Medicinale werkingen van Indische schaamteplant
Men weet niet exact of dat de enige plekken waren waar de plant inheems is, omdat hij nu wijd verspreid is over vele tropische gebieden met natte ondergrond.
Waar groeit hij?
De ondergrond in Nieuw Guinea is vaak rotsachtig. Soms zijn dat koraalrotsen. De plant verspreidt zich als onkruid over het eiland.
In het meer vochtige Zuidoost Azië wordt het als medicinale, eetbare, wilde groente gezien.
Omdat het geen bezwaar heeft tegen in water verder groeien, wordt het tot de aquatische planten gerekend.
Gebruik Indische schaamteplant in Cambodja
In Cambodja worden de bladeren en gele bloemen van Aeschynomene indica gegeten in salades. De bladeren kunnen ook meegekookt worden met andere groenten, of terecht komen in een wokmix voor bij de rijst.
Daarnaast vormen ze een traditioneel medicijn bij baarmoederbloedingen. In vele andere landen waar het groeit is het een wondgenezend medicijn.
Het helpt om bloed te stelpen, en om een huidwond of innerlijke bloeding te repareren.
Wondhelend effect Aeschynomene indica
In de Chinese traditionele geneeskunde is deze plant gebruikt voor wondbehandeling. Uit het onderzoek blijkt dat toepassing van het blad een wond sneller doet genezen en dat de huid mooier geneest met een minder zichtbaar litteken.
Hematoxyline en eosine kleuring werden toegepast om infiltratie van ontstekingscellen, angiogenese, fibroblastproliferatie, collageensynthese, collageenremodellering en het genereren van huidaanhangsels te beoordelen. Angiogenese is het aanmaken van nieuwe bloedvaten, en de andere termen slaan op het aanmaken va nieuwe huidlagen. De huid bestaat namelijk uit meerdere lagen, wat het regeneratieproces tijdens een wond redelijk ingewikkeld maakt.
Traditioneel gebruik in China
Medicinale planten worden vaak bij meerdere medische problemen ingezet. Dat is in de wetenschap van na 2000 steeds logischer geworden, aangezien men ziet dat oxidatieve stress veroorzaakt door vrije radicalen een grondoorzaak is van alle ziekten.
Daarbij is het wel zo dat specifieke stoffen meer genezend werken voor andere onderdelen van ons lichaam.
Zo is uiteindelijk elke plant goed tegen een andere ziekte, of een reeks aan ziekten. In de Chinese geneeskunde is Aeschynomene indica een medicijn bij:
- Urinewegontstekingen,
- Leverontsteking,
- Dikkedarmontsteking,
- Dysenterie,
- Nachtblindheid,
- Staar en
- Steenpuisten.
Deze medicinale werkingen zijn nog niet bevestigd door onderzoek, alleen door de medische praktijk.
Spermaciden in Indische schaamteplant
- De zaden zijn toxisch voor . Het leidt tot verlies aan coördinatie, valpartijen of plotselinge dood. Daarom is dit zaad voor de mens eveneens giftig en gevaarlijk.
Dus de zaden zouden potentieel eventueel door mensen in zeer kleine hoeveelheden kunnen gebruikt worden als anti-conceptiemiddel, aangezien de kans groot is dat bij mannen de spermacellen dood gaan.
Niet medische toepassingen
- Het hout van de Aeschynomene indica wordt gebruikt om houtskool te maken. Het hout is de meest lichtste houtsoort die wordt gekend door de mens.
- Dit houtskool werd in vroegere tijden op zijn beurt verpoederd om er kruit van te maken voor vuurwapens.
- Een andere veel gebruikte toepassing is als compost. De bladeren vormen een groene compost over een agricultureel stuk grond.
- Het hout is een beetje kurkachtig en wordt in India gebruikt bij houtsnijwerken met vele kleine details.
- Het hout blijft goed drijven en wordt daarom gebruikt in vlotten en bij visnetten die voor een gedeelte drijven.
Bronnen bij artikel Indische schaamteplant
- Kaartje geografische verspreiding: Thomas Dijkman
- Wondhelend: https://www.readbyqxmd.com/read/30107245/efficacy-of-aeschynomene-indica-linn-leaves-for-wound-healing-and-isolation-of-active-constituent
- Foto's: Wikimedia commons
- Foto bladeren met klein bloemetje: Dinesh Valke
- Foto dwarsdoorsnede stam: RIT RAJARSHI
- Informatie is deels afkomstig uit interviews