De gezonde voordelen van Afrikaanse nootmuskaat
Deze geneeskrachtige boom wordt gerekend tot de botanische familie Myristicaceae. Zowel in het Engels als het Frans wordt de boom respectievelijk faux muscadier en false nutmeg genoemd, wat beide valse of foute nootmuskaat betekent. Vals betekent in dit geval 'nep, niet echt'. In Engelstalige Afrikaanse landen wordt het de wild African nutmeg tree genoemd. In Ghana heet de boom Otie.
In leven houden of hout verzamelen?
Ghanese boeren laten de boom vaak staan als ze landbouw bedrijven omdat ze zien dat de boom positieve gevolgen heeft voor de gewassen die men kweekt.
Door de grote vraag naar hout voor de houtindustrie wordt de boom steeds vaker opgekocht.
Vroeger werd het hout beschouwd als minderwaardig, maar de houtexport in Ghana laat zien dat soorten die vroeger niet werden verhandeld om hun inferieure houtkwaliteit nu 80% uitmaken va de totale houtexport van het land.
Traditioneel gebruik Afrikaanse nootmuskaat
Uit Spaans-Ghanees onderzoek blijkt dat de Pycnanthus angolensis traditioneel wordt voorgeschreven bij diabetes, onvruchtbaarheid bij vrouwen als antibacterieel middel, bij ingewandswormen, antigif bij vergiftigingen, bloedstelping en als ontstekingsremmend middel.
Pycnangloside en myristolidezuur
Het is goed om er eentje uit te lichten, namelijk myristoledezuur. Deze stof wordt vaak uit schapen en varkens gehaald maar dat hoeft niet volgens de onderzoekers want er zit genoeg in de Afrikaanse nootmuskaat om vegetarische myristolidezuur te winnen.
De onderzoekers merken op dat dat ook beter is voor mensen die kosher of halal willen blijven, niet alleen in hun eetpatroon, maar ook in hun medicijngebruik.
Het is een nieuw ontdekte component door de onderzoekers. Cerebrosiden krijgen volgens de studiegroep de laatste tijd extra aandacht omdat ze kandidaat zijn voor een therapie tegen kanker en een anti-HIV-therapie. Allerlei biologische activiteiten worden ondersteund door cerebrosiden zoals celagglutinatie, intracellulaire communicatie, cellulaire ontwikkeling en antitumoractiviteit.
Als pathogene bacteriën in een menselijk lichaam samengeklonterd kunnen worden, dan hoeft een bacteriebestrijdende stof maar één keer deze samengeklonterde groep op te zoeken, wat medische voordelen biedt ten opzichte van niet geagguglatineerde bacteriën.
Medicinale werkingen Afrikaanse nootmuskaat
- Antibacterieel,
- Antischimmel,
- Antiparasieten,
- Ontwormend,
- Antikanker,
- Antitumor,
- Tegen Alzheimer,
- Tegen dementie,
- Tegen pijn,
- Ontstekingsremmend,
- Antioxidant,
- Tegen aderverkalking,
- Cholesterolverlagend en
- Wondhelend.
Veel van deze werkingen zijn het volgens het onderzoeksteam waard om verder bestudeerd te worden met als doel een nieuwe en meer adequate behandelmethode te ontwikkelen.
Afrikaanse nootmuskaat tegen radioactieve straling
Onderzoekers zien dat als een lichaam een bestralingskuur tegen kanker heeft ondergaan, er sprake is van schade door deze straling, die zelfs kanker kan verergeren.
Pycnanthus angolensis tegen lintworm
Het werkt vergelijkbaar met het standaard medicijn tioconazol tegen de fungi Aspergillus niger, Candida albicans en Dermatophyte sp.
Daarnaast werkt een plantextract van Pycnanthus angolensis ook bij ingewandswormen zoals de Fasciola gigantica, Taenia solium en Pheritima pasthuma. De Taena solium kennen we beter onder de naam lintworm.
Bronnen bij artikel Afrikaanse nootmuskaat
- Kaartje geografische verspreiding: Thomas Dijkman
- Foto's: Wikimedia commons
- Foto bladeren: Rachad sanoussi
- Foto nootmuskaat: NanaYawBotar
- Botanische tekening: J. Pohl, Wikimedia commons
- Informatie is deels afkomstig uit interviews
- komt uit onderstaande downloadbare bronnen:
- 1
- 2