Gezonde voordelen van artisjokken
De artisjok is een distel van de Asteraceae familie, die we eten als groente. We kunnen zowel het verdikte gedeelte van het blad eten, maar dan de inhoud van het blad, als een artisjokhart. Een artisjokhart is in feite een gedeelte van de hele jonge plant. Artisjokken worden wereldwijd als delicatesse beschouwd. Distels zijn eigenlijk allemaal wilde groenten, maar ze zijn onhandig om te eten vanwege de stekels.
Mariadistel is een bekende mediterrane distel die wordt gegeten vanwege de ongekende leverwerkingstimulerende werking van mariadistelzaad.
Artisjokken werken eveneens leverwerkingstimulerend, maar iets milder.
Wereldwijde delicatesse
In
het antieke Egypte beval farao Ptolemeus aan om artisjokken te eten omdat je er moedig en sterk van wordt.
Artisjokken werden door de antieke Romeinen en Grieken veel gegeten als lekkere groente en medicinale voeding. Traditioneel is de artisjok vooral gebruikt om de werking van de
lever te verbeteren. Het verbetert de
spijsvertering zodat problemen als flatulentie minder worden.
In Italië, Egypte en Spanje worden de meeste artisjokken gegeten.
Samen zijn deze 3 landen goed voor 54% van de wereldproductie van ongeveer2 miljoen ton. In Italië wordt omgerekend ongeveer 6.6 kilo artisjokken per persoon per jaar gegeten.
Voedingsstoffen in artisjokken
Er zitten redelijk wat vitaminen en mineralen in artisjokken. Het bevat de volgende mineralen: calcium, chromium, ijzer, magnesium, koper, fosfor, zink en selenium.
Electrolyten worden ook wel tot de mineralen gerekend, en hiervan bevat artisjok natrium en kalium. Op het gebied van vitaminen beschikt het over vitamine A, vitamine C, E, vitamine K, en de vitamine B1, B2, B6 en B11. Deze laatste heet ook wel foliumzuur.
Inuline in artisjokken helpt mee diabetes te genezen
Secundaire metabolieten in artisjok
Deze stof staat erom bekend dat hij actief diabetes bestrijdt en voorkomt.
Verder is artisjok familie van de mariadistel, en beschikt het daarmee net als deze plant ook over silymarine.
Silymarine is de plantaardige stof die het best is voor de lever. Overigens zijn er geen synthetische stoffen bekend met een goede leverwerking.
Artisjok als supplement
Onderzoekers uit Egypte zien dat in hun land er relatief veel leverziekten zijn. Nergens is de prevalentie van het hepatitis C virus zo groot als in Egypte.
Artisjokken worden niet alleen gegeten als groente maar ook verkocht als supplement dat goed is voor de leverwerking en galwerking.
Bittere stoffen zoals cynarine in artisjokken zorgen ervoor dat de galproductie hoger wordt. Daardoor gaat de lever ook beter werken.
Behalve cynarine zijn ook de volgende stoffen medicinaal voor gal en lever: caffeoylquinide, chlorogeenzuur, flavonoïden zoals luteoline en zijn glycosiden. Ook zitten er sesquiterpenen in zoals grosheimine, cyanoropicrine , saponinen, vetzuren en andere stoffen.
Bewezen werkingen artisjokken
Artisjokken beschikken over een scala aan medicinale werkingen, en bijwerkingen van deze plant zijn voorlopig niet bekend.
Er zitten veel antioxidanten in, die de ontstekingen op celniveau door vrije radicalen remmen. Dit wordt ook wel oxidatieve stress genoemd. Vele onderzoekers uit alle hoeken van de wereld hebben verklaard dat dit de belangrijkste gemeenschappelijke oorzaak van een groot aantal ziekten is.
De volgende medicinale werkingen zijn beschreven in wetenschappelijke onderzoeken:
Artisjok stimuleert aanmaak antioxidantenzymen
Artisjokken verbetert de werking van leverenzymen, wat we ook kunnen omschrijven als
lichaamseigen antioxidant enzymen. De drie bekendste zijn Superoxidedismutase, catalase en glutathion.
Glutathion bijvoorbeeld, komt voor in elke lichaamscel van ons lichaam. Het is in staat om een teveel aan oxidatieve stress tegen te gaan en speelt zo een rol bij het voorkomen va vrijwel elke ziekte.
De lever is van cruciaal belang hierbij. Er zijn meerdere medicinale voedingssoorten en geneesplanten die leverenzymen kunnen aanmaken en het belangrijke op medicinaal gebied is dat dit de sterkst werkende antioxidanten zijn. Ze werken nog sterker da 'gewone' antioxidanten uit
groente en
fruit.
Een ander medisch voordeel van glutathion is dat het meehelpt het lichaam te ontgiften.
Zware metalen deeltjes binden zich aan glutathion en worden zo het lichaam uit getransporteerd.
Verder is het zo dat glutathion belangrijk is voor het aanmaken van het aminozuur cysteïne, wat een belangrijk aminozuur is voor mensen met meerdere gezondheidsfuncties.
Samen met bonen is artisjokken een geneesmiddel tegen obesitas omdat het hongergevoel op natuurlijke wijze afneemt
Artisjok tegen overgewicht
Het blijkt dat als dit aan mensen met overgewicht wordt gegeven, het lichaamsgewicht afneemt.
De deelnemers aan het onderzoek kregen eerder een gevoel van verzadiging, waardoor het hongergevoel afneemt.
Dit gevoel van verzadiging wordt veroorzaakt door het hormoon leptine.
Artisjok tegen diabetes
Ook in een anti
diabetes onderzoek is een extract van Phaseolus vulgaris en artisjok samen gebruikt.
Dit extract blijkt eveneens diabetes te kunnen omkeren. De bloedsuikerspiegel kent minder pieken en dalen bij en groep proefdieren met diabetes die dit extract toegediend kregen.
Het antioxidant effect, de cholesterolverlagende werking, en het anti-diabetische effect is samen weer goed voor een verbetering van allerlei neurodegeneratieve processen.
Een van de manieren waarop de artisjok werkt tegen diabetes is dat het
enzym lucose-6-phosphatase in hepatocyten wordt geactiveerd.
Bronnen bij het artikel over artisjokken
- Foto's: Wikimedia Commons, Publiek Domein
- Veel informatie komt uit interviews
- Wetenschappelijke informatie is afkomstig uit onderstaande downloadbare onderzoeken:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6