Gezonde voordelen van mirakelbes
Een mirakelfruitboom wordt slechts 3 meter hoog en geeft pas na 10 jaar vruchten.
Schaars fruit
Ghana heeft in de jaren 60 van de 20e eeuw een paar mirakelfruitbomen cadeau gedaan uit China.
Beide landen exporteren het fruit slechts mondjesmaat, omdat het veel te gewild is in eigen land. Mirakelfruit is door zijn populariteit relatief schaars.
Op internet is het product regelmatig niet leverbaar. Het wordt het meest gekweekt in Taiwan en Japan.
In het zuiden van de VSA wordt het ook gekweekt. Het heeft een tropische omstandigheid nodig om te groeien.
Miralelfruit als onderdeel van diëten
De reden dat mirakelfruit schaars is, is omdat een onderdeel is van diëten. Er zijn bijvoorbeeld boeken over suikervrij taarten koken met de mirakelbes.
Vele mensen die willen afvallen en toch zoet willen blijven eten grijpen naar de mirakelbes, terwijl ze in principe ook geholpen zijn met het gebruiken van een combinatie van stevia, dadels, rozijnwater, palmsuiker en kokosbloesemsuiker.
Het gaat niet zo zeer om de calorieën, maar ok de combinatie aan voedingsstoffen.
Geraffineerde suiker is slecht omdat er geen mineralen bij zitten die we nodig hebben om de suiker te verteren. Stevia bevat geen calorieën en veel gezonde mineralen en andere fytonutriënten.
Palmsuiker bevat wel calorieën, maar toch is dat een stuk minder ongezond dan witte suiker, door de grote hoeveelheid mineralen en andere voedingsstoffen die er in zotten.
Miraculine is het ware mirakel
Miraculine is de werkzame stof in mirakelfruit. Deze stof zorgt ervoor dat de zure smaak van voeding niet meer door de hersenen wordt verwerkt, en het bindt zich aan de zoete smaakreceptors, waardoor mensen alleen nog zoet proeven.
Traditioneel werd zure palmwijn er zoet mee gemaakt, want het kan ook door een ander product worden gedaan om dit te zoeten.
Ook gefermenteerde mais en gefermenteerde gierst werden er traditioneel mee behandeld.
Inhoudsstoffen mirakelbes
Andere vitaminen zoals vitamine D en vitamine K is ook gerapporteerd.
De mirakelbes heeft een hoge antioxidantwaarde. Het bevat een reeks aan fytocomponenten zoals epicatechine, rutine, quercetine, myricetine, kaempferol, gallisch, ferulazuur, syringinezuur, delphinidineglucoside, cyanidinegalactoside, malvidinegalactoside, a-tocotrienol, a- en c-tocoferol en luteïne.
Biochemisch werking van miraculine
De twee aminozuur residuen worden bij elkaar gehouden door intramoleculaire disulfidebindingen en zijn samengesteld uit 191 aminozuurresiduen.
Bijgevolg treedt een conformatieverandering op in de receptor, waardoor het koolhydraatgedeelte van miraculine zich kan binden aan de zoete receptorplaats, en het produceren van het gevoel van zoetheid.
De eigenschap van miraculine om zoetheid op te wekken door middel van veranderingen in het receptormembraan zijn PH-afhankelijk. De smaakwijzigende eigenschap van mirakelfruit is effectief op alle zuren en duurt ongeveer 30 minuten.
Traditionele aanwending mirakelfruit
- In Benin wordt de wortel gebruikt om seksuele zwakte, hoest en tuberculose mee te behandelen. Evenzo zijn de bladeren betrokken bij de behandeling van diabetes, malaria, hyperthermie en enuresis, terwijl de schors gebruikt wordt bij de behandeling van prostaataandoeningen.
- De takken worden gebruikt als plantaardige tandenborstel voor een goede tandheelkundige en mondgezondheid.
- De lokale bevolking van Akwa Ibom in igeria noemt het mkpantun en macereren de wortel in lokale gin of Sodawater, wat wordt gebruikt voor de genezing van gonorroe.
- S. dulcificum bladeren worden gebruikt voor het beheer van astma, mannelijke onvruchtbaarheid, diabetes, gewichtsverlies en kanker. In het zuidoosten en zuidwesten van Nigeria,
- Afkooksel of sap van bladeren wordt gebruikt voor de behandeling van diabetes mellitus type 2.
- In andere regio's van West-Afrika zoals Ghana, wordt de vrucht gebruikt om zure voedingsmiddelen en dranken te zoeten zoals Koko en Kenkey gemaakt van gefermenteerde maïs en gierst, en palmwijn.
- In Congo, waar het bekend staat als bomonga, wordt de schors gebruikt als remedie voor erectiestoornissen.
- Gemalen bladeren van S. dulcificum oraal worden ingenomen in Maleisië en Tanzania als etnomedicinaal middel voor postnatale zorg en ook als voorgerecht en zoetstof.
- Het zaad van deze boom wordt gebruikt bij rectale verzakking.
- In Japan is wondervrucht in de volksmond gebruikt door diabetische en zwaarlijvige patiënten.
Medicinale werkingen van mirakelbes
De onderstaande medicinale werkingen worden allemaal ondersteund door meerdere wetenschappelijke onderzoeken. De mirakelbes heeft de volgende medicinale activiteit:
- Anti-diabetes,
- Anti-kanker,
- Anti-Hyperurikemie (extreem hoge urinezuurspiegel),
- Anti-epilepsie,
- Antioxidant,
- Cholesterolverlagend,
- Haarherstellend.
Fotoserie mirakelbes
Mirakelbes, medicijn bij diabetes type 2
Deze toepassing wordt traditioneel verricht in Nigeria, en hij wordt ondersteund door diverse wetenschappelijke studies.
De mirakelbes of wonderbes gaat insulineresistentie tegen. Wat is insulineresistentie? In een bepaald beginstadium van diabetes wordt insuline nog volop aangemaakt, alleen het wordt niet meer opgenomen door de lichaamscellen.
Daardoor wordt de suiker niet verwerkt en blijft de bloedsuikerspiegel te hoog, met alle mogelijke gevaren van dien. Allerlei geneesplanten kunnen deze insulineresistentie opheffen, zo ook mirakelbes.
Het gaat er vooral om dat er een grote variëteit aan voedingsstoffen nodig is waarmee het lichaam aan de slag kan, en wanneer we geraffineerde suiker eten, dan heeft het lichaam in feite een voedingsstoffentekort die kan resulteren in de symptomen va diabetes mellitus type 2.
De mirakelbes is eveneens in staat om een reeks aan enzymen te activeren.
De aanmaak van lichaamseigen antioxidant enzymen zoals catalase en superoxidedismutase aangemaakt.
Die ruimen afvalstoffen op, en als er hierdoor minder oxidatieve stress is, is het risico op diabetes ook een stuk kleiner.
Mogelijkheden van de mirakelfruit
Volgens de onderzoekers is het belangrijk om bessen in het algemeen dagelijks te consumeren omdat ze het risico op hersenziekten, kanker en hartaandoeningen verlagen. De struik ziet er niet bijzonder mooi uit volgens de Colombianen.
In de vrucht zit een stof genaamd miraculine, die de eigenschap heeft als glycoproteïne om zure stoffen voor de smaakpapillen zoet te laten smaken. Dat is het wonderlijk aspect van deze fruitsoort.
De smaakpapillen worden door mirakelfruit op het verkeerde been gezet. Volgens dit onderzoek, wat erop gericht is om mirakelfruit een veilige voedselsoort te laten zijn in de Europese Unie, is mirakelfruit voor het eerst in de 17e eeuw beschreven.
Mirakelbes maakt voedsel minder bitter
Deze bittere smaakpapillen zitten voornamelijk achter op de tong., maar ook aan de zijkant en bovenkant
Men meldt dat in Taiwan, Japan, Ghana en de Verenigde Staten al producten op de markt zijn op basis van gedroogd mirakelfruit. Dat zijn poeders, pillen en het gedroogde fruit zelf.
Slechts 0.1 tot 0.3 gram gedroogd fruit is genoeg om het gewenste smaakeffect te bereiken.
Het onderzoek meldt dat er een toxicologisch onderzoek is gedaan en er is niets giftigs aangetroffen, ook zijn er van dit fruit geen bijwerkingen bekend.
Tegen jicht en artritis-ontstekingen
Dit wordt in medische termen hyperuricaemia genoemd. In 10% van de jichtgevallen wordt er door de nieren teveel aan urinezuur geproduceerd.
Oxidatieve stress is de onderliggende oorzaak. Aangezien mirakelfruit veel antioxidanten bevat die oxidatieve stress kunnen verminderen, waren de onderzoekers nieuwsgierig of dit ook bij jicht zou helpen.
Bronnen bij artikel over mirakelbes
- Kaartje geografische verspreiding: Thomas Dijkman
- Alle foto's van Wikimedia commons
- Kopfoto: en besjes op witte achtergrond: Forest and Kim Starr
- Foto 2 rechtop groeiende besjes : MiracleFruitFarm
- Foto zaden: Omar hoftun
- Foto blad: Photo by David J. Stang
- Overige foto's: Publiek domein via Wikimedia commons
- Informatie is deels afkomstig uit interviews
- Wetenschappelijke informatie komt uit onderstaande downloadbare bronnen:
- 1
- 2
- 3
- 4