Tot welk sterrenbeeld behoort onze zon?
Een officieus wetenschappelijk antwoord op de vraag in de titel, anno 2023, is dat de zon tot geen sterrenbeeld behoort. Op universetoday.com staat dat het sterrenbeeld van de zon afhankelijk is van waar je het bekijkt. Dat is echter een zonderlinge stelling, want onze zon zou daarmee de enige ster zijn die niet tot een constellatie kan worden gerekend. Sterrenbeelden bewegen volgens wetenschappers gezamenlijk door de ruimte in vaste onderlinge verhoudingen.
Een sterrenbeeldsysteem verandert niet als je het van een andere kant bekijkt, alleen het perspectief wordt anders.
Officiële visie van astronomen anno 2023
De sterrengroep van constellatie De Grote Hond beweegt als één stroom door het heelal. Onze zon bevindt zich aan de randen van deze groep, maar zou geen onderdeel ervan uitmaken. Dat is de officiële visie van astronomen. Ook in die visie behoort onze zon niet tot een sterrenbeeld.
Een probleem hierbij is dat we geen visie van bovenaf hebben. We kunnen nog niet een paar miljard kilometer reizen om een selfie met ons zonnestelsel en andere stelsels op de achtergrond te maken.
Op de in de titel gestelde vraag is voorlopig geen wetenschappelijk antwoord. Zoeken naar een heldere verklaring is vaak zinvoller dan een wetenschappelijk beredeneerde gok zomaar aannemen als waarheid.
Eigenlijk is de vraag: Wat is de plaats van ons zonnestelsel in verhouding met andere stelsels? Voor het antwoord gaan we eerst kijken naar kalender-ijkpunten.
Wat is de Sothi-Kalender?
Onze huidige, Gregoriaanse kalender is op de zon gebaseerd. Deze heeft om de 4 jaar een schrikkeljaar nodig, omdat een omloop van de aarde om de zon 365,25 dagen duurt, en niet exact 365 dagen.
Dat deden de Maya's en levert de meest precieze kalender op. De vraag is nu: welk oriëntatiepunt gebruikte de Egyptenaren waardoor hun kalender net zo precies was als die in onze tijd?
Maar hoe kan het dat een kalender geijkt op Sirius zo precies is? Hoe kan het dat de positie van Sirius beter voorspelbaar is dan die van andere sterren? Met andere woorden: waarom is de kalender zo exact wanneer we Sirius als middelpunt en oriëntatiepunt hanteren?
Wat is een binair sterrenstelsel?
Sirius en de zon zijn dubbelsterren ofwel een binair sterrenstelsel. Allereerst zou je kunnen denken: Een dubbelster komt toch zelden voor? Het omgekeerde is echter waar.
Er zijn meer multisterrenstelsels dan enkelsterrenstelsels in de kosmos. Het merendeel, 80% van de sterren die we zien, zijn dubbelsterren en driedubbelsterren.
Er zijn zelfs sterrenstelsels met 4 zonnen en meer. Het zou een uitzondering zijn als onze zon een enkelster-zonnestelsel is. Statistisch gezien is er een kans van 1 op 5 dat onze zon tot een enkelsterrenstelsel behoort.
De draaiing van de aardas
Precessie is een verandering van richting van de draaiende as van een draaiend lichaam. Onze Noordpool doet er 26.000 jaar over om een rondje te maken in zijn stand van 23 graden.
Sirius hierdoor opmerkelijk stabiel als hemellichaam, en voor de Egyptenaren was het daardoor een oriëntatiepunt voor een exacte aardse jaarkalender.
Beïnvloedt Sirius onze zon?
In een model met twee om elkaar draaiende zonnen, wentelen de zusters langzaamaan sneller om elkaar, zodat er een ander precessieberekeningsmodel nodig is om de stand van de sterren adequaat te voorspellen.
Sterren en planeten zijn draaiende magneten
Het zou kunnen zijn dat Sirius door zijn nabije aanwezigheid magnetische invloed heeft op de precessie van de aardas, zodat in de aardasprecessieberekening de afwijking die geldt voor andere sterren, niet geldt voor Sirius.
Wetenschappers zien dat voor onze zon en maan hun magnetische invloed werking heeft op de aardasprecessie.
Kan de magnetische invloed mogelijkerwijs ook voor buurzonnestelsel Sirius gelden? Dat zou de stabiele positie van Sirius aan het firmament verklaren.
Siriusverschijning luidt Nieuwjaar in
Sirius was vroeger in heel de wereld de ster die het nieuwe jaar inluidde. In onze maatschappij-indeling kennen we nog altijd het verschijnsel dat scholen en sportseizoenen beginnen na de zomervakantie, dat is een overblijfsel van het feit dat vroeger het Nieuwjaar in juli was.
Door de Dogon stam in Afrika, Hindoes in India, antieke Maya's in Mexico, de Maori in Nieuw Zeeland, en de keizers in China, werd het Nieuwjaar gevierd rond Sirius' terugkeer aan het firmament.
Midwinter en midzomer
De aarde staat tijdens de midwinterperiode tussen Sirius en de zon in, op een wiskundige perfecte rechte lijn.
Tijdens midzomer staat onze zon in het midden. Sirius staat recht achter de zon en is daardoor even niet te zien vanaf de aarde.
Door deze rechte lijn oefent Sirius extra magnetische invloed uit op de zon en daarmee ons zonnestelsel, waardoor wij op aarde spreken van de hondsdagen, de extra warme zomerdagen. Dezelfde magnetische invloed zou ook een afwijking in de precessie van de aardas kunnen veroorzaken, maar dat is nog niet wetenschappelijk berekend.
Hemelbloem als oriëntatiepunt
De antieken zagen een astronomische connectie met Sirius. Sirius verschijnt vlak na Midzomer weer flikkerend aan het firmament en werd hierom de vlammende ster genoemd.
De Polynesiërs hadden meerdere namen voor Sirius en één daarvan is ''de vlammende en verdwijnende ster''. Andere namen waren ''alleen en heilig'', en ''hemelbloem''.
Waar is Sirius C?
Zonnestelsels hebben op grote afstand invloed op elkaars banen. Er zijn heel wat planeten en zonnestelsels ontdekt op basis van onregelmatigheden in de hemelbanen.
Deze onregelmatigheden kunnen vervolgens worden verklaard door het eerst mathematisch postuleren, vervolgens turen door een sterrenkijker, en later visueel ontdekken van andere hemellichamen.
Lang is gedacht dat er een derde Sirius moest zijn, Sirius C alvast genaamd, die de opmerkelijke onregelmatigheden zou verklaren. Maar Sirius C is nog nooit gevonden.
Zou Sirius C onze zon kunnen zijn? Bij het onderzoeken van onze hypothese dat Sirius en de zon om elkaar wentelen, zouden we het antwoord niet vinden als we door een sterrenkijker turen, of we moeten miljarden kilometers van huis zijn.
De aarde heeft een zus weggeslingerd?
Zij zien hierin ook een verklaring voor de Van Oort wolken in ons zonnestelsel, waarvan de herkomst nog altijd een raadsel is. Men denkt het verschijnsel te verklaren met de theorie dat onze zon een zus had, die is weggeslingerd.
Sirius heeft ook een zus weggeslingerd?
Het is een sterrengroep die gelijkelijk met elkaar meebeweegt door de ruimte, maar Sirius lijkt toch een iets andere beweging te hebben.
Een als een ochtendzon oprijzende gedachte gedachte bij deze slingerhypotheses is:
Wat beweegt Pluto?
Deze 9e, of soms ook 10e planeet genoemd, ook bekend als planeet X, is nog niet gevonden.
Voyager en de vorm van het zonnestelsel
Logischerwijs komt Sirius met zijn stabiele positie als kalender-ijkpunt daarvoor in aanmerking. In feite hebben de broers Voyagers 1 en 2 een sterke indicatie gegeven dat de zon en Sirius zusters zijn.
De zon achter de zon
Dan krijgt onze zon eindelijk een naam, want tot nu toe is het een naamloze ster.
De zon achter onze zon bestaat uit twee zonnen, Sirius B is een ster in ruste, een soort slapende zon, die als supernova weer kan opbloeien. Sirius C danst met een kosmische broeder en zuster in hemelse Drie-eenheid.
Bronnen bij artikel over Sirius en de zon:
- https://www.universetoday.com/18719/sun-constellation-1/
- https://magneticnature.wordpress.com/2013/07/29/natural-science-and-the-four-quarters/
- https://en.wikipedia.org/wiki/Sirius
- https://www.universetoday.com/147514/the-sun-might-have-once-had-a-binary-companion-star/
- https://humanoriginproject.com/sirius-mythology-two-sun-solar-system/
- https://cosmosmagazine.com/space/astrophysics/did-the-sun-have-an-early-binary-companion/
- https://www.abc.net.au/news/science/2016-06-15/what-is-an-ice-age-explainer/7185002
- https://en.wikipedia.org/wiki/Ursa_Major_Moving_Group
- https://humanoriginproject.com/two-suns-binary-star-model/