De veelzijdige geneeskracht van vleugelboon
Dit artikel neemt je mee op een ontdekkingsreis door de wereld van Psophocarpus tetragonolobus, waarin we de oorsprong, namen, medicinale eigenschappen en gezondheidsvoordelen van deze opmerkelijke boon verkennen. Van zijn rol als antioxidantrijke voedingsbron tot zijn mogelijke positieve impact op bloeddruk, hersenberoertes en bloedkwaliteit, laten we zien hoe vleugelbonen een veelzijdige en potentieel geneeskrachtige rol spelen in het domein van de natuurlijke gezondheid.
Naamgeving Psophocarpus tetragonolobus
Algemene informatie Psophocarpus tetragonolobus
Het wordt gecultiveerd in Myanmar, India, Indonesië, Thailand, Bangladesh, West Afrika, op sommige plekken in het Caraïbisch gebied en Zuid Florida. De vleugelboon is een klimplant die van tropische, humide omstandigheden houdt.
Waarschijnlijk is de vleugelboon ontstaan op Nieuw Guinea, heeft Sri Lanka dermate veel eigen bonen dat goed moet worden onderzocht of dit door zeelieden komt die de vleugelboon op hun reizen meenamen, of dat ze daar ook van oorsprong groeien.
Psophocarpus tetragonolobus als medicinale groente
Van Nieuw Guinea is de plant verspreid naar groentetuinen in omringende eilanden, zoals Indonesië en Maleisië. Maleisië is een land waar wetenschappelijk onderzoek op universitair niveau wordt bedreven, in tegenstelling tot Indonesië, wat overigens West-Papoea via een militaire bezetting het recht op onafhankelijkheid ontneemt.
Traditioneel gebruik vleugelboon
De Vleugelboon wordt sinds lange tijd gebruikt als medicinale plant in verschillende landen:
- De vruchten en wortels werden gebruikt als medicijnen die de lichaamskracht verhogen en als behandeling van zweren in Nieuw-Guinea.
- Bovendien werden de bladeren gebruikt als behandeling van mazelen.
- De knollen werden gebruikt bij de behandeling van duizeligheid in Maleisië.
Tegenwoordig zijn er verschillende studies gedaan om de antioxidant, antimicrobiële, ontstekingsremmende en antiproliferatieve activiteiten van verschillende extracten van deze plant te onderzoeken.
Antioxidantwaarde vleugelboon
Pas in 2013 is in Maleisië voor het eerst onderzocht wat de antioxidantwaarde is van vleugelboon. Het blijkt dat deze boon een sterke antioxidantwaarde heeft, vergelijkbaar met de meest gezonde groenten die er zijn. Wetenschappers zien dat er veel fenolen inzitten.
Bovendien merken onderzoekers steeds vaker op dat er sprake is van 'vrije radicalen-gerelateerde ziekten'. Dat zijn ziekten die als oorzaak hebben: de overdadige activiteit van vrije radicalen.
Als een natuurproduct over veel antioxidanten beschikt, betekent dat het alle ziekten die gerelateerd worden aan vrije radicalen kan meehelpen tegengaan en dat zijn er teveel om allemaal op te noemen:
- Diabetes,
- Obesitas,
- Kanker,
- Cardiovasculaire aandoeningen,
- Aderverkalking,
- Depressie,
- Angstaanvallen,
- Bipolaire stoornis,
- Borderline,
- Vermoeidheid,
- Voedselallergieën, voedselintoleranties,
- Prikkelbaredarmsyndroom,
- Ziekte van Crohn,
- De ziekte van Alzheimer,
- De ziekte van Parkinson, en nog veel meer.
Naast een algemene verbeterende werking voor lichaam en geest door antioxidantwerking, zijn er allerlei geneesplanten die specifiek tegen een ziekte kunnen werken.
Psophocarpus tetragonolobus als bloeddrukverlager
Synthetische ACE-medicijnen hebben als nadeel dat ze bijwerkingen geven zoals verhoogde bloeddruk, hoest, verhoogd kaliumgehalte, hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid, misselijkheid en verslechterde nierwerking. Wetenschappers gaan daarom op zoek naar betere medicijnen.
Bloed verlagen door enzymaanmaak
Uit een onderzoek blijkt dat ACE, het Angiotensine Converting Enzyme, net zo goed wordt aangemaakt door de zaden van de vleugelboon. Het ACE zorgt ervoor dat de spieren rondom de bloedvaten zich ontspannen.
Door de ontstane spanningsvermindering wordt de bloeddruk lager. Met andere woorden: vleugelboon is een natuurlijke bloeddrukverlager zonder bijwerkingen.
Vleugelboon tegen hersenberoerte
Filipijnse onderzoekers beginnen hun studie door te stellen dat wereldwijd jaarlijks 5 miljoen mensen sterven aan hersenberoerte en dat 6 miljoen hierdoor gehandicapt raken. Vaak is dagelijks aspirinegebruik de enige vorm van medicatie. Aspirine heeft een bloedverdunnend effect.
Bloedplaatjes gaan samenklonteren en daardoor kan een bloedvat verstopt raken. Overigens heeft dit proces eveneens te maken met aderverkalking waardoor scheurtjes in de aderwand ontstaat en als de scheurtjes worden geheeld ontstaat er bloedstolsel dat voor vaatafsluiting kan zorgen. Als een vaatafsluiting in de buurt van het hart plaatsvindt spreken we van een hartaanval.
Hoe ontstaat een beroerte?
Als een bloedvatafsluiting zich op weg naar of in de hersenen afspeelt, dan is er sprake van een hersenberoerte. De hersenen krijgen te weinig zuurstof.
Al wanneer de hersenen tientallen seconden tot enige minuten niet van zuurstof worden voorzien, is er sprake van hersenschade waardoor mensen gedeeltelijk verlamd of anderszins gehandicapt kunnen worden. Uit het onderzoek blijkt dat regelmatig eten van vleugelbonen het risico op beroerten significant verkleint.
En dat wordt ook tegengegaan door de vele antioxidanten die vleugelboon bevat.
Kortom: de vleugelboon wuift twee ziekteoorzaken weg met één vleugelslag. Dat in tegenstelling tot aspirine, wat slechts het bloed verdunt ten koste van vele bijwerkingen.
Goed voor het bloed, tegen bloedarmoede
Uit wetenschappelijk onderzoek blijken een groot aantal zaken. Wetenschappers noemen de vleugelboon meervoudig in werking. Het blijkt dat deze plant kankertumors kan remmen, de vorming van lymfocyten in het bloed stimuleert, en dat het bloed in het algemeen verbetert van kwaliteit door consumptie van deze boon.
Bronnen bij artikel over vleugelboon
- Alle foto's via Wikimedia commons
- Kopfoto: Vinayaraj
- Botanische tekening: Francisco Manuel Blanco
- Foto doos met vleugelbonen: Susan Slater
- Foto vleugelbonenplant: Prenn
- Foto bloem: Vinayaraj
- Foto plant: Vinayaraj
- Algemene informatie: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30911885/
- Algemene informatie: https://www.sciencedirect.com/topics/agricultural-and-biological-sciences/psophocarpus-tetragonolobus
- Antioxidant: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8347811/
- Medicinale werkingen: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33302439/