Gezonde voordelen van de Afrikaanse olienoot
Olienoten is medicinaal voedsel van een boom vol geneeskracht
Traditioneel gebruik Afrikaanse olienoot
- De schors wordt het meest gebruikt. Het is een antigifmiddel en het wordt gebruikt als antihoestmiddel.
- De wortel worden In Nigeria en Ghana aangewend als laxeermiddel en zijn een onderdeel van een behandeling tegen buikpijn.
- Een afkooksel van de schors worden in Kameroen als afrodisiacum verwerkt.
- De bast is verder een middel bij menstruatiepijn en pijn tijdens de bevalling.
- De wortel en de latex worden gebruikt bij de guineaworm en zijn een purgeermiddel.
- In Kameroen wordt het gebruikt om abortus te voorkomen.
- De bast helpt om malaria te genezen, net als gele koorts en dysenterie.
- Verder gebruikt men in Kameroen het als diureticum, een vochtafdrijvend middel.
Traditioneel medicijn in Ghana
Er zijn diverse medicinale toepassingen van deze boom in de Ghanese traditionele geneeswijze.
De bladeren, stelen en bast worden aangewend bij onvruchtbaarheid en anemie. De bast op zich is een medicijn bij anemie, maagpijn en elefantasis. De wortel en de bast worden tegen diarree ingezet.
Diaserie Afrikaanse olienoot
Zaad Afrikaanse olienoot
De zaden worden vaak gerookt of zongedroogd. Door ze in de zon te drogen worden de zaden lichtgeel, wat de consument het liefst heeft.
Regen moet vermeden worden omdat de zaden dan kakikleurig of zwart worden. De onderzoekers uit Kameroen en India wilden vooral weten wat er met de voedingswaarde gebeurt als de zaden geschikt worden gemaakt voor consumptie.
Men zag dat roosteren een beter effect heeft dan koken. Beide technieken om de zaden te garen veroorzaken verlies in mineraalwaarde, maar koken iets meer dan roosteren.
Afrikaanse olienoten vangen vrije radicalen
Om dit te onderzoeken gebruiken wetenschappers vitamine C als ijkmiddel. Het blijkt dat corilagine meer vrije radicalen elimineert dan vitamine C.
Hierdoor is het een sterke antioxidant te noemen en kunnen wetenschappers zeggen dat het een ontstekingsremmende werking heeft.
Flavonoïden zijn gelijkwaardig aan vitaminen en mineralen. De laatste jaren is er een opstapeling van bewijs gekomen dat vrije radicalen oxidatieve stress kunnen veroorzaken en dat oxidatieve stress de gemeenschappelijke oorzaak is van een groot aantal ziekten.
De geneeskracht van corilagine
Nigeriaans-Chinees onderzoek kan hieraan toevoegen dat corilagine remmende werking op het proces dat kanker veroorzaakt heeft.
Men extraheerde corilagine uit de bladeren en liet het los op borstkankercellen. Het blijkt een giftige stof te zijn voor borstkankercellijnen.
De onderzoekers zien in corilagine een stof die mogelijk de last van borstkanker in de wereld kan verlichten.
Corilagine uit Afrikaanse olienoot tegen kanker
De Nigeriaanse onderzoekers luiden hun onderzoek ongeveer zo in: “Na vele jaren van onderzoek naar kanker, blijft kanker nog steeds een destructieve ziekte die verantwoordelijk is voor meer dan een kwart van de sterfgevallen wereldwijd.
Het is een van de belangrijkste gezondheidsobstakels en de één na grootste vroegtijdige doodsoorzaak.
Dit komt vooral omdat chemotherapie niet werkt, door een hoge mate van toxiciteit voor normale cellen of falen van de behandeling als gevolg van de ontwikkeling van resistentie tegen geneesmiddelen tegen kanker.
Dit is onlangs het onderwerp geworden van enkele wetenschappelijke studies, omdat geneesplanten als minder toxisch worden beschouwd en effectief kunnen zijn voor de behandeling van verschillende ziekten.”
Blad en bast als medicinaal voedingssupplement
De aanwezigheid van deze belangrijke fytochemicaliën is een indicatie dat het diverse medicinale aanwendingen heeft.
Olienoten tegen aderverkalking
In Kameroen en andere Afrikaanse landen worden olienoten vaak gegeten. Het is medicinaal voedsel. Ze bevatten een groot aantal natuurlijke, gezonde vetten.
Een onderzoeksinstituut in Kameroen gaf twee groepen met ratten verschillend voedsel.
Ze kregen beiden industrieel voedsel zoals mensen eten, met dit verschil dat een groep veel olienoten kreeg als bron van vetten.
De groep ratten die olienoten op het menu hadden vertoonden aanzienlijk minder last van aderverkalking.
De gezonde oliën hielden de cholesterolgehaltes en bloedvettenniveau omlaag, zodat er minder ontstekingen zijn in de aderwanden.
Op deze manier kunnen gezonde vetten cardiovasculaire aandoeningen verminderen.
Bronnen bij artikel Afrikaanse olienoten
- Olienoten tegen aderverkalking: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19700038/
- Kaartje geografische verspreiding: Thomas Dijkman
- Foto's:: Wikimedia commons
- Foto stam van de boom: Laurie E. Clark and Terry C. H. Sunderland
- Foto olienoten op de markt: Publiek domein
- Foto masker en kopfoto: Ji-Elle
- Overige foto's: http://www.westafricanplants.senckenberg.de
- Informatie is deels afkomstig uit interviews
- Wetenschappelijke informatie komt uit onderstaande downloadbare bronnen:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5