De geneeskracht van witte dwergorchidee
Deze medicinale krachtpatser heeft bewezen effectief te zijn tegen ziekten zoals trombose en diarree, en heeft zelfs positieve effecten op de bloedsuikerspiegel, wat van cruciaal belang is bij diabetes.
Verspreiding Bauhinia acuminata
Bauhinia acuminata komt vooral voor in Zuid Oost Azië zoals Bangladesh, Indonesië, Maleisië en de Filipijnen.
Traditioneel gebruik Bauhinia acuminata
Traditioneel wordt Bauhinia acuminata ingezet bij acute en chronische pijn, huidziekten, kanker, diabetes, keelinfecties en astma.
Boom tegen pijn
Pijn is een ingewikkeld proces dat belangrijk is voor het behoud en vergroting van overlevingskansen van het lichaam. Echter, het is ook een zeer vervelend proces waarvan mensen dikwijls hebben getracht het te onderbreken. In het lichaam zitten nocireceptoren. Dat zijn elementen die een rol spelen bij de signaaloverdracht tussen delen van ons zenuwstelsel. Ze zijn verantwoordelijk voor de pijnprikkeloverdracht en daarom worden ze ook wel de pijnreceptoren genoemd.
Blad werkt beter tegen pijn dan aspirine
In een onderzoek werd een bladerenextract van Bauhinia acuminata vergeleken met de standaardmedicijnen aspirine en pentazocine. Hieruit blijkt dat de bladeren van deze kleine boom pijnen beter bestrijd dan standaardmedicijnen en wel zonder bijwerkingen.
In feite wordt de mensheid daarmee een pijnstillend medicijn zonder bijwerkingen onthouden. Bedrijven willen liever het alleenrecht op een synthetische variant, hoewel tot nu toe altijd is gebleken dat synthetische stoffen over vele bijwerkingen beschikken.
Ten tweede kun je concluderen dat farmaceutische bedrijven vooral winstbejag nastreven. Overigens geldt deze redenering niet slechts voor Bauhinia acuminata. Het is een patroon dat je kunt leggen op vrijwel alle medicijnen die nu op de markt zijn.
Antibacteriële werking van Bauhinia acuminata
Dat wordt een superbacterie genoemd. Deze bacterie is in staat om zich te voeden met alle stoffen die hem zouden moeten doden, antibiotica. Dat terwijl de antibacteriële werking van planten nooit resistentie heeft opgeleverd voor bacteriën.
Vele plantaardige antibiotica
Wetenschappers staan in een raadsel over dit feit. Wat belangrijk is, is om te beseffen dat een milde werking tegen enkele bacteriën te prefereren is boven een sterke werking tegen een groot aantal bacteriën.
Want stel dat superbacteriën om zich heen zouden grijpen, dan zouden deze door de farmaceutische industrie gekweekte bacteriën wel eens voor een miljard doden op aarde kunnen zorgen.
Verder kent de Russische geneeskunde de werking van macrofagen tegen ziekmakende bacteriën, iets waarin het westen lang niet geïnteresseerd was maar wat helaas voor de westerse geneeskunde een veel meer effectieve methode van pathogene bacteriën bestrijding is dan kunstmatige antibiotica zoals penicilline en consorten.
Even iets over antibiotica
Niet antibiotica maar verbeterde levensomstandigheden in het westen zijn een reden dat ziekten als tuberculose is uitgeroeid, zo blijkt uit divers onderzoek.
Vroeger leefde veel mensen in de VS en Europa in vochtige huizen naast open riolen, maar sinds dit niet meer het geval is, is TBC-prevalentie enorm afgenomen. In geschiedenisboekjes van medicijnen staat soms foutief vermeld dat antibiotica de mensheid van TBC heeft afgeholpen, maar dat is een farmaceutische leugen.
Om de paar jaar wordt een nieuw antibioticum geïntroduceerd, waartegen iets minder bacteriën resistent zijn. Momenteel zijn sommige bacteriën al resistent tegen een nieuw antibioticum voordat het voor het eerst is gebruikt.
Deze zouden alleen worden ingezet bij uitbraak van een superbacterie, in de hoop dat deze bacterie niet bestand is tegen dit antibioticum.
In feite gebeurt dat maar om één treden: artsen hopen dat door het geven van vele antibiotica tegelijk er één antibioticum is dat de pathogene bacterie dood. Wat artsen echter niet begrijpen, mede door verkeerde voorlichting op universiteiten, is dat pathogene bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica, datzelfde antibioticum gebruiken om zich te voeden, gedijen, floreren en voort te planten. Het is voedsel geworden.
Er wordt geschat dat in Nederland jaarlijks 900 mensen overlijden door een MRSA-infectie, die alleen in het ziekenhuis kan worden opgelopen, of op een boerderij waar dieren massaal antibiotica hebben gekregen..
Antioxidanten in Bauhinia acuminata
Een onderzoek laat zien dat Bauhinia acuminata over bijzonder veel antioxidanten beschikt. Dat komt voornamelijk door het gehalte aan fenolen, melden de wetenschappers. Daarom is dit blad, dat veelvuldig groeit in tropische gebieden, een prima medicijn tegen een aantal ziekten.
Een van de vijf
Onderzoekers uit West-Bengalen, India zien Bauhinia acuminata als één van de vijf planten die zeer interessant zijn om te onderzoeken voor verder therapeutisch gebruik.
Niet elke geneesplant die groeit in India is opgenomen in de Ayurveda, het Indiase geneeskrachtige planten systeem wat al honderden miljoenen mensen heeft geholpen.
Bauhinia acuminata tegen trombose
Uit studie blijkt dat de bladeren een extract kunnen vormen dat bloedplaatsjesaggregatie kan tegengaan. Hierdoor wordt trombose genezen en voorkomen. Trombose is een vervelende ziekte die voor hoge medicijnkosten en veel ongemak voor patiënten kan zorgen.
Bauhinia acuminata tegen diarree
In tropische en subtropische landen gaan veel mensen dood aan diarree, of de gevolgen van een infectieziekte die tot diarree leidt.
Uit onderzoek blijkt dat een extract van de bladeren van Bauhinia acuminata heel erg goed werkt tegen diarree.
De onderzoekers noemen de werking zelfs vergelijkbaar met het officiële standaardmedicijn tegen diarree, loperamide.
De onderzoekers raden aan om in vervolgonderzoek na ta gaan welke fytochemicaliën in het plantextract verantwoordelijk zijn voor de werking tegen diarree.
Het blijkt dat als werkzame componenten uit een plant geïsoleerd worden, hun werking afneemt of er bijwerkingen ontstaan.
Synthetische stoffen hebben meer ziekteveroorzakende werkingen, die door fabrikanten als bijwerkingen worden aangeduid, dan symptoombestrijdende werkingen tegen de ziekte waarvoor ze in de markt gezet worden.
Tegen hoge bloedsuikerspiegel
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat soortgenoten van de Bauhinia acuminata van de familie der fabacea in staat zijn om het enzym alfaglucosidase sterker in werking te maken. Dit enzym zorgt voor het verteren van bloedsuikers. Dat leidt ertoe dat op enzymatische manier de bloedsuikerspiegel wordt gecontroleerd.
Dit oplossen door enzymatische processen van plantmedicijnen te gebruiken, is een creatieve manier van inzet van geneesplanten om diabetes te genezen, waartoe tot thans geen enkel synthetisch medicijn in staat is.
Bronnen artikel over Bauhinia acuminata
- Foto's: Wikimedia commons, publiek domein
- Tegen pijn: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29080459/
- Overzicht medicinale werkingen: https://www.researchgate.net/publication/343393467_Bauhinia_acuminata_A_brief_review_of_its_phytochemistry_and_pharmacology
- Fytochemicaliën: https://www.researchgate.net/publication/353541292_MOLECULAR_PROPERTIES_BIOACTIVITY_SCORES_AND_TOXICITY_PREDICTIONS_OF_THE_PHYTOCONSTITUENTS_PRESENT_IN_BAUHINIA_ACUMINATA