Ontdek de medicinale geheimen van Ficus benjamina
Botanische Latijnse naam: Ficus benjamina
Stap binnen in de betoverende wereld van Ficus benjamina, waarin heilige betekenis en natuurlijke genezing samensmelten. Ooit bekend als Ficus benjamini, onthult deze intrigerende plant met kleine bladeren een buitengewoon verhaal. Van zijn rol als heilige boom in afgelegen culturen tot zijn krachtige vermogen om lucht te zuiveren en leverfuncties te ondersteunen, deze veelzijdige ficussoort heeft veel te bieden. Laat je meevoeren door de reis van de Ficus benjamina, een plant die niet alleen onze leefruimtes siert, maar ook een schat aan medicinale geheimen in zich draagt.
De vruchten van Ficus noemen we vijgen. Kamerplanten krijgen zelden bloemen en vruchten, maar in de tropen waar ze thuis horen zitten er regelmatig bloemen en vruchten aan.
Naamgeving Ficus benjamina
Vroeger werd deze plant Ficus benjamini genoemd. In Indonesië wordt de ficus 'beringin' genoemd. Benjamina komt van het woord Benjamin, wat in Europa van oudsher wordt geassocieerd met 'klein'. De ficussoort heeft deze naam gekregen omdat het kleine bladeren heeft.
Ficus is de Latijnse naam voor 'vijg'. Alle Ficussoorten krijgen vijgen als vrucht. In de vrije natuur worden deze graag gegeten door zoogdieren en vogels.
Ficus benjaminia, Een Heilige Kamerplant
Deze boom wordt als heilig beschouwd door de Papoea's. Deze vlag is afkomstig uit 1961, en door de Nederlandse regering gegeven aan de Papoea's, als blijk van erkenning van het recht op zelfbeschikking.
Helaas heeft Indonesië en de V.S. Onder president Kennedy voorkomen dat West Papoea een vrij land is. Dit verhaal geeft onder aan aan hoe belangrijk de Ficus benjamina is voor de lokale bewoners en eigenaars van Nieuw Guinea..
Fruit van de Ficus benjamina
Allerlei ficussoorten hebben medicinale eigenschappen. Daarnaast leveren sommige ficussoorten fruit op als ze in de natuur groeien. Het fruit van de Ficus benjamina wordt gegeten in India en op andere plekken waar de boom inheems is. Dit fruit kent medicinale eigenschappen. Het fruit staat bekend om zijn werking tegen kanker en antibacteriële werking.
Ficus benjamina als indicator luchtvervuiling
De Ficus benjamina is in staat om luchtvervuiling of vervuilende stoffen binnenshuis in zich op te nemen. Dat doet deze ficus meer dan andere bomen en planten.
Daarom wordt de Ficus benjamina in de tropen steeds vaker gebruikt als indicator van de stand van luchtvervuiling in een stad.
Het zou een goed idee zijn om deze boom aan te planten in steden om luchtvervuiling door smog tegen te gaan.
Ficus om de lucht te zuiveren
Echter, deze allergie komt uitsluitend voor als de Ficus benjamina binnenshuis staat.
Ficusblad is goed voor de lever
Het is het standaard plantmiddel voor ondersteuning van de lever. Meestal is een standaard medicijn synthetisch, maar omdat chemici er niet in zijn geslaagd een synthetisch equivalent van silymarine te vervaardigen wat net zo goed werkt als de oorspronkelijke organische stof, wordt silymarine geabstraheerd uit natuurlijk materiaal.
Alkaloïden in Ficus benjamina
Ficus tegen Schistosomiasis
Deze dodelijke werking op parasitaire ingewandswormen wordt molluscisidale werking genoemd, wat eigenlijk een slakkendodende werking betekent.
De parasitaire ingewandswormen die schistosomiasis veroorzaken, zijn namelijk lid van de slakkenfamilie.
Net zo goed als het standaard medicijn
De onderzoekers melden daarom dat dit boomblad een goed toekomstig potentieel heeft als natuurmedicijn bij ingewandswormen.
Ficus als supplement?
De bladeren van de ficus zijn niet eetbaar. Er kan een thee van worden gemaakt. Dan maak je gebruik van zijn sterke antioxidanteigenschappen.
Er zitten zoveel polyfenolen en flavonoïden in het ficusblad, dat Indiase onderzoekers zeggen dat het blad mogelijk als basis voor een voedselsupplement kan worden gebuikt.
Maar je kunt ook zelf een thee maken van de ficus die in je huis groeit. Het is echter beter om medicinaal gebruik over te laten aan een deskundige. Zo kun je beter worden met je kamerplanten.
Bewezen werkingen Ficus benjamina
Wetenschappers hebben een aantal medicinale werkingen gevonden van Ficus benjamina. Wetenschap is een immer durend proces van kennisvergaring. Op dit moment zijn de volgende werkingen bekend:
- Antioxidant,
- Cytotoxisch, tegen kanker
- Antimicrobieel,
- Ontstekingsremmend,
- Tegen diabetes,
- Tegen ulcerum, tegen maagzweer en
- Anticonvulsief, tegen epilepsie.
Bronnen bij artikel over Ficus benjamina
- Foto's: Wikimedia commons, Publiek domein
- Medicinale werkingen: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8707271/
- Fytocomponenten: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4015825/
- Medicinale werkingen: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/ptr.6884