De gezonde voordelen van bonen
Latijnse naam: Phaseolus vulgaris
De mungboon is ook een andere boon, dat is de Vigna radiata. Ook de sojaboon is een andere soort, namelijk de Glycine max.
Waar komen bonen vandaan?
Bonen komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en worden nu in heel de tropen en de gematigde klimaten gekweekt. Er zijn bewijzen gevonden dat bonen 8000 jaar geleden werden gecultiveerd in Peru en Mexico.
De jonge bladeren, niet volwassen peulen en zaden kunnen worden gegeten.
Van kousenband kunnen de bladeren niet worden gegeten, maar dat is dan ook een hele andere plant.
In Azië worden thans jonge bladeren van de bonenplant vaak in salades gedaan. De plant die overblijft na het oogsten wordt als veevoer gebruikt.
Bonen in Afrika
In Afrika bezuiden de Sahara worden bonen gekweekt om geld te verdienen, en om de familie en dieren te voeden.
Daarnaast kunnen bonen worden geplant als wisselgewas, om de grondkwaliteit te verbeteren.
Voedingsdeskundigen roemen de boon om zijn hoog proteïnegehalte, goed vezelgehalte , de complexe koolhydraten die het bevat en de vele andere voedingsstoffen.
In Afrikaanse landen hebben veel huizen en families een moestuintje waar bonen in staan voor eigen gebruik.
Diaserie bonen
Naamgeving in andere talen
Kidneybonen heten daar uiteraard kidney beans. Men maakt een onderscheid tussen green beans of string beans, verse bonen die inclusief peulen worden gegeten, en dry beans, waarvan alleen het zaad wordt gegeten.
In Nederland hebben we allerlei namen voor verse bonen zoals sperziebonen en snijbonen.
Overigens kent elk Spaans land en elke Italiaanse regio een andere naam voor de boon.
Inhoudsstoffen bonen
In bonen zitten anthocyaninen, brassinosteroïden, koffiezuur, catechinezuur, galluszuur, coumestrol, daïdzine, delfinidine, equol, ferulazuur, galactomananen, genisteïn, hemagglutininen, kaempferol, lectinen, malvidine, myrecitineglycoside, paracoumaarzuur, petunidine, faseolamine, faseoline, parahydroxybenzoïdezuur, fytinezuur, fytohaemagglutinine, proanthocyanidinen, proanthocyaninen, quercetine, robinine en vanillinezuur.
Traditioneel medicinaal gebruik van bonen
Traditioneel worden bonen aangewend als medicijn bij de volgende ziekten: Eczeem, flatulentie, diabetes, als diureticum bij vochtophopingen en reumatische aandoeningen, brandwonden, acne, blaasproblemen,, tegen de hik, tegen jeuk, dysenterie en als verzachtend middel voor de darmen.
Veel van deze werkingen zijn bewezen, zo staat bijvoorbeeld vast dat bonen in staat zijn om de bloedsuikerspiegel te reguleren.
Wetenschappelijk bewezen werkingen bonen
Bonen zijn pijnstillend, anti-obesitas, antibacterieel, tegen kanker, antidiabetes, ontstekingsremmend, antioxidant, leverbeschermend, verlagend voor het bloedvettenniveau en anti-niersteen.
Dan kunnen we over het algemeen zien dat wetenschappers al sinds geruime tijd weten dat elke pijnervaring na een maaltijd minder is, vooral na een gezonde maaltijd. Dat komt omdat gezond voedsel met medicinale kwaliteiten ontstekingen remt.
Polyfenolen in bonen
Polyfenolen in bonen werken als antioxidant, antidiabetisch, anti-obesitas, ontstekingsremmend, DNA-schade-herstellend en ze hebben kankerremmende eigenschappen.
De polyfenolen in bonen zijn
De meest voorkomende polyfenolen stoffen zijn quercetine, myricetine, cynidine, procyanidine, naringenine, catechine, hesperetine en kaempferol.
Studies laten zien dat het koken van bonen op hoge temperatuur de polyfenoleninhoud niet aantast.
Bonen tegen diabetes
Het consumeren van bonen is een kosteneffectieve manier van diabetes voorkomen en genezen, zo vertelt dit onderzoek dat werd gehouden in de Democratische Republiek van Congo.
Overigens geldt het woord pandemie alleen voor besmettelijke ziekten, maar men bedoelt er uiteraard mee dat de aantallen diabetespatiënten in de wereld zeer hoog zijn.
Deze onderzoekers zien nog een ander feit, namelijk dat door bonen het gevoel van verzadiging toeneemt door aanmaak van leptine. Het hormoon ghreline wordt minder aangemaakt en dat zorgt ervoor dat we stoppen met eten.
Dat is een reden dat mensen met overgewicht minder gaan eten als ze bonen op hebben gegeten.
Polyfenolen tegen obesitas en cardiovasculaire aandoeningen
Bonen tegen kanker
Regelmatig bonen eten reduceert het risico dat iemand darmkanker krijgt met 47%, prostaatkankerrisico wordt gereduceerd met 22% en het borstkankerrisico neemt zelfs met 67% af.
Bonen tegen de ziekte van Parkinson
Aangezien bonen in grotere hoeveelheden worden geconsumeerd dan geneesplanten, kan het wel eens zo zijn dat mensen meer baat hebben bij het eten van bonen dan van geneesplanten.
Een onderzoek schaart de boon onder andere voedingssoorten die tegen de ziekte van Parkinson werken, zoals Theobroma cacao, koffie en sojabonen.
Flatulentie voorkomen
Je kunt allerlei voedsel eten tegen flatulentie, zoals groene kruiden. Bonenkruid heeft speciaal deze naam gekregen omdat het flatulentie tegengaat.
Red red, Traditioneel Ghanees recept van Gebakken banaan met bonenschotel
Bereidingswijze Red Red
De bakbanaan kun je bakken in rode palmolie. Eventueel kun je kokosnootolie gebruiken, maar dan wordt het niet rood.
Bronnen artikel Phaseolus vulgaris
- Kaartje geografische verspreiding: Thomas Dijkman
- Foto's: Wikimedia Commons, Publiek Domein
- Informatie komt deels uit interviews
- Wetenschappelijke informatie komt uit de volgende downloadbare onderzoeken:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7