrocaryon micraster

Bedreigde boomsoort door houtindustrie levert voedsel en medicijnen


Botanische Latijnse naam: Antrocaryon micraster

Deze boom is onderdeel van de Anacardiaceae-familie, die ook bekend staat als de cashewfamilie. Het is dus familie van de cashewnootboom. Hij kan 35 tot 50 meter hoog worden. In Ghana zegt men Aprokuma tegen deze boom. De boom groeit in een groot deel van tropisch Afrika, maar vooral in de halfbossen die strekken van Ghana tot Kameroen in West-Afrika.
De Antrocaryon micraster wordt gebruikt om zijn hout. De boom staat genoteerd als kwetsbaar, wat betekent dat hij niet meer zoveel voorkomt als enige jaren geleden. Hij wordt te veel gekapt door de houtindustrie.

Geografische verspreiding van de Antrocaryon micraster


Eetbare onderdelen

In Nigeria wordt de schors van deze boom gebruikt als extra kruid in de soep. Het fruit wordt soms geplukt ter bereiding van een alcoholische drank.

De zaden uit het fruit kunnen gegeten worden en er kan een olie van worden gemaakt. Deze olie bevat 70% linolzuur. 31% oliezuur en 17% stearidezuur.


Traditioneel medicijn

Het fruit is een middel om maagpijn tegen te gaan. In Ghana wordt vooral de schors ingezet bij waterpokken. Naast een afkooksel van de schors gebruikt men ook andere delen van de boom bij waterpokken.

Het kookwater van bast, wortel en blad wordt op het lichaam gewreven om waterpokken te behandelen. Hetzelfde afkooksel wordt ingezet samen met de zaden van Xylopia aethiopica en Aframomum meleguata, ofwel paradijspeper om als antimalariamedicijn te dienen.

Gebladerte van Antrocaryon micraster


Fruit als traditioneel medicijn

Het fruit of de bast van de Antrocaryon micraster wordt verder gebruikt als zalf om artritispijn en reumatische gewrichten tegen te gaan.

Dat is volgens Ghanese onderzoekers een indicatie voor de ontstekingsremmende werking van deze boom.

Het fruit wordt ook gebruikt bij een bereiding van een antihoestmiddel, en een middel tegen pijn in de hartstreek.


De vergelijking met dioclofenac

Ghanese onderzoekers brachten in 2017 de antioxidantwerking en ontstekingsremmende werking van de geneeskrachtige boom in kaart.

Triterpenoïden, saponinen, tanninen en alkaloïden blijken verantwoordelijk voor de ontstekingsremmende werking. De werking van het schorsextract werd vergeleken met diclofenac, een synthetische ontstekingsremmende pijnstiller.

Diclofenac scoorde op sommige fronten iets beter en op andere fronten iets minder goed dan het schorsextract, waardoor de medicinale werking van de schors kon worden aangetoond.
Superoxidedismutase(SOD) en catalase(CAT) zijn lichaamseigen antioxidanten die worden aangemaakt door de lever.

Deze menseigen ontstekingsremmers worden gestimuleerd in productie door zowel diclofenac als de schors van Antrocaryon micraster.

Het blijkt dat het boomschorsextract voor een hogere volume van SOD en CAT zorgt. CAT en SOD zijn zeer belangrijke stoffen voor het immuunsysteem, het zelfherstellend vermogen van het lichaam.


Antimalaria werking

In 2021 werd in Ghana een wetenschappelijk onderzoek gepubliceerd naar de antimalaria werking. Voor hun onderzoek gebruikte men een extract van de schors van de stengels en takjes van deze boom.

Men ziet dat het schorsextract significant tegen malaria werkt. Bij malaria is er veelal sprake van toename in lichaamsgewicht, toename van het aantal witte bloedplaatjes en anemie. Ook deze symptomen worden door een extract van Antrocaryon micraster tegen gegaan.

Al met al concludeert het onderzoeksteam dat het traditioneel gebruik en toekomstig medicinaal gebruik van schorsextract van de Antrocaryon micraster wetenschappelijk gerechtvaardigd is.


Onderzoek uit 2022

Een onderzoek uit Ghana wat werd gepubliceerd in 2022 bevestigde de antimalaria werking van Anthrocaryon micraster, maar men zag wel dat een tweetal andere bomen uit West-Afrika nog beter hiertegen werken.

De malariaparasiet wordt gedood door deze boom, maar andere bomen konden die nog sneller en effectiever doden, waardoor het niet waarschijnlijk is dat de Anthrocaryon micraster als officieel antimalariamiddel in Ghana gaat dienen.

Antrocaryon micraster vol in blad


Tegen pleuritis en oedeem

Onderzoek dat is gepubliceerd in 2017 toont aan dat Antrocaryon micraster in staat is om oedemen en pleuritis, ofwel longmembraamontsteking tegen te gaan.

Men gebruikte hiervoor de schors van de stengel. Saponinen, alkaloïden, triterpenoïden en tannines zijn aanwezig in de stengelschors.

Dat zijn categorieën fytonutriënten waarvan bewezen is dat ze een reeks aan medicinale werkingen hebben, dus de kans is groot dat componenten uit deze groepen bijdragen aan de ontstekingsremmende werking van het extract.


Bronnen artikel Antrocaryon micraster

  1. Tegen malaria: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33022339/
  2. Tegen pleuritis en oedeem: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28798953/
  3. Traditioneel en eetbaar: https://tropical.theferns.info/viewtropical.php?id=Antrocaryon%20micraster
  4. Alle foto's komen van http://www.westafricanplants.senckenberg.de/root/index.php?page_id=14&id=5858#

Downloadbare bronnen Antrocaryon micraster